Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 28

Būsimi Šiaulių benamių nakvynės namai: kelio dar nėra, patalpos dvokia tepalais

Dalis šiauliečių jau pasimetė – tai kur bus tie naujieji nakvynės namai, dėl kurių politikai taip kimba vieni kitiems į atlapus. Lieporių gyventojai atsikvėpė. Pamanė, kad valdžia atsisakė idėjos kurti nakvynės namus Tiesos gatvėje. Anaiptol. Tiesiog surasta nauja vieta „naktinukams“ – benamiams, kurie dieną zuja mieste, o čia sugrįžta tik permiegoti. Ar tikrai pavyks šią vietą paversti gyvenama?
Nakvynės namai benamiams
Nakvynės namai benamiams / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Dabar nakvynės namuose Pakruojo gatvėje nuolat gyvena apie 120 likimo nuskriaustųjų. Dar papildomi 40 ar daugiau asmenų čia atvyksta tik nakvynei. Jie ir vadinami „naktinukais“. Vakare jie įleidžiami į nakvynės patalpas, o ryte turi pasišalinti.

Ši istorija prasidėjo nuo to, kad senąsias patalpas ir kone visas apylinkes perima kariškiai, kurie čia numato milžiniškas investicijas – minima 50 milijonų eurų suma.

Miesto valdžia trina rankomis, nes dalis šių pinigų kaip ir turėtų nusėsti čia, Šiauliuose – reikės darbo rankų, bus samdomos įmonės, skelbiami konkursai.

Tam reikia gana nedaug – surasti nelaimėliams ir benamiams naujus padorius namus. Padorius – nes taip reikalauja teisės aktai. Plius – jie Pakruojo gatvėje jau visai neblogai gyvena. Nuolatiniai gyventojai turi net bibliotekas ir kompiuterių sales, o „naktinukai“ miega švariose lovose, naudojasi dušais.

Šis reikalas judėtų daug greičiau, jei ne dar viena investicija, kuri buvo atlikta į dabartinius nakvynės namus. Buvo sutvarkyta nemaža dalis pastato už fondų lėšas. Reikalaujama išlaikyti esamą paslaugą penkerius metus. Liko „kentėti“ vos pusantrų. Tą pačią dieną visi bus perkelti į kitus pastatus, o čia sugarmės kariškiai.

Naujų patalpų paieškos – per pykčius

Didžiausia problema – kur rasti naujus namus benamiams ir likimo nuskriaustiems. Pirmasis valdžios bandymas visus gyventojus perkelti į pačiame miesto centre esantį studentų bendrabutį – subliuško.

Dar daugiau – sprogo kaip reikiant. Pasirodo, kad tokį žingsnį žengdami Šiaulių miesto valdžios atstovai nė neužsiminė, jog pastatas Dubijos gatvėje yra gyvenamas – jame daugiau nei pusė butų yra privačių. Su gyventojais niekas nesitarė.

Žmonės išėjo netekę amo, tačiau džiaugėsi, kad jiems už sienos nakvynės namų jau nebus.

Kai gyventojų atstovai sugužėjo pas merą Artūrą Visocką su priekaištais, šis išsisukinėjo, jog ten nė nemanė daryti nakvynės namų.

Jis tiesiog norėjo tokiu būdu išvilioti pastatą iš Turto fondo ir jį renovuoti.

Tuomet miesto valdžios atstovai vienas per kitą pradėjo viešai reikšti, kad visi, kurie nenori nakvynės namų šalia savo namų, yra netolerantiški, neatjautūs vargšams – juk kiekvienas mūsų galime atsidurti tokioje situacijoje.

Kaip rodo tolimesni įvykiai, žmonės nepasidavė ir toliau sekė – kur valdžia numatys benamių prieglaudą? Paaiškėjo, jog tai susekti nebuvo taip paprasta, nes visuomenės informavimas buvo keistokas. Kaip tai galima padaryti? Tereikia administracijos direktoriui ir merui surengti „viešą“ susirinkimą mokykloje, kurios vadovas yra tiesiogiai priklausomas nuo misto biudžeto. Taip pat galima sukviesti aplinkinių organizacijų, pavaldžių savivaldybei, atstovus.

Taip ir nutiko. Pritarimas nakvynės namams Tiesos gatvėje buvo kone šimtaprocentinis. Kai žinia pasklido plačiau, vietos žmonės subruzdo ir ėmė priešintis dar aktyviau nei Dubijos gatvėje esančio bendrabučio gyventojai.

VIDEO: Šiaulių gyventojai iš mero išgirdo – patys kalti, kad jų namas nebus renovuojamas

Nauja vieta – „Busturo“ dirbtuvės

Po vieno Lieporių rajono gyventojų susirinkimo, kuriame buvo tiesiog nušvilptas vicemeras „valstietis“ Egidijus Elijošius, savivaldybė netruko paviešinti, kur yra numatyta vieta vadinamiesiems „naktinukams“.

Tai žmones, neva, turėtų nuraminti, nes Tiesos gatvėje būtų teikiama tik ilgalaikė apnakvindinimo paslauga. Valdžia vis tvirtina, jog šis kontingentas niekuo nesiskiria nuo bendro – tik ištikti nelaimės, neturi namų.

Apie naują vietą „naktinukams“ Šiaulių valdžia jau kalba kelias savaites, tačiau vietos neišduodavo. Neva, derina teisinius reikalus. Kai paskelbė, kilo klausimas – ar tikrai buvo ką slėpti? O gal čia tik blefas ir priedanga, kad tik toliau judėtų reikalai Tiesos gatvėje?

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nakvynės namai benamiams
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Nakvynės namai benamiams

Vicemeras Domas Griškevičius paskelbė šią naujieną savo feisbuke ir įdėjo žemėlapio kopiją. Parašė, kad Savivaldybė viešai pristatė siūlomą variantą dėl nakvynės namų (vienos nakties) padalinio perkėlimo nuo 2021 m. kovo mėn.„Siūloma vieta – šiuo metu „Busturo“ teritorijoje esančios elektrikų dirbtuvės. Siekiant įgyvendinti idėją, valstybinėje žemėje reikia pratęsti (apie 100 metrų) Purienų g., atlikti patalpų remontą, arba pastatyti naujus modulinius namus“, – skelbė vicemeras.

Kelias per mišką

Patekti į būsimus benamių apnakvindinimo namus galima tik per „Busturo“ teritoriją. Tai reiškia, kad teks pratęsti Purienų gatvę nuo policijos komisariato iki pat minėtų dirbtuvių

Bandome praeiti vieta, kur turėtų netrukus būti gatvė. Dabar ten tiesiog miškas ir krūmynai. Taip pat šioks toks statybinių blokų sąvartynas.

VIDEO: Čia turėtų būti kelias į nakvynės namus

„Busturo“ atstovai taip pat leidžia nufotografuoti pastatą iš kiemo pusės ir vidaus. Pastate tvyro stiprus alyvos kvapas. Panašu, kad miestas gali būti priverstas visą pastatą nušluoti iki pamatų, kad gyvenimo sąlygos čia nebūtų toksiškos.

Gražus akcentas – šalia šio pastato išlikęs dar sovietinių laikų geležinis fontanas. Gal įjungs po rekonstrukcijos?

Rekomendacijos nakvynės namų darbuotojams

Nakvynės namus reglamentuojantys teisės aktai darbuotojams rekomenduoja išmokti apsiginti fiziškai, pasiskiepyti nuo visų įmanomų ligų.

Tai keletas rekomendacijų nakvynės namams – darbuotojus derėtų aprūpinti asmeninės apsaugos priemonėmis, pirštinėmis, apsauginėmis kaukėmis, dezinfekciniais skysčiais.

Atsižvelgiant į darbo su socialinės rizikos asmenimis specifiką, rekomenduojama visiems nakvynės namų darbuotojams organizuoti savigynos užsiėmimus.

Rekomenduojama laikino apnakvindinimo paslaugas ir apgyvendinimo nakvynės namuose paslaugas teikti atskirose patalpose.

Nakvynės namų vieta turi būti nesunkiai pasiekiama visuomeniniu transportu, o teritorija turi būti saugi, apsaugota nuo pašalinių asmenų, galinčių daryti nakvynės namų gyventojams žalą ar neigiamą įtaką.

Rekomenduojama nakvynės namus steigti atskirame pastate, kuriame nėra teikiama socialinė priežiūra ar socialinė globa kitų socialinių grupių asmenims – vaikams, senyvo amžiaus asmenims, neįgaliesiems, asmenims, patyrusiems psichologinę, fizinę ar seksualinę prievartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius