-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

Būstų techninės apžiūros labirintai – klaidžios įmonės pinklės ar klientų naivumas?

„Susidūrėme su kostiumuotais aferistais“, ̶ taip situaciją apibūdino į 15min redakciją besikreipusi kaunietė Ina (vardas pakeistas). Moteris teigia, kad būsto techninėmis apžiūromis užsiimanti UAB „Jobera“ neatliko jokio darbo – tik pakišo pasirašyti sutartis ir apgavo. Atsakydamas į kaltinimus, įmonės direktorius pabrėžė, kad sutarties pasirašymo metu klientei jokių klausimų nekilo.
Daugiabutis K.Griniaus gatvėje
Daugiabutis K.Griniaus gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ina 15min papasakojo, kad butų savininkų bendrijos (BSB) „Audėjas“ pirmininkei paskambino vyras iš pastatų priežiūros bei diagnostikos centro ir pasiūlė atlikti techninę namo apžiūrą. Moteris pridūrė, kad tos pačios įmonės „Jobera“ atstovai jų name jau yra lankęsi ir 2016-aisiais.

„Jie veikia panašiai kaip ir telefoniniai sukčiai. Kalbėti jie moka“, – nuoskaudomis dalijosi Ina.

„Mūsų pirmininkei – 80 metų. Nelabai supranta ji apie namo priežiūrą. Atvažiavo trys galingi vyrai į namus, reikalavo parodyti, kokius dokumentus turime – pirmininkė taip ir padarė. Jie iš karto pakišo pasirašyti sutartis, jose buvo nurodyta sumokėti 140 eurų. Pirmininkė dar sakė jiems, kad mūsų namas po renovacijos, jokios apžiūros nereikia, viskas sutvarkyta. Bet jie sutartyje įrašė tas sumas ir davė pasirašyti“, – pasakojo kaunietė.

Moteris pripažįsta suprantanti, jog sutarčių nereikėjo pasirašyti, tačiau gerai visko nesuprasdama garbaus amžiaus bendrijos pirmininkė suklydo. „Jie veikia panašiai kaip ir telefoniniai sukčiai. Kalbėti jie moka“, – nuoskaudomis dalijosi Ina.

Blogų atsiliepimų gausa

Ina, sužinojusi apie šį įvykį, teigia pradėjusi ieškoti informacijos apie įmonę „Jobera“ ir jos vadovą Martyną Kirilovą internete. Surasta informacija bylojo apie dar didesnę bėdą.

„Kai pradėjau ieškoti internete M.Kirilovo, kuris atlieka šiuos darbus, radau tik blogus atsiliepimus. Nemokėjom dar jiems už dvi sąskaitas – 450 eurų, nes jie neatliko jokio darbo, tik apgavo. Bet mums jau grasina teismu ir didelėmis išlaidomis“, – pasakojo Ina.

Pasiteiravus, už kokius atliktus darbus reikalaujama sumokėti pinigus, moteris sakė, kad prašoma susimokėti už nieką.

„Atsiuntė dokumentus, kad atlikta namo techninė apžiūra, nors ta apžiūra buvo tokia, kad jie tik vizualiai apžiūrėjo namą ir pamatė, kad jis yra tvarkingas. Už tokią „apžiūrą“ reikia sumokėti 140 eurų? – stebėjosi Ina. – Dar įkišo jie ir techninės priežiūros žurnalą, kurį mes ir taip jau seniai turime – čia dar 30 eurų. Priešgaisrinės saugos instrukcija – 90 eurų. Statybos reglamentas – dar 90 eurų. Tai čia tik vienoje sutartyje. Kitoje sutartyje dar 100 eurų už elektros izoliacijos ir įžeminimo varžų matavimą. Iš viso 450 eurų.“

Pasakiusi „Joberos“ atstovams, kad nemokės, bendrijos „Audėjas“ atstovė Ina sulaukė grasinimų teismais.

„Žinoma, oficialiai pažiūrėjus, tai čia viskas gerai: tu sudarei sutartį, tai ir turi mokėti. Visiškai sutinku. Bet niekas nežiūri į tai, ką jie čia atsiunčia ir ką jie čia daro. Nežinau, kaip tokiose bendrijose, kurios turi administratorių, viskas vyksta, bet mūsų bendrija tvarkosi savo jėgomis. Jis (Martynas Kirilovas – aut. past.) atvažiavęs jau turbūt iš karto pamatė, kad pagyvenęs žmogus, kad galima apgauti, ir tuo naudojasi. Tiesiog pakliuvom į štai tokią situaciją“, – nusivylusi kalbėjo Ina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis K.Griniaus gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis K.Griniaus gatvėje

Abejonės dėl licencijos

Pasak į 15min besikreipusios moters, ant izoliacijos ir įžeminimo varžų matavimo dokumentų nėra jokio parašo, kas tai atliko. Taip, Inos teigimu, yra todėl, kad įmonės darbuotojas, tikėtina, neturi licencijos atlikti tokius matavimus.

„Čia yra nulinis dokumentas. Ne dokumentas, o tik butaforija. Gražiai prisegtas melas. Atsiuntęs visa tai, Kirilovas pradėjo ištisai kiekvieną rytą skambinti pirmininkei, kad sumokėtų, klausinėja, kada bus pinigai. Mes jau ir į policiją kreipėmės, bet aš suprantu, kad ten tokių dalykų netiria, – istorija toliau dalijosi Ina. – Įdomiausia, kad jis atlieka elektros izoliacijos ir įžeminimo varžų matavimus. Aš pati turiu techninį išsilavinimą ir suprantu, kad tokio darbo negali atlikti bet kas. Tam reikia turėti atitinkamą licenciją.

Ta jo įmonė „Jobera“ turbūt atlieka visus įmanomus darbus. Ten tiek visko prirašyta – ir personalo atranką vykdo, ir taksi paslaugas teikia, ir net skolas išmušinėja.

Ta jo įmonė „Jobera“ turbūt atlieka visus įmanomus darbus. Ten tiek visko prirašyta – ir personalo atranką vykdo, ir taksi paslaugas teikia, ir net skolas išmušinėja. Sako, kad samdo žmones ir su jais atlieka tuos darbus. Jeigu jie samdosi kitus žmones, tai turi būti dokumentai, kad jie yra sudarę sutartį, kokie mokami atlyginimai tiems žmonėms ir kokie mokesčiai mokami. Štai šito niekas nežino. Jau anksčiau tas Kirilovas vertėsi paslaugomis su darbo vietų paieškom, ten susikompromitavo. Tai dabar perėjo prie būstų aptarnavimo.“

Pasak pašnekovės, susisiekus su įmonės direktoriumi, šis nenori prisistatyti: „Jeigu skambini jam, tai vengia pasisakyti savo pavardę. Kai kalbėjau su juo telefonu, pradėjo berti savo kalbą, gali šnekėti ilgiausiai, bet net nieko nesupranti, apie ką jis ten.“

Moteris prisipažino, su „Jobera“ kovojanti jau nuo gegužės mėnesio ir nesulaukianti jokios pagalbos.

„Norim, kad kas nors pradėtų narplioti tą dalyką. Negalima leisti tokiems sukčiams važinėti po visą Lietuvą ir grobti iš bendrijų. Nežinau, kaip juos sustabdyti. Internete pilna straipsnių apie Martyną Kirilovą, bet jis ir toliau viską daro“, – skundėsi moteris.

Tyrimą nutraukė

Kauno apskrities policija 15min informavo, kad birželio 11 dieną Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Santakos policijos komisariate gautas pareiškimas dėl galimai neteisėtos uždarosios šioje istorijoje minimos akcinės bendrovės veiklos. Policijos pareigūnai pagal gautą pranešimą nedelsiant pradėjo aplinkybių patikslinimą.

Aiškinantis aplinkybes, nustatyta, jog minėta įmonė yra veikianti, sutartys dėl paslaugų teikimo buvo sudarytos. Vėliau už atliktus darbus atsiųstos sąskaitos apmokėjimui.

Tyrimo metu pareiškėjai nurodžius, jog atsiųstas sąskaitas apmokės ir tyrimo nepageidauja, negavus objektyvių ir neginčijamų duomenų apie tai, kad minėto įvykio metu buvo įvykdyta nusikalstama veika, buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Policija nekomentuoja

15min pasiteiravus Lietuvos policijos atstovų, ar yra daugiau besikreipusių į teisėsaugą dėl šios įmonės, šie tokios informacijos suteikti negalėjo.

„Lietuvos policijos įstaigose gaunami asmenų kreipimosi dokumentai (skundai, pareiškimai, pranešimai ir kt.) bei kiti policijos uždaviniams įgyvendinti būtini duomenys teisės aktų nustatyta tvarka tvarkomi policijos žinybiniuose registruose ir informacinėse sistemose, o įstatymų nustatytais atvejais – valstybės registruose.

Policijos įstatymo 9 straipsnio „Duomenų tvarkymas policijoje“ 4 dalyje įsakmiai nurodyta, kad „Draudžiama iš policijos tvarkomų žinybinių registrų, informacinių sistemų ir duomenų rinkmenų teikti asmenims informaciją apie kitus asmenis, jeigu įstatymuose nenustatyta kitaip.“ Įstatymuose nurodytais atvejais oficiali policijos informacija gali būti teikiama tik asmenims, kurių asmens tapatybė patvirtinta teisės aktų nustatyta tvarka“, ̶ paaiškino Lietuvos kriminalinės policijos biuro Veiklos koordinavimo ir kontrolės valdybos atstovai.

Jie taip pat pridūrė, kad asmenys, kurių teisės pažeistos dėl žinomai ar galimai neteisėtų veikų, gali tiesiogiai ar per teisėtus atstovus (pvz., per įgaliotinį) kreiptis į policiją ar kitas kompetentingas valstybines institucijas ir įstaigas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis K.Griniaus gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis K.Griniaus gatvėje

Įmonės direktorius: „Darbus atlikome“

15min susisiekus su „Jobera“ įmonės direktoriumi M.Kirilovu, šis teigė, jog didžiausią dėmesį jų įmonė skiria klientams ir jų lūkesčiams patenkinti. Direktorius pridūrė, kad gavus paklausimą iš 15min dėl šios situacijos, buvo iš karto bandoma susisiekti su minėta moterimi, tačiau į jų skambučius nebuvo atsakyta.

„Kai buvo pasirašoma sutartis, moteriai nebuvo kilę jokių klausimų. Visi sutartyse su DNSB (daugiabučių namų savininkų bendrija – aut. past.) numatyti darbai buvo atlikti. Balandžio 30 dieną pasirašyta 350 eurų vertės sutartis dėl priešgaisrinės saugos ir kitų paslaugų, gegužės 8 dieną su DNSB „Audėjas“ pasirašyta paslaugų teikimo sutartis, kuria numatyta bendrijai atlikti elektros izoliacijos ir įžeminimo varžos matavimus. Numatytų darbų vertė – 100 eurų.

Darbų priėmimo ir perdavimo aktas tai pat buvo pasirašytas, jame jokių darbo trūkumų nebuvo fiksuota, visi normatyviniai statybos techninių dokumentų reikalavimai yra vykdomi. Bendrija priėmė atliktus darbus – darbų perdavimo ir priėmimo aktuose ši valia išreikšta bendrijos pirmininkės parašu“, – tikino M.Kirilovas.

Direktorius taip pat pridūrė, kad moters abejonės dėl samdomų specialistų licencijos atlikti darbus yra nepagrįstos.

„Statinio techninei apžiūrai atlikti yra samdomas atestuotas specialistas, su juo yra sudaroma darbo sutartis. Jo atestatas yra prisegamas prie kiekvieno atlikto darbo akto, tad šiai pirmininkei situacija dėl atliktų darbų pobūdžio ir apimties buvo žinoma“, – teigė „Joberos“ direktorius.

Norėjo apsaugoti nuo delspinigių

Minimos moters nepasitenkinimą M.Kirilovas tikina pradėjęs jausti netrukus po to, kai jai mandagiai buvo priminta apmokėti sąskaitas už atliktus darbus.

„Tokia komunikacija su klientais – įprasta įmonės praktika, nes esame suinteresuoti, kad klientai nepatirtų tokių galimų išlaidų, kaip delspinigiai. Šiuo atveju minima moteris užuot apmokėjusi sąskaitą, kreipėsi į policiją dėl to, kad jai buvo paaiškinta, kokias pasekmes sukelia vėluojamos apmokėti sąskaitos. Kaip žinia, policijos pareigūnai privalo reaguoti į kiekvieną pranešimą, nepriklausomai nuo to, kiek jie yra pagrįsti. Moters pareiškimas buvo pripažintas nepagrįstu, policijos pareigūnai neįžvelgė pagrindo pradėti tyrimą.

„Joberos“ klientų, kaip ir teikiamų paslaugų, skaičius nuosekliai auga: praėjusiais metais įmonė aptarnavo apie 300 bendrijų, šiemet jų jau – apie 400.

Bendrijos skola siekia 100 eurų. Balandžio 30 dieną pasirašyta 350 eurų vertės sutartis dėl priešgaisrinės saugos ir kitų paslaugų yra visiškai apmokėta“, – situaciją aiškino M.Kirilovas.

Pasak jo, įmonės klientų, kaip ir teikiamų paslaugų, skaičius nuosekliai auga: praėjusiais metais įmonė aptarnavo apie 300 bendrijų, šiemet jų jau – apie 400. Direktorius tai pat pabrėžė, kad jo valdomos „Joberos“ atžvilgiu nėra priimtas nė vienas neigiamas teismo sprendimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius