-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 16

Buldozerius pasitikę gėlių pardavėjai prie Rokantiškių kapinių nesupranta, kodėl juos norima tuoj pat išvaryti

Penktadienį Rokantiškių kapinių prieigose ramybę sudrumstė buldozeriai, kurie griovė gėlių bei žvakių prekystalius. Prekeiviai piktinasi, kad griovimas yra spontaniškas, nes apie tai jie sužinojo tik trečiadienį ir nespėjo daugiau išsiaiškinti priežasčių. Tuo metu sostinės savivaldybės bei Antakalnio seniūnijos atsakymai tokie – netvarka, nepriežiūra bei nepratęsti leidimai.
Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių
Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su 15min susisiekė dvi gėlių pardavėjos, kurios norėjo likti anonimiškos. Viena jų teigia, kad trečiadienį ryte prekyvietėse rado lapelius, kuriuose prašoma iki penktadienio ryto susitvarkyti nelegaliai pastatytas pavėsines. Moteris tvirtina, kad toks pranešimas buvo netikėtas, neaišku, kodėl taip skubėta juos nugriauti. Kioskeliai stovėjo ne pirmus metus, žmonės turėdavo išduotus leidimus verstis prekyba, tiesa, žiemą to nedarė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių

Ketvirtadienį keli prekybininkai susibūrė ir nuvyko aiškintis į Vilniaus miesto savivaldybę, tačiau ten sužinojo, kad netrukus prekybos vietos bus griaunamos.

„Kolegės buvo nuvažiavusios į savivaldybę su raštu ir seniūnijos, kad mums leistų nutraukti nugriovimus. Bet mes turėjome vieną dieną viską greitai padaryti. Prašėme, kad duotų bent dvi, tris dienas susitvarkyti. Mes manome, kad čia yra kažkas neskaidraus, nežinome, ar galėsime vėliau prekiauti, kur mes prekiausime“, – komentavo viena iš prekeivių.

Ji papildė, kad savivaldybėje prekeivės sužinojo, kad ateityje ketinama prie kapinių pastatyti paviljonus, tačiau informacijos apie juos bei apie tolesnes prekybos sąlygas sužinoti nepavyko.

Penktadienį ryte prie kapinių prieigų atvykę „Grindos“ buldozeriai stūmė iš lentų suręstas prekybos vietas.

Kita pardavėja pripažino, kai kurie prekystaliai buvo netvarkingi, bet jie esą laikinų pardavėjų, kurie dirbo tik Vėlinių laikotarpiu. Jos kioskelis liko nenugriautas, nes ji turėjo leidimą ir prižiūrėtą vietą. Ji taip pat teigia žinanti apie planuojamas statybas šioje vietoje, tačiau prašo, kad būtų sudarytos sąlygos prekiauti iki tol, bent laikinai.

Savivaldybė: griaunamos tik tos prekyvietės, kurių savininkai nežinomi

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vadovas Virginijus Pauža atsakė, kad prekiautojai, gavę leidimus prekybai, privalo patys užtikrinti tvarką savo prekybos vietoje.

Anot jo, savivaldybė pastebėjo, kad pasibaigus prekybos gėlėmis sezonui, prie Rokantiškių kapinių vis dar liko prekeivių įsirengtos ir nesutvarkytos prekyvietės. Todėl seniūnija buvo įpareigojusi prekiautojus nedelsiant susitvarkyti šią miesto teritoriją.

Antakalnio seniūnas informavo priekeivius apie planuojamus griovimus, tačiau įspėjimas trečiadienį buvo pirmasis nuo nuo paskutinio prekybos sezono, kuris baigėsi pernai rudenį.

„Iš viso 22 prekiautojai buvo tiek raštu, tiek telefonu įspėti, kad iki šios dienos 10 valandos privalo susitvarkyti paliktas netvarkingas prekybos vietas prie Rokantiškių kapinių. Savivaldybės įmonė „Grinda“ buvo įpareigota pasirūpinti tik tais prekystaliais, kurių prekiautojai nežinomi, neatsiliepę ir buvo likę be jokios priežiūros, nesutvarkyti“, – atsiųstame komentare rašo V.Pauža.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Pauža
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Pauža

Už leidimus prekiauti bei įspėjimus tvarkytis prekybos vietas atsakingos yra seniūnijos, o Rokantiškių kapinių atveju tai yra Antakalnio seniūnijos reikalas.

Įspėti reikėjo anksčiau, tačiau dabar netvarka perpildė kantrybę

Antakalnio seniūnas Algimantas Vaitkus sako, kad kai baigiasi leidimas prekiauti gėlėmis, asmuo turi per dešimt dienų susitvarkyti savo prekybos vietą. Paskutinis leidimai baigė galioti lapkritį – po Vėlinių, o šiuo metu leidimą prekiauti turi tik viena moteris, kuri yra susitvarkiusi savo prekyvietę. Kitos vietos, jau be leidimų, buvo aptriušusios, netvarka badė akis.

Jis taip pat ir informavo prekeivius apie planuojamus griovimus, tačiau įspėjimas trečiadienį buvo pirmasis nuo paskutinio prekybos sezono, kuris baigėsi pernai rudenį. Kodėl anksčiau neprašė tvarkytis? A.Vaitkus aiškina, kad niekas neprašė išduoti leidimų, todėl galbūt prekeiviai buvo susitvarkę vietas. O šią savaitę savivaldybė negalėjo daugiau pakęsti netvarkos, todėl pasitelkė buldozerius. Antakalnio seniūnas taip pat tikina, kad be vietų likę prekeiviai turės tinkamas sąlygas ir galimybes užsiimti prekyba.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Griaunami kioskai prie Rokantiškių kapinių

„Ketvirtadienį sutarėme, kad visi prekeiviai galės pasidaryti laikinas pastoges, nes vasarą miestas planuoja statyti pastovius paviljonus. Per kokią savaitę seniūnija kartu su savivaldybe nutars dėl laikinos stoginės. Bet ją turėtų pastatyti šiemet, atnaujintą, o ne iš supuvusių lentų“, – pasakoja A.Vaitkus.

Apie statybas vasarą užsimena ir V.Pauža. 15min atsiųstame komentare jis teigia, kad prie Rokantiškių kapinių prieigų yra parengtos architektūrinės sąlygos, o vasarą planuojama skelbti konkursą dėl kioskų ir paviljonų statybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius