-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 22

Bus aktyviau populiarinama tarnyba Lietuvos kariuomenėje

Krašto apsaugos ministerija aktyvins visuomenės informavimą apie karo prievolės naujoves ir įvairiomis reklaminėmis priemonėmis sieks labiau populiarinti tarnybą Lietuvos kariuomenėje. Šio tikslo siekiama, norint kuo daugiau jaunuolių pritraukti savo noru atlikti karo tarnybą – ateiti į būtinuosius karinius mokymus (nuo rugsėjo jie vadinsis baziniais kariniais mokymais, BKM), rinktis krašto apsaugos savanorių tarnybą arba profesinę karo tarnybą.
Karys pratybose
Karys pratybose / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Liepą įsigaliojus įstatymui, kuris nustato kariuomenės principinę struktūrą 2011 metais, planuojamą struktūrą 2016 metais ir atitinkamų metų krašto apsaugos sistemos karių ribinių skaičius, tarp jų ir savanoriškai BKM dalyvaujančių karių skaičius, šiemet į šiuos mokymus planuojama priimti daugiau jaunuolių. Palyginti su praėjusias metais, šiemet planuojama parengti dukart daugiau BKM karių – iki 700. Taip pat planuojama didinti profesinės karo tarnybos eilinių karių skaičių.

Norėdamos, kad kuo daugiau jaunuolių susidomėtų karine tarnyba, krašto apsaugos institucijos stiprins bendradarbiavimą su mokyklomis ir jaunimo organizacijomis, švietimo įstaigomis. Bus aktyviau bendradarbiaujama ir su darbdaviais, kad krašto gynybai pasiruošti panorusiems jaunuoliams būtų sudarytos tam būtinos sąlygos. Informaciją skleisti taip pat planuojama tiek per labiau tradicines priemones – spaudą, televiziją, radiją, internetą, tiek ir aktyviau naudojant socialinių tinklų galimybes.

Be to, visuomenė bus plačiau informuojama apie motyvacines priemones, skatinančias savanoriškai atlikti karo tarnybą, ir apie galimybes tapti profesinės karo tarnybos eiliniais kariais, kitais su karo tarnyba susijusias klausimais.

Galimybę šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą pakeisti savanoriškumo pagrindu organizuojamais BKM numato Seimo priimtas naujasis Karo prievolės įstatymas, įsigaliosiantis rugsėjo 1 d.  

Naujasis įstatymas nustato lanksčią privalomosios pradinės karo tarnybos atlikimo sistemą. Iš viso yra numatyti trys tarnybos atlikimo būdai: devynių mėnesių trukmės nuolatinė privalomoji pradinė karo tarnyba, 70–90 d. baziniai kariniai mokymai ir jaunesniųjų karininkų vadų kursai (aukštųjų mokyklų studentams ir absolventams). Kasmet tvirtindamas ribinius karių skaičius, Seimas taip pat patvirtins būdą, kuriuo bus atliekama privalomoji pradinė karo tarnyba.

Dabar galiojantis ribinių skaičių įstatymas kaip privalomosios pradinės karo tarnybos atitikimo būdą 2011–2016 m. nustato BKM.

Įstatymas numato į bazinius karinius mokymus jaunuolius kviesti savanoriškumo pagrindais, ir tik jų pritrūkus – atsitiktine tvarka pašaukti noro nepareiškusius karo prievolininkus. Tikimasi, kad pareiškusių norą dalyvauti BKM bus pakankamai ir šaukti privalomai nereikės. Prie to turėtų prisidėti ir aktyvesnis visuomenės informavimas.

BKM ar kitos formos privalomąją pradinę karo tarnybą atlikę jaunuoliai galės pretenduoti tapti profesinės karo tarnybos kariais arba pasirinkti kario savanorio tarnybą Krašto apsaugos savanorių pajėgose, taip pat savanorišką tarnybą aktyviojo rezervo vienetuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius