Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 28

Bus paskelbtos atrinktos idėjos Lukiškių aikštės memorialui

Kultūros ministerija ir Šiuolaikinis meno centras penktadienį paskelbs atrinktas penkias idėjas, kuriomis siūloma sostinės Lukiškių aikštėje įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą.
Rekonstruojama Lukiškių aikštė iš arti
Rekonstruojama Lukiškių aikštė iš arti / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kultūros ministerija praneša, kad iš viso sulaukta 32 pasiūlymų. Menininkams, kurių idėjas atrinko, bus suteikta galimybė du mėnesius tobulinti savo kūrinius, konsultuotis su architektais, protokolo žinovais, istorikais, menotyrininkais, atlikti kūrybos procesui būtinus tyrimus.

Kūrybinėse dirbtuvėse menininkams kelta užduotis, jog memorialo idėja turi būti skirta kovojusiųjų ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti ir pritaikyta prie šiuo metu vykdomo aikštės rekonstrukcijos projekto erdvės ir mastelio. Projekto galutinė sąmata negali viršyti 500 tūkst. eurų ir projektą turi būti įmanoma įgyvendinti iki 2018 metų gruodžio 1 dienos.

Atsargos generolo Česlovo Jezersko, buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus patarėjo Viliaus Kavaliausko ir dar kelių asmenų įsteigtas Vyčio paramos fondas yra atrinkęs skulptoriaus, nacionalinės premijos laureato Arūno Sakalausko realistinį kūrinį – Vyčio skulptūrą, ir siekia, kad jis būtų pastatytas Lukiškių aikštėje. Planuojama, kad kūrinys bus pagamintas už beveik 430 tūkst. eurų privačių rėmėjų lėšomis. Seimo Kultūros komitetui suabejojus fondo veikla, kelios visuomeninės organizacijos nutarė įsteigti naują fondą, kuris perimtų Laisvės kovotojų memorialo įgyvendinimą.

Darbus vertino Nacionalinės dailės galerijos vadovė dailėtyrininkė Lolita Jablonskienė, Vilniaus universiteto istorikas profesorius Alfredas Bumblauskas, šiuolaikinio meno kuratorė Virginija Januškevičiūtė, šiuolaikinio meno kuratorė architektūros istorikė Ūla Tornau, dailėtyrininkė Giedrė Mickūnaitė, skulptorius ir filmų kūrėjas Deimantas Narkevičius, Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Kaip anksčiau BNS nurodė Kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė, idėją komisijai pateikė ir architekto Kęstučio Akelaičio vadovaujami visuomenininkai, siekiantys, kad aikštėje būtų pastatyta realistinė Arūno Sakalausko skulptūra „Vytis“. K.Akelaitis kartu yra ir Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto vadovas.

Šiuo metu Lukiškių aikštė Vilniuje rekonstruojama. Anksčiau skelbta, kad darbus ketinama baigti iki šių metų rudens. Į rekonstrukcijos projektą paminklo statyba neįtraukta, tik numatyta palikti jam vietą.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius