-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 10

Bruzda Baltijos šalys

Nepatenkintos prasta ekonomine situacija ir valdžios bandymais ją išspręsti Baltijos šalys bruzda. Profesinės sąjungos čia rengiasi masinėms protesto akcijoms. Birželio 13 dieną lietuviai ketina mitinguoti prie Vyriausybės. Birželio 16 dieną planuojama protesto akcija Estijoje. Konkrečią mitingo datą nutyli tik latviai, kritikuojantys valdžios sprendimą skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).
Baltijos šalys
Baltijos šalys / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Negalime galvoti, kad artimiausiu metu horizonte bus kažkas geresnio, šviesesnio. Kai kurios žinios, rodikliai rodo, kad Europos Sąjungoje (ES) ir JAV vyksta teigiamų pokyčių. Tačiau sunku pasakyti, ar tai rodo, kad mūsų ateitis stabili“, – sako Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos regioninės tarybos vykdomasis sekretorius Gregoras Gradevas.

Pasak jo, klausimai, susiję su socialine sistema, darbu, yra svarbiausi. „Negalima laukti, kol baigsis krizė“, – ragino G.Gradevas ir aiškino, kad iš tokios ekonominės situacijos išvesti turėtų naujų darbo vietų kūrimas, o ne laukimas, kol viskas susitvarkys savaime.

Estai mitinguos

Tokios pat nuomonės buvo Estijos profesinių sąjungų vadovas Harry Taliga. Jis pažymėjo, birželio 16 dieną Estijoje planuojamas visuotinis streikas. Tačiau jis bus ganėtinai ramus – žmonės protestuos darbo vietose, neatlikdami jiems priklausančių darbų.

„Mes kalbame apie kritinę situaciją. (...) Klausimas yra ne tik apie tai, ką reikia daryti dabar, bet ir kas bus, kai baigsis krizė. (...) Socialinės krizės sąnaudos turi būti kaip galima mažesnės“, – aiškino H.Talliga.

Pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, Estijos BVP smuko 15 proc. Tačiau Estijos profesinių sąjungų vadovas atkreipė dėmesį, kad šalies valdžia dėl priimtų netinkamų sprendimų neturėtų kaltinti prastos ekonominės situacijos. „Tos pačios partijos priėmė nekokius sprendimus, kai šalis klestėjo. Kodėl turėtume manyti, kad jos priima tinkamus sprendimus dabar?“ – klausė H.Talliga.

Latviai keikia TVF

Apie nacionalinį streiką užsimena Latvijos profsąjungos, tačiau konkreti data dar nėra nustatyta. Latvius piktina ministrų kabineto kalbos apie dar vieną atlyginimų mažinimo, socialinių garantijų karpymo bangą, iš TVF paimta paskola.

Latvijos profesinių sąjungų atstovas Egilis Baldzenis kritikavo šalies valdžios veiksmus. Pasak jo, šaliai nereikėjo imti paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), nes tai dar labiau pablogino situaciją – išaugo PVM, akcizo mokesčiai.

E.Baldzenis piktinosi, kad paimta paskola yra naudojama tik bankams, finansinėms struktūroms gelbėti ir biudžeto deficitui padengti. Be to, neseniai buvo paskelbta, jog šalis savo išlaidas turės sumažinti dar 500 mln. latų.

Pasak Latvijos profesinių sąjungų atstovo, dėl visų šių priežasčių auga šešėlinė ekonomika. Tad įplaukos į valstybės biudžetą eina spirale žemyn. „Todėl Latvijoje suvienijome darbdavių, profesinių sąjungų, savivaldos jėgas, kad galėtume reaguoti į tai, kas vyksta. (...) Svarbu solidari atsakomybė, naštos paskirstymas, kad ji nekristų ant darbuotojų pečių. Suprantame, kad be įstatymų iniciatyvų ir protesto akcijų nepasieisime“, – aiškino E.Baldzenis, tačiau neatskleidė, kada galima laukti protesto.

Lietuviai mitinguos šeštadienį

Tuo tarpu Lietuvoje artimiausias mitingas planuojamas šį šeštadienį (birželio 13 dieną) 12 val. prie Vyriausybės. Šiai iniciatyvai pritarė Jungtinio demokratinio judėjimo, Kultūros kongreso, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų vadovai. Planuojama, kad į mitingą susirinks 3–4 tūkst. žmonių.

„Yra tikrai įtempta padėtis. Visa Lietuva pasipiktinusi dėl LEO LT veikimo ir dėl Vyriausybės neveikimo šituo klausimu“, – žurnalistams sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

„Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė jau pasakė, kad turėtų būti išformuotas darinys LEO LT, bet nieko nedaroma, todėl mums neramu“, – sakė moteris. Pasak jos, būsimas mitingas sulaukė didelio susidomėjimo. „Žmonės skambina, klausinėja, kaip pigiau atvažiuoti į Vilnių“, – sakė ji.

A.Jašinskienė pridūrė, kad mitingas rengiamas dar ir dėl nepasitenkinimo, nepasitikėjimo naujomis įstatymų iniciatyvomis. „Mums nerimą kelia tai, kad viskas metama gražiu tikslu – palengvinti verslui sąlygas“, – sakė ji. Pasak moters, dabar Darbo kodeksas numato, kad terminuotų darbo sutarčių sudaryti negalima, jei darbas yra nuolatinio pobūdžio, o siūlymai keisti šią nuostatą yra neteisingi.

„Turime šalį kaimynę Baltarusiją, kur 90 proc. darbo sutarčių yra terminuotos. Ką tai reiškia? Būsi nelojalus – būsi bedarbis. (...) Mes nenorime grįžti į tokią baudžiavinę santvarką“, – aiškino A.Jašinskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius