Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 08

Bus sprendžiama dėl Kauno centrinio pašto pardavimo ir tariamasi dėl jo išsaugojimo

Penktadienį Lietuvos pašto valdyba turėtų spręsti, ar parduoti Kauno centrinį paštą.
Kauno centrinis paštas
Kauno centrinis pašas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš šį posėdį Susisiekimo ministerijoje vyks pasitarimas, kaip parduodant būtų galima išsaugoti vienu svarbiausių tarpukario modernizmo pavyzdžių laikomo pastato vertingąsias savybes.

„Bus kalbamasi su Kultūros ministerija, tariamasi dėl Kauno centrinio pašto: reikia išklausyti ministerijos nuomonę, ką jie galvoja dėl pardavimo, kokie turi būti įdėti saugikliai, kad būtų pastato išskirtinumas išlaikytas“, – BNS sakė susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėja Vytautė Šmaižytė.

Diskusijoje dalyvaus R.Masiulis, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, viceministrė Gintautė Žemaitytė, Nacionalinės Lietuvos UNESCO komisijos sekretoriato vadovė Asta Junevičienė, Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė, Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras.

Vėliau penktadienį vyksiančiame Lietuvos pašto valdybos posėdyje Lietuvos pašto vadovė planuoja teikti siūlymą dėl šio pastato pardavimo.

R.Masiulis yra sakęs, kad sprendimas parduoti paštą svarstomas „ne iš gero gyvenimo“, o pinigų, kuriuos tektų investuoti į reprezentacinį pastatą, reikia gerinti tiesioginėms pašto funkcijoms bei didinti paštininkų atlyginimams.

Lietuvos pašto generalinės direktorės teigimu, paštui šiuo metu tereikia 10 procentų pastato.

Dalis architektų ir visuomenės atstovų kritikuoja sprendimą pastatą parduoti, teigdami, jog išskirtinis reprezentacinis pastatas turėtų būti atviras visuomenei ir likti valstybės ar savivaldybės rankose arba ragina kurti bendrą viešąją įstaigą jam valdyti.

Kauno savivaldybė nėra linkusi šio pastato perimti savo žinion ir ragina Susisiekimo ministeriją ir jai pavaldų Lietuvos paštą priimti sprendimus, kad pastatas būtų įveiklintas.

Jeigu Lietuvos pašto valdyba penktadienį nuspręstų pradėti pastato pardavimo procedūrą, būtų nustatinėjama jo vertė. Paaiškėjus, kad ji viršija 5 proc. Lietuvos pašto įstatinio kapitalo, sprendimą dėl pardavimo turėtų būti patvirtinti akcininkas – Susisiekimo ministerija.

Pašto ir ministerijos atstovai teigia, jog galutinis sprendimas, ar parduoti pastatą, bus priimtas įvykus aukcionui ir sužinojus, kokia kaina už jį yra siūloma.

Kauno centrinį paštą kartą jau svarstyta parduoti 2017 metais drauge su Vilniaus ir Klaipėdos centrinių paštų pastatais.

Tuomet paskelbęs apie šių pastatų pardavimą, Lietuvos paštas vėliau pranešė, kad vykusi tik apklausa, o sprendimas dėl pastatų pardavimo nėra priimtas.

Klausimas dėl pastato ateities vėl iškeltas po to, kai sausio viduryje dėl vandentiekio avarijos buvo užlieta dalis pastato patalpų.

Kaunas savo tarpukario modernistinę architektūrą siekia įtraukti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Tarpukario architektūros ekspertai jau anksčiau yra kėlę klausimus dėl pastato likimo ir įspėję, kad jo tinkamai neprižiūrint ir nešildant, unikalus statinys gali sunykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius