Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17

Būsimos koalicijos formavimo strategijos Alytuje: lyderiui atsukama nugara

Prieš dvi savaites vykęs rinkimų į merus ir tarybą vakaras rinkimų komitetui „Už Alytų“ klostėsi puikiai. Tiek sąrašo nariai, tiek kandidatas į merus Gediminas Daukšys neslėpė šypsenos veide – jie surinko daugiausia alytiškių balsų ir užėmė pirmąsias vietas.
Gediminas Daukšys
Gediminas Daukšys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tačiau sekmadienį, pasibaigus antrajam rinkimui turui, panašu, nuotaikos gali būti gerokai prastesnės. Galimai neetiškais ir negarbingais būdais rinkimų laikotarpyje savo pozicijas stiprinęs Tomo Pačėso vedamas komitetas „Už Alytų“ užsitraukė kitų į tarybą patekusių politinių jėgų nemalonę. Beveik visos jos atsisako bendradarbiauti toliau, remia socialdemokratų kandidatą į merus Nerijų Cesiulį, tad komitetas gali likti ne tik be daugumos, tačiau ir be mero posto.

15min susisiekė su visais į tarybą patekusių partijų ir komitetų atstovais ir pasiteiravo, kurį kandidatą antrajame ture palaiko ir su kuo ketina bendradarbiauti.

Ne tos vertybės“

Praėjusius rinkimus laimėjusių „Alytaus piliečių“ šiųmetinė lyderė Vilija Ramanauskienė sako, kad, matydama vertybių ir principų, kuriais dirbama, skirtumus, neitų į koaliciją su T.Pačėso „Už Alytų“, todėl antrajame rinkimų ture palaiko socialdemokratų lyderį N.Cesiulį.

„Dar rinkimų naktį pasakiau, kad neitume dirbti su „Už Alytų“, Lauros Radzevičiūtės centro partija ir su Česlovo Daugėlos komitetu, tos pozicijos ir laikomės. Vertybės ne tos, netinka tie principai, kuriais dirbama, galbūt tų žmonių principai, elgsena. „Už Alytų“ taryboje yra ir šioje kadencijoje, pažįstame juos“, – sako tris mandatus iškovojusio komiteto lyderė.

Nijolė Makštutienė, vienintelė Liberalų sąjūdžio atstovė būsimoje taryboje, taip pat dviprasmiškai kalbėjo dėl galimo darbo su rinkiminiu komitetu „Už Alytų“. Pasak jos, palaikymas yra išreikštas socialdemokratui, nes jis yra jaunas, politinės ir vadybos patirties turintis žmogus, puikiai pažįstamas.

Neprasčiau pažįstamas yra ir Gediminas Daukšys, buvęs ilgametis liberalas. Kodėl nepalaikoma jo kandidatūra? N.Makštutienė neatsakė tiesiogiai, tačiau kiek vėliau pokalbio metu pridėjo, kad ši rinkiminė kova buvo išties atgrasi.

„Daugelis yra nusivylę, kadangi buvo nekorektiškas, nemandagus bendravimas visą rinkiminį laikotarpį tiek su politinėmis partijoms, tiek su rinkėjais“, – teigia politikė, pridėdama, kad kalba ne partijos, bet savo vardu.

Daugelis yra nusivylę, kadangi buvo nekorektiškas, nemandagus bendravimas visą rinkiminį laikotarpį tiek su politinėmis partijoms, tiek su rinkėjais, – teigia politikė.

Galima vaivorykštės koalicija

Tiek komitetas „Alytaus piliečiai“, tiek Liberalų sąjūdis, o taip pat ir valstiečiai ir žalieji yra sutarę su socialdemokratais dirbti kartu.

Anot su valstiečių ir žaliųjų sąrašu į tarybą patekusio Sauliaus Bitino, jis palaikys N.Cesiulį, nes tiki ta dauguma, kuri būtų jam laimėjus rinkimus. „Mano akimis, ji būtų daug skaidresnė, efektyvesnė, sprendimai būtų geresni miestui“, – sako politikos naujokas verslininkas.

Vienas iš argumentų, kuriuo save pristato kitas kandidatas į merus, verslininkas G.Daukšys, yra ūkiškumas. Kodėl S.Bitinas nepalaiko kolegos verslininko, argi miestui nereikia ūkiško valdymo, apie kurį kalba „Už Alytų“ kandidatas?

„Neturiu jokių nuostatų prieš G.Daukšį, tikrai gerbiu, bet, matot, reikalinga žmogus, kuris būtų kaip tas dirigentas orkestrui, reikalinga, kad visa komanda dirbtų kaip įmanoma efektyviai. Iš visos pagarbos G.Daukšiui, jų koalicijoje yra žmonių, kurie yra labai destruktyvūs, daugiau energijos skiriantys tam, o ne kad būtų priimti teisingi sprendimai“, – teigia politikos naujokas S.Bitinas, pridurdamas, kad pirmasis krikštas – rinkiminės kovos – nemaloniai nustebino.

Pasak jo, rinkimų metu kai kurie „Už Alytų“ nariai manipuliavo informacija. „Tai buvo visiška destrukcija, gal galima pavadinti „juodosiomis“ technologijomis. Kai tave nufilmuoja, iškarpo, rodo neteisingai per televiziją. Televizija toje vietoje nedavė jokios galimybės, jokių lygių teisių kandidatams rinkimų metu, čia yra didelis minusas. Tai jeigu tu taip elgiesi prieš rinkimus, kokia tikimybė, kad tu elgsiesi konstruktyviai, produktyviai po rinkimų? Jokios.“

Įdomu tai, kad tiek Alytaus mieste, tiek rajone šviečiasi vaivorykštės koalicijos, kuomet koja kojon žengs, sakytum, priešingo politinio braižo partijos. Tiek socialdemokratai, tiek konservatoriai yra suraitę parašus ant bendradarbiavimo miesto labui susitarimo.

„Toks pokalbis tikrai buvo. Susitarėme, kad nepriklausomai nuo sėkmės rinkimuose eisime kartu, sieksime bendros programos įgyvendinimo“, – teigia konservatorių lyderis Alytuje Povilas Labukas, pažymintis, kad susitarimas visgi dar nėra koalicijos formavimo dokumentas.

Jeigu visgi P.Labuko vedami Alytaus konservatoriai ar kitos su socialdemokratais susitarusios politinės jėgos neapsigalvotų, taip surinkdami 16 mandatų iš 26, kairieji pirmajame ture daugiausia balsų surinkusį „Už Alytų“ paliktų be pozicijos, mat pastarieji politinę įtaką taryboje galėtų padidinti tik 2 mandatais.

VIDEO: „Už Alytų“ lyderis T.Pačėsas jau sveikina konkurentą su pergale

Į koaliciją eitų tik vienas sąrašas

„Be abejo“, – taip į klausimą, ar eitų į koaliciją su komitetu „Už Alytų“ atsakė Lietuvos centro partijos, iškovojusios 2 mandatus, lyderė Laura Radzevičiūtė. Tiesa, griežto „ne“ socialdemokratams ji nesakytų, tikina, pirmiausia reikėtų pasižiūrėti, kas būtų miestui geriausia.

Ji taip pat teigia antrajame ture palaikanti Gedimino Daukšio kandidatūrą: „Patikimas, sąžiningas žmogus, įkūręs verslą, nėra prisitaikėlis ar sisteminis kandidatas, skirtingai nei socdemų kandidatas, kuris savo komandoje turi ir tokių asmenų kaip Jurgis Krasnickas. Tai bus vertybinis Alytaus pasirinkimas – ar būti sisteminiu miestu, ar ne.“

Įdomu tai, kad LCP ir „Už Alytų“ santykiai yra gana glaudžiai persipynę. Pavyzdžiui, L.Radzevičiūtė veda laidas T.Pačėso šeimai priklausančioje Dzūkijos TV“, taip pat Centro partijos sąraše yra ir į tarybą pateko T.Pačėsui priklausančio Alytaus „Dzūkija“ krepšinio klubo treneris Valdemaras Chomičius.

Savo ruožtu buvusio mero Česlovo Daugėlos rinkimų komitetas nusprendė neremti nė vieno kandidato. „45 proc. žmonių balsavo už purvą ir melą. Jį pylė tiek socdemai, tiek „Už Alytų“, todėl nepalaikysiu nė vienos pusės“, – teigia Česlovas Daugėla, patikslinęs, kad purvo buvo pilta ir jo atžvilgiu.

Jis pažymi, kad nors buvo kalbintas abiejų lyderiaujančių politinių jėgų, būsimoje miesto taryboje nesijungs į koaliciją su niekuo ir balsuos tik „už naudingus sprendimus Alytaus žmonėms.“

Kad antrajame ture rems socialdemokrato N.Cesiulio kandidatūrą, jau anksčiau yra išreiškęs ir dabartinis Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius