-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 07

Knyga apie burlaivius netrukus pasieks skaitytojus

Antradienį Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos H. Gerlacho palėpėje bus pristatoma knyga „Vėjas rėjose. Burlaivių epocha Lietuvoje“.
Laivo statybų akimirka. Šarūno Leonavičiaus piešinys.
Laivo statybų akimirka. Šarūno Leonavičiaus piešinys.

Vakare dalyvaus Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, knygos sudarytojas Dainius Elertas, istorikas Romaldas Adomavčius bei Kuršių bendruomenės pirmininkas Mikas Balčius.

Tai – pirmoji knyga, skirta burlaivių epochos atspindžiams Lietuvoje: laivams, verslui, kasdienybei, karui, kontrabandai, simboliams. Vaizdingi Lenkijos ir Lietuvos tyrinėtojų pasakojimai bei amžininkų liudijimai supažindina su XVI–XIX a. jūreivių kasdieniniu gyvenimu, jūrinio verslo ypatybėmis, mažai žinomais karybos epizodais ir kt.

Knygoje atveriamos ne tik Lietuvos, bet ir Prūsijos, Mažosios Lietuvos praeities atodangos. Straipsnių rinkinys iliustruotas piešiniais, planais, nuotraukomis iš Lietuvos ir Lenkijos muziejų bei privačių kolekcininkų rinkinių, taip pat specialiai šiai knygai sukurtais grafiko Šarūno Leonavičiaus darbais. Vakaro metu bus eksponuojama keletas originalių piešinių.

Ši, jau pirmiausia vizualiai įspūdinga knyga (prie jos dirbo dizaineris Gedas Žiuželis) – tai mokslo populiarinimo leidinys, kurio išskirtinė savybė – istoriniai tekstai, parinkti ir sudėti taip, kad yra įdomūs ir patrauklūs ne tik žmonėms, besidomintiems istorija, jūra ar burlaiviais. Tai pirmiausia knyga, kurios laukia derama vieta kiekvieno klaipėdiečio lentynoje ar ant stalo, prie kurio vakarojant susėdus visa šeima galima būtų nusikelti į burlaivių epochą. Beje, knyga yra pristatyta konkursui „Klaipėdos knyga 2009” ir, pasak specialistų, yra viena iš realių pretendenčių į gražiausios Klaipėdos knygos nominaciją.

Pasak knygos „įkvėpėjos“ istorikės, Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, sparnuotų laivų laikams mūsų krašte nebuvo skirtas didesnis dėmesys. „Jūros įtaka Klaipėdos krašto ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijoje dažniau apmąstoma tik ekonomikos, o ne kasdienybės, buities, gyvensenos kategorijomis,“ – teigia ji.

Jos sudarytojo, muziejaus istoriko Dainiaus Elerto valia it gyvas iškyla to laiko Klaipėdos paveikslas. Pasitelkiant ne tik istorikų straipsnius, bet ir pateikiant daug to meto autentiškų dokumentų, sukuriama labai įdomi, intriguojanti anksčiau mažai viešintais faktais, knyga.

Lenkų istoriko Andrzejaus Grotho straipsniuose atgyja XVI – XVII a. Klaipėdos uostas, jūrų prekybos kompanijos ir jūrų muitinė. Apie anglų pirklių bandymus įkurdinti uostą Šventojoje ir navigaciją ties Palanga XVII a. pasakoja Zenonas Kiaupa. Netikėtą XIII – XVII a. Lietuvos jūrinės istorijos panoramą perteikia irgi lenkų istorikas Jerzy Litwin. Romaldo Adomavičiaus parengti publikuojamų XVIII a. dokumentų vertimai apie laivų statybą Klaipėdoje atidarė duris į Lietuvos jūrų muziejaus saugyklas. Supažindindamas su laivais LDK sfragistikoje bei heraldikoje E. Rimša parodo burlaivių epochos ženklus kultūroje. Mikas Balčius pasakoja apie mažai žinomą XIX a. Šventosios jūreivystės mokyklą.

Dainius Elerto straipsniuose skleidžiasi burlaivių epochos kasdieniško gyvenimo įvairovė ir plazdančios burlaivių burės Lietuvos karybos istorijos epizoduose. Knyga tęsia pirmojo Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus Aloyzo Každailio pradėtą misiją atverti Lietuvos skaitytojams jūrinės istorijos klodus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius