Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 02 03

Bus tiriama, kaip Kauno, Pakruojo ir Trakų valdžia laikosi įsipareigojimų

Konkurencijos taryba tirs, kaip Kauno, Pakruojo ir Trakų valdžia vykdo ankstesnius tarybos įpareigojimus. Savivaldybės buvo pripažintos pažeidusios konkurenciją, nes be konkursų pasirašė sutartis su įmonėmis.
Tarybos posėdis
Tarybos posėdis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Įstatymas įpareigoja tarybą atlikti tyrimus dėl įpareigojimų nevykdymo, o nustačius įpareigojimo nevykdymą, kreiptis į teismą. Metai dar tik prasidėjo, o taryba šiemet jau pradėjo tris tyrimus dėl galimai savivaldybių neįvykdytų nustatytų įpareigojimų“, – pranešime spaudai sakė tarybos pirmininko pavaduotojas Elonas Šatas.

Įstatymas draudžia savivaldybėms priimti sprendimus, kurie privilegijuoja vienas įmones ir diskriminuoja kitas. Po susitikimo su tarybos pirmininku Šarūnu Keserausku prezidentė Dalia Grybauskaitė pernai lapkritį iniciavo Konkurencijos įstatymo pakeitimus, kurie numatytų baudas.

Iki šiol Konkurencijos taryba savivaldybėms baudų skirti negalėjo. Seimas pernai gruodį ėmėsi svarstyti D.Grybauskaitės pateiktas pataisas.

2009 metais taryba konstatavo, kad Trakų rajono savivaldybė privilegijavo bendrovę „Trakų paslaugos“, nes be konkurso su ja pasirašė Trakų ir Lentvario viešųjų teritorijų tvarkymo sutartį. 2012 metais taryba nustatė, kad Pakruojo rajono savivaldybė, be konkurso sudariusi komunalinių atliekų tvarkymo sutartį su „Pakruojo komunalininku“, pažeidė įstatymą. Kauno valdžia be konkurso sudarė komunalinių atliekų tvarkymo sutartį su bendrove „Kauno švara“ ir 2008 metais pripažinta pažeidusi įstatymą.

Visais trimis atvejais taryba įpareigojo savivaldybes panaikinti sprendimus ir nutraukti sutartis.

Pernai Konkurencijos taryba baigė komunalinių atliekų rinkos tyrimą, kuris atskleidė, kad trečdalyje šalies savivaldybių atliekų tvarkymo rinkoje nėra konkurencijos, nes vietos valdžia be konkurso atiduoda šį verslą jos kontroliuojamomis įmonėmis. Paslaugų kainos skyrėsi nuo 5 iki 100 procentų - mažiausios kainos buvo ten, kur paslaugų teikėjai pasirenkami konkurso būdu, o didžiausios - be konkurso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius