Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 06

Bus sudaromi 2016 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje bus sudaromi 2016 metų šaukimo į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą sąrašai, į kuriuos bus įtraukti 19–26 m. (įskaitytinai) karo prievolininkai.
Gruodį kariuomenę papildys didžiausia šiemet šauktinių grupė.
Šauktiniai / KAM nuotr.

Kaip ir praėjusiais metais, sąrašai pagal regionus bus sudaromi naudojant kompiuterių programą.  Siekiant užtikrinti, kad atrankos procedūra vyktų skaidriai ir objektyviai, procesą stebės ir 10 visuomenės atstovų.  

Sudaryti šaukimo sąrašai per dvi darbo dienas nuo jų sudarymo, t.y. sausio 11 dieną,  bus paskelbti interneto  svetainėje http://sauktiniai.kam.lt.

Į šaukimo sąrašus  bus įtraukti 1990–1996 metais gimę vaikinai, kuriems pagal Krašto apsaugos ministerijos turimus duomenis, karo prievolė nėra atidėta. Tokių vaikinų yra apie 100 tūkstančių.

Jaunimo nusiteikimas tarnauti, tarnybos sąlygų pagerinimas yra būtent tas kelias, kuriuo mes turime eiti ir ateityje

„Džiaugiuosi, kad 2015 metais savanoriškai atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą pareiškė daugiau nei 3 tūkst. vaikinų ir merginų. Kviečiu jaunuolius sekti jų pavyzdžiu ir 2016 metais aktyviai registruotis savo noru atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą. Jaunimo nusiteikimas tarnauti, tarnybos sąlygų pagerinimas yra būtent tas kelias, kuriuo mes turime eiti ir ateityje,“ – sako krašto apsaugos ministras J. Olekas.   Ministras taip pat stebės šauktinių sąrašų sudarymo procedūrą.

Sudarius sąrašus šaukimo nurodymai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą karo prievolininkams bus pradėti siųsti registruotu paštu sausio 11 dieną. 

Skirtingai nei 2015 m.,  šaukimo nurodymai šiemet bus siunčiami ne iš karto visiems į 2016 m. sąrašus patekusiems jaunuoliams, o dalimis, priklausomai nuo tarnybos pradžios laiko. Taip siekiama tolygiai išskirstyti karo medicinos komisijų darbo krūvį ir pirmiausiai patikrinimo procedūras vykdyti su tais jaunuoliais, kurie pareikš norą tarnybą atlikti savo noru.

Kaip ir pernai, šiemet Krašto apsaugos ministro įsakymu nustatytas nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių skaičius  – 3 tūkstančiai. 

2015 m. šaukimo  nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai šią tarnybą atlikti pasirinko savo noru arba patekę į šaukimo sąrašus, pareiškė norą atlikti tarnybą pirmumo tvarka.  Savanoriškai atlikti šią tarnybą   18–38 metų vaikinai ir merginos kviečiami ir šiemet. Sausio 5 d. duomenimis savanoriškai tarnybą atlikti prašymus pateikė 459  Lietuvos piliečiai.  Po sausio 7 d., kai bus sudaryti šaukimo  sąrašai,  savo noru  tarnybai atlikti registruotis toliau galės ir tie jaunuoliai, kurie nebus patekę į 2016 m. šaukimo sąrašus.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2016 m. metinį šaukimo planą pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės 2016 m. balandžio 4 d., paskutinieji – spalį. Dalis jų devynių mėnesių tarnybą pradės Mokomajame pulke,  kur tarnaus 3 mėnesius, o kitus šešis  tarnybą tęs priskirtame dalinyje;  kita dalis  – visus tarnybos mėnesius tarnaus priskirtame kariuomenės dalinyje. 

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius