Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 17

Bus frakcijų bendradarbiavimo sutartis, bet ne pokalbis dėl postų, žada V.Kamblevičius

Ketvirtadienį valdančiosios koalicijos frakcijos bei naujai susikūrusi frakcija „Lietuvos gerovei“ žada pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius tikina nežinantis, koks bus sutarties turinys, bet žada, kad pokalbio apie postus su premjeru nebus.
Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Algirdas Butkevičius
Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes dabar dar nežinom sutarties teksto, jis bus paruoštas ketvirtadienį. Aišku, mes gavę sutartį ją irgi svarstysim, šnekėsim, derinsim“, – trečiadienį Seime žurnalistams komentavo parlamentaras.

Frakcija „Lietuvos gerovei“ postų, anot V.Kamblevičiaus, nestokoja ir pokalbio su premjeru Sauliumi Skverneliu apie juos esą nebus.

„Kokius mes dabar turim postus, mums jų užtenka“, – tikino Seimo narys.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis reiškė viltį, kad frakcijų sutartis, tokia, kokią anksčiau „tvarkiečiai“ turėjo su valdančiąja koalicija, bus pasirašyta dar šią savaitę.

„Ketvirtadienį, tikiuosi, bus pasirašyta“, – reiškė viltį jis ir į kalbas, koks bus sutarties turinys, nesileido.

„Yra paskirti asmenys iš kiekvienos frakcijos, kurie dirbs prie tos sutarties. Manau, kad ketvirtadienį turinys bus aiškus“, – nurodė R.Karbauskis.

Sutartį, anot jo, rengs „valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė, frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovas Rimas Andrikis, „socialdarbiečių“ – Juozas Bernatonis, Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos – Vanda Kravčionok. Sutartį, R.Karbauskio teigimu, pasirašinės frakcijų seniūnai.

„Esmė yra ta, kad bendradarbiausim palaikydami vykdomąją valdžią, vykdydami Vyriausybės ir Seimo įsipareigojimus“, – bendradarbiavimo tikslą apibrėžė LVŽS lyderis.

Klausiamas, ar pasirašius sutartį keisis Seimo komitetų sudėtis, komitetų narių pareigos, R.Karbauskis atsakė, kad „Seime pokyčiai priklauso nuo Seimo frakcijų dydžio, nuo proporcijų, o visa kita bus sutartyje numatyta, jei bus kas nors daugiau“.

Jis paneigė, kad frakcija „Lietuvos gerovei“ susitikimo metu išreiškė kokių nors prašymų, o valdantieji esą siūlymų nelabai galėjo pateikti.

„Mes siūlymų nelabai galim pateikti, nes proporcijos Seime nesikeičia. O klausimas yra, ar vykdomoji valdžia pateiks kokių siūlymų, čia daugiau priklauso nuo premjero“, – teigė R.Karbauskis.

Koalicijos sutartis su partija „Tvarka ir teisingumu“, anot LVŽS lyderio, galios ir toliau, tačiau partijos įsipareigojimų koalicijai esą niekas nevykdys.

„Nes nėra frakcijos, – pažymėjo politikas. – Nauja frakcija, kuri susikūrė, vykdys įsipareigojimus, kuriuos turės pasirašius [sutartį] su visomis koalicijos partijų frakcijomis. Partija savo reikalus išspręs pati.“

Koalicinės „tvarkiečių“ partijos frakcija Seime iširo praėjusią savaitę, kai iš jos pasitraukė keturi nariai. Seime šios frakcijos pagrindu, bet be jos seniūno, susikūrė nauja frakcija „Lietuvos gerovei“. Valdantieji, formaliai likę be daugumos, pakvietė šią frakciją pasirašyti bendradarbiavimo sutartį.

Pasirašius sutartį, jei valdančiųjų sprendimus palaikys ir Mišrioje Seimo narių grupėje atsidūręs partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Remigijus Žemaitaitis, ir „valstiečių“ partiją palikęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, dauguma turės 77 balsus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius