Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 04

Buitinių atliekų konteineriams Šiauliuose nėra vietos

Į dienraščio „Šiaulių naujienos“ redakciją kreipėsi pasipiktinęs šiaulietis (pavardė redakcijai žinoma), kuris teigė, kad Gegužių-Lieporių gatvių sankryžoje esantys buitinių atliekų konteineriai, skirti Sevastopolio g. 5 ir 3 namams, pastatyti tiesiog ant važiuojamosios kelio dalies ir kelia didžiulę grėsmę tiek pėsčiųjų, tiek transporto priemonių vairuotojų saugumui.
Vasario 3-iąją vienas konteineris pavirto ant šono ir visas jo turinys tiesiog pasklido ant važiuojamosios kelio dalies
Vasario 3-iąją vienas konteineris pavirto ant šono ir visas jo turinys tiesiog pasklido ant važiuojamosios kelio dalies / Artūro Staponkaus/„Šiaulių naujienų“ nuotr.

Pradėjus aiškintis pavojų miestiečių saugumui keliančią situaciją paaiškėjo, kad Šiauliuose vietos buitinių atliekų konteineriams išvis nėra.

Konteineriai ridinėjasi gatvėmis

Lieporių gatvės gyventojas teigė, kad sausio 2-ąją vėjo blaškomi buitinių atliekų konteineriai ridinėjosi po visą Gegužių-Lieporių sankryžą, o vasario 3 dieną vienas konteineris pavirto ant šono ir visas jo turinys tiesiog pasklido ant važiuojamosios kelio dalies.

Lieporių gatvės gyventojas teigė, kad sausio 2-ąją vėjo blaškomi buitinių atliekų konteineriai ridinėjosi po visą Gegužių-Lieporių sankryžą, o vasario 3 dieną vienas konteineris pavirto ant šono ir visas jo turinys tiesiog pasklido ant važiuojamosios kelio dalies.

„Dėl šios problemos sausį skambinau „Specializuoto transporto“ direktoriui. Deja, veltui. Jis pasiūlė kreiptis į Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centrą. Paskambinus ten, man vėl pasiūlė skambinti į „Specializuotą transportą“, – apie teisybės paieškas pasakojo Lieporių gatvės gyventojas.

Pasak jo, dėl pavojaus tiek transporto priemonėms, tiek pėstiesiems nerimaujančio šiauliečio, jis išvis nesupranta, kas yra buitinių atliekų konteineriai.

„Ar tai transporto priemonė, ar kliūtis? Jei tai transporto priemonė, tai kur atšvaitai, techninė apžiūra, suteikianti teisę dalyvauti eisme. O jei kliūtis, tai ji turi būti pašalinta arba laikinai pažymėta atšvaitais, ženklais, signalinėmis lempomis“, – sakė dienraščio „Šiaulių naujienos“ skaitytojas. 

Kitos vietos nėra

Susisiekus su AB „Specializuotas transportas“ Atliekų tvarkymo padalinio projektų vadovu Petru Žaltausku ir paklausus, kodėl buitinių atliekų konteineriai yra statomi važiuojamoje kelio dalyje, „Šiaulių naujienų“ žurnalistams buvo pasiūlyta patiems nuvykti prie daugiabučių namų, kuriems yra priskirti ant gatvės stovintys konteineriai, ir surasti kitą vietą, kur juos būtų galima pastatyti.

„Jei jūs mums parodysite vietą, kurioje, vadovaudamiesi atliekų tvarkymo taisyklėmis ir Šiaulių miesto atliekų tvarkymo planu, galėtume pastatyti buitinių atliekų konteinerius, mes taip ir padarysime. Konteineriai turi stovėti taip, kad prie jų būtų patogu privažiuoti bei juos aptarnauti. Taip pat žmonėms turi būtų patogu išmesti atliekas“, – teigė P. Žaltauskas.

Pasak projektų vadovo, komunalinių atliekų konteineriai turi stovėti daugiabučio namo teritorijoje, įrengtoje atliekų tvarkymo aikštelėje.

„Pirmiausia norėčiau Šiauliuose pamatyti bent vieną namą, kuriame yra įrengta buitinių atliekų konteinerių stovėjimo aikštelė, atitinkanti visus reikalavimus. O pagrindinis konteinerių stovėjimo aikštelės reikalavimas – kietas pagrindas. Taip pat būtina, kad prie tos aikštelės galėtų privažiuoti transporto priemonė, kuri saugiai pašalintų atliekas“, – reikalavimus vardijo P. Žaltauskas.

Specialioms aikštelėms trūksta lėšų

Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas ir kartu Saugaus eismo komisijos pirmininkas Romanas Kančauskas pripažino, kad buitinių atliekų konteineriai pastatyti važiuojamoje kelio dalyje iš tiesų kelia didelę grėsmę.

„Visiškai sutinku, kad konteineriai neturėtų būti pastatyti važiuojamoje kelio dalyje, nes tikrai gali nutikti nelaimingas atsitikimas. Mes esame svarstę šį klausimą ir reikalavome iš Šiaulių miesto savivaldybės Aplinkos skyriaus, kurie koordinuoja atliekų tvarkymo reikalus, spręsti šią problemą. Konteineriams turėjo būti įrengtos specialios aikštelės, bet deja, galbūt dėl lėšų trūkumo ar kažko kito tas nebuvo padaryta“, – apgailestavo R. Kančauskas.

Anot R. Kančiausko, saugaus eismo komisijos principinis reikalavimas, kad važiuojamoje dalyje buitinių atliekų konteinerių neliktų ir to bus siekiama.

Neturi trukdyti eismui

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro Administracinės veiklos ir eismo įvykių tyrimo skyrius viršininkas Lorenas Dainauskas teigė, kad kol kas eismo įvykių, kurie būtų įvykę dėl konteinerių, pastatytų važiuojamoje kelio dalyje, nebuvo užfiksuota.

„Žinoma, labai svarbu, kad konteineriai stovėtų taip, kad netrukdytų nei pėsčiųjų, nei transporto priemonių eismui. Kartais būna, kad gali pamatyti, kaip šiukšlių vežėjai nelabai teisingai pastato konteinerius – ar kreivai, ar ne į jiems įrengtą vietą. Tokiais atvejais konteineriai trukdo matomumui, taip pat trukdo ir pravažiuoti ir praeiti“, – kalbėjo L. Dainauskas.

Anot L. Dainausko, miestiečiai, kurie pamato neteisingai stovintį ir trukdantį eismui konteinerį, iškart turėtų skambinti arba į įstaigą, kuri prižiūri buitinių atliekų konteinerius, arba į policiją.

„Jei konteineriai trukdo eismui, užstoja kelią ir kelia realią grėsmę, būtina apie tai pranešti ir į tai bus tinkamai sureaguota“, – tikino L. Dainauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius