Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 26

Bružaitės pergalė: prokuroras nublokštas į šalį (atnaujinta 11.28 val., nuotraukos)

Ketvirtadienį anksti ryte Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) pradėjo svarstyti, ar nevertėtų atgaivinti tyrimo Almos Bružaitės baudžiamojoje byloje. Posėdis truko neilgai ir baigėsi nedidele, bet svarbia A.Bružaitės pergale.
A.Bružaitė nuteista kalėti iki gyvos galvos.
A.Bružaitė nuteista kalėti iki gyvos galvos. / „Scanpix“ nuotr.

Už dviejų savo vaikų nužudymą iki gyvos galvos įkalinta 35 metų A.Bružaitė (buvusi Jonaitienė), kuriai bausmės nesušvelnino net Aukščiausiasis Teismas, su gynėjų pagalba toliau įnirtingai mėgina pakeisti savo likimą.Tai pirmas mano nušalinimas per 20 metų!“ – pasiguodė prokuroras A.Urbelis.

Ketvirtadienį vos prasidėjus LAT posėdžiui, A.Bružaitė kirto iš peties: būtina nušalinti prokurorą!
„Aš jo bijau, tikrai“, – minėjo nuteistoji.

A.Bružaitė pasakojo, kaip prokuroras Artūras Urbelis lapkritį lankė ją kameroje ir itin šiurkščiai bendraudavo, nedalyvaujant advokatams bandė išgauti parodymus. „Jis mane kaltino, kad nieko nesigailiu. Sakė, kad aš tokia pat, kaip Vertelka ar Baltušis. Davė taip suprasti, kad sutvarkė juos, tai ir mane sutvarkys, ir kad nekelčiau čia skandalų“, – emocijas liejo nuteistoji.

Kitas prokuroro priekaištas, anot A.Bružaitės, skambėjo taip: „Kad mano gyvenimas – kaip „Santa Barbara“, kad aš toliau ieškau nuotykių!“

Prokuroras A.Urbelis aiškino, jog visa tai tėra nuteistosios emocijomis paremta netiesa.

„Esu tikrai sutrikęs, nes paprastai esu charakterizuojamas kaip žmogus be veido. Tai melas ir man labai skaudu tai girdėti, nedažnai tenka išgirsti“, – kalbėjo prokuroras.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Nublokštasis prokuroras A.Urbelis.
Nublokštasis prokuroras A.Urbelis

Pareigūnas stebėjosi, todėl A.Bružaitė su savąja gynėja taip ilgai tylėjo, nuo lapkričio mėnesio turėjusi laiko apskųsti „šiurkštų“ ir „netaktišką“ prokurorą.

A.Urbelis svarstė, kad nušalinimo šiuo atveju siekiama ne dėl jo asmeninių savybių, bet dėl statuso. Kitaip tariant, A.Bružaitė būtų pareiškusi nepasitikėjimą bet kuo, kad šioje byloje atstovautų Generalinei prokuratūrai.

Prokuroras krito

Teismas padarė 20 minučių pertrauką, po kurios paskelbė savo sprendimą – prokuroras A.Urbelis buvo nušalintas nuo tolesnio darbo nagrinėjant šią bylą teisme. 

Teisėjų kolegija pabrėžė, kad nėra jokių objektyvių prokuroro kaltės įrodymų, taip pat nėra formalaus pagrindo nušalinti pareigūną. Tačiau teismo pareiga yra pašalinti bet kokias abejones, net ir tariamas, kad nuteistoji griežčiausia bausme turėtų visas galimybes tinkamai apsiginti.

„Nekomentuosiu nieko. Tik galite pasakyti, kad tai pirmas mano nušalinimas per 20 metų!“ – po posėdžio skubėdamas teismo koridoriumi tepasakė itin jautriai į tokį bylos posūkį reaguojantis prokuroras.

Šalia Almos – angelas sargas (papildyta 11.05 val.)

Šios dienos posėdyje A.Bružaitę labai nuoširdžiai palaikė jau pagarsėjusi jos gynėja Regina.

Dar prieš ateinant teisėjams ši ponia visaip bandė padrąsinti nuteistąją. „Tu drąsi, tu drąsi, tu drąsi“, – lyg per hipnozės seansą Almai murmėjo Regina ir prisakė: „Sakyk tiesą!“

„Nekalbame teismo salėje!“ – rėmėją sudrausmino vienas iš keturių A.Bružaitę saugančių policininkų.

Kai teisėjai buvo padarę pertrauką pasitarti dėl prokuroro nušalinimo, ponia Regina teismo koridoriuje žurnalistams kalbėjo, kad A.Bružaitės apie A.Urbelio charakterį pasakyti žodžiai – gryna teisybė. „Jis man sakė: „Jūs nustokite ginti žmogžudę, nes ji 101 proc. kalta!“ – pareigūną citavo Regina.

Moteris kartojo: „Aš vis tiek viską pasakysiu, nes žinau viską – nuo A iki Z.“

Ji dėkojo likimui, kad sutiko A.Bružaitę, nes gavo šansą ją išgelbėti. „Antraip ji jau būtų mirusi“, – paslaptingai kalbėjo už vaikžudystes nuteistos moters gynėja.

Ponia Regina barė teisėsaugininkus, esą vengiančius išgirsti tiesą: „Aš noriu sumokėti už melo detektorių! Kodėl jie bijo? Galų gale yra visokių kitų būdų, pavyzdžiui, hipnozė.“

Kitas teismo posėdis, kuriame turės dalyvauti kitas Generalinės prokuratūros atstovas, paskirtas kovo 18 dieną. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius