Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 09 /15:28

Bus svarstoma, kaip susigrąžinti Italijoje esančius lietuvius

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, galvojama, kaip nekarantinuotose Italijos teritorijose esančius lietuvius saugiai parsivežti į Lietuvą. Jo teigimu, iš izoliuotų vietovių išvykti dabar esą yra beveik neįmanoma. Kartu ministras pažymėjo, kad ankstyvi Lietuvos veiksmai koronaviruso prevencijai duoda norimus rezultatus. Kita vertus, pasak A.Verygos, žmonės vis dar neįvertina didelės saviizoliacijos reikšmės infekcijos plitimui.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jeigu žmonės neturi kaip grįžti, galvosim, kaip saugiai parsigabenti juos namo. Galvojam, derinam, kad visi mūsų gyventojai, kurie yra išvykę, per telekomunikacijų bendroves gautų informacines žinutes, kaip elgtis, kokia yra rizika, ką daryti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Veryga.

Jis patikslino, kad kalbama apie lietuvius, nesančius karantinuotose teritorijose, mat iš pastarųjų išvykti beveik neįmanoma.

Koks galėtų būti keliaujančių skaičius, A.Veryga nepasakė.

Valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro vadovo teigimu, iš Italijos grįžę asmenys, jeigu reikės, bus prašomi likti namuose. Jeigu yra gyvenama su kitais šeimos nariais, esą tuomet galima kreiptis pagalbos į savivaldybę, kad ši skirtų kitą vietą saviizoliacijai.

Tiesa, Lietuvos ambasadorius Italijoje teigė, kad ir iš karantinuotų teritorijų mūsų šalies piliečiai gali išvykti.

SKAITYKITE PLAČIAU: Ambasadorius Italijoje: lietuviai patys gali palikti net ir karantinuotas zonas

Ankstyvi Lietuvos veiksmai esą atsiperka

Pasak sveikatos ministro, padėtis Europoje ir Lietuvoje rodo, kad kai kurios kritikos strėlės į lietuvius buvo skubotos. Anot A.Verygos, ankstyvi šalies veiksmai dėl koronaviruso esą jau duoda vaisių, kai kitos šalys, iš pradžių atlaidžiau žiūrėjusios į ligą, turi didesnių rimtumų.

„Kaip tas geras lietuviškas posakis – juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis“, – sakė A.Veryga.

VIDEO: Lietuvos reakcija į karantiną dėl koronaviruso Italijoje

Jis kartu teigė, kad vieną iš pagrindinių priemonių kovai su koronavirusui – saviizoliaciją – dalis lietuvių ignoruoja. Ministras esą buvo informuotas, kad ne visi žmonės, pasiėmę nedarbingumo lapelį, vengia viešų vietų. Anot A.Verygos, ketinama griežtinti šių asmenų kontrolę.

„Ne visi Lietuvos gyventojai yra linkę elgtis atsakingai. Žmonės <...> eina į spektaklį, paskui susitikę rūbinėje sako, kad grįžo iš Italijos, pasiėmė biuletenį ir dvi savaites gali pailsėti, eiti į teatrą“, – stebėjosi A.Veryga.

Ministro teigimu, kaip taikyti Infekcijų kontrolės įstatymą, numatantį atsakomybę už netinkamą elgesį, bus konsultuojamasi su teisininkais ir policija. Jo teigimu, už saviizoliacijos ignoravimą gali laukti areštas ar bauda.

Kita vertus, A.Verygos teigimu, pasekmės gali būti ne tik asmeninės, bet ir visuomeninės. „Sėdėsime taip, kaip italai. Užsidarę labai ilgai“, – tikino jis.

Ministras taip pat pridėjo, kad šiuo metu leidimas gaminti dezinfekcinį skystį yra išduotas 14 įmonių. Gamyba, anot A.Verygos, turėtų prasidėti šią savaitę.

Spaudos konferencija taip pat versta ir į gestų kalbą.

Visos naujienos apie koronavirusą specialiame 15min polapyje

Dalis Italijos – karantinuota

Ankstų sekmadienio rytą milijonams žmonių Šiaurės Italijoje pradėtas taikyti priverstinis karantinas, visoje šalyje uždaryti muziejai, teatrai ir kino teatrai, vyriausybei pritarus drastiškoms priemonėms mirtinai pavojingo naujo koronaviruso plitimui stabdyti.

{embed|121682}

Be svarios priežasties žmonėms nebus leista patekti į visą 10 mln. gyventojų turintį Lombardijos regioną aplink Milaną ir aplinkinius rajonus, įskaitant Veneciją, Parmą ir Riminį. Taip pat nebus leidžiama išvykti iš šių regionų.

Tiesa, išlieka klausimas, ar šios priemonės nėra pavėluotos, mat šalyje per dieną jau registruojamas triženklis mirčių skaičius. Iš viso Italijoje susirgusiųjų yra bemaž 7,5 tūkst., o mirusiųjų virš 360.

Zumapress/Scanpix nuotr./Žmonės Milane
Zumapress/Scanpix nuotr./Žmonės Milane

Gana drastiškų priemonių nusprendė imtis ir Prancūzija. Šios šalies vyriausybė uždraudė daugiau kaip 1 tūkst. žmonių susibūrimus.

Padėtis dėl koronaviruso nedžiuginanti ir kitose šalyse. Štai Vokietijoje užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo tūkstantį, Albanijoje fiksuoti pirmieji du susirgimai, Latvijoje yra jau šeši užsikrėtusieji. Egipte užfiksuotas pirmasis mirties nuo infekcijos atvejis.

VIDEO: Kaip atliekami tyrimai dėl koronaviruso

Padėtis Lietuvoje stabili

Tuo metu Lietuvoje padėtis vis dar stabili. Nuo vasario 28 dienos, kada buvo užregistruotas pirmasis atvejis, daugiau susirgimų neatsirado. Iš viso atlikta 260 tyrimų.

Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovo Remigijaus Mažeikos, nors moteris jaučiasi gerai, pastarieji trys tyrimai dėl koronaviruso buvo teigiami.

Ketvirtojo tyrimo rezultatai laukiami pirmadienį po pietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius