-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 25

Būti ar nebūti nacionaliniam stadionui Vilniuje: teismas bylos nagrinėjimą atnaujino iš esmės

Lietuvos apeliacinis teismas turėjo paskelbti sprendimą Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Vilniaus savivaldybės ginče dėl nacionalinio stadiono koncesijos konkurso, tačiau bylos nagrinėjimą atnaujino iš esmės. VPT pernai gruodį atmetė savivaldybės pasiūlymą susitarti taikiai ir Apeliaciniam teismui apskundė jai nepalankią Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria teismas pripažino neteisėtu VPT nurodymą nutraukti nacionalinio stadiono konkursą.
Nacionalinis stadionas
Nacionalinis stadionas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas nutarė bylos nagrinėjimą atnaujinti iš esmės. Kitas posėdis byloje apeliacine rašytinio proceso tvarka numatytas 2021 m. kovo 29 d. 9 val.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi bylos duomenis, daro išvadą, kad byloje yra prieštaringų duomenų, dėl kurių egzistavimo nėra galimybės priimti teisėto ir pagrįsto sprendimo. Teisėjų kolegijos vertinimu, atsižvelgiant į bylos duomenų gausą ir viešąjį interesą, tikslinga šalims suteikti teisę pateikti papildomus rašytinius paaiškinimus dėl byloje esančių bylos duomenų prieštaringumo.

Teisėjų kolegija, įvertinusi bylos duomenis, daro išvadą, kad byloje yra prieštaringų duomenų, todėl nėra galimybės priimti teisėto ir pagrįsto sprendimo.

Atsižvelgusi į apeliaciniame procese tiriamų ir vertinamų įrodymų, teisinių argumentų gausą, procesiniuose dokumentuose keliamų klausimų sudėtingumą, teisėjų kolegija, siekdama visapusiškai įvertinti reikšmingas bylai faktines aplinkybes, priimti teisėtą ir pagrįstą sprendimą, sprendžia, jog tam, kad būtų tinkamai įgyvendinta teismo pareiga ištirti bylą visapusiškai ir objektyviai, pašalinti prieštaravimus, yra pagrindas atnaujinti bylos nagrinėjimą iš esmės ir šalims suteikti galimybę pateikti rašytinius paaiškinimus“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Kaltino ir LVŽS

Pernai gegužę Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė, kad esą tuomet valdžiusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga nužudė nacionalinį stadioną. Tokią išvadą meras padarė gavęs Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) raštą, kuriuo savivaldybė įpareigota nutraukti 156 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybos ir koncesijos konkursą.

Kovą VPT neleido pasirašyti koncesijos sutarties – pasirašymas sustabdytas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros prašymu. Teisėsauga siekė išsiaiškinti, ar koncesijos vertės padidėjimas po derybų yra pagrįstas ir teisėtas.

O gegužę VPT pranešė, kad koncesijos sutartimi turėjo būti išskaidytos valstybės ir savivaldybės rizikos, tačiau pakeitus projekto finansavimo modelį, visa rizika teko joms, todėl planuota pasirašyti sutartis su „Axis industries“ negali būti laikoma koncesijos sutartimi.

Tokia buvo istorijos teismuose pradžia – eilinės istorijos teismuose, kadangi iki tol teismai sprendė, ar teisėtai buvo išrinktas šio projekto laimėtojas, tai skundė kita konkurse dalyvavusi įmonė.

P.Poderskis projektu tiki

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis Žinių radijui trečiadienį sakė, kad stadionui numatyta lėšų suma nėra pati didžiausia ir atitinka tokių stadionų kainą.

„Aš galbūt esu paskutinis Lietuvoje, dar tikintis tuo projektu, bet vis dėlto esu. Nes kai pradėjome dirbti, mes irgi svarstėme, žiūrėjome tą projektą, kėlėme tuos pačius klausimus, kuriuos dabar kelia jo kritikai. Ir nusprendėme, kad tai geras projektas ir reikia jį palaikyti.

Buvo du ilgi teisminiai procesai, buvo daug derybų, visokių politinių bandymų sudoroti tą projektą, buvo Vyriausybės trukdymas. O kai šio projekto architektai skrido pas partnerius Londone, jų lėktuvas turėjo nutūpti Varšuvoje, nes buvo kažkokių gedimų, tai netgi juokauju, kad čia dėl to, jog skrido stadiono reikalais. Pastatyti stadioną toje vietoje yra kažkoks užkeiktas dalykas“, – kalbėjo Žinių radijuje P.Poderskis.

Jo teigimu, abejonių dėl sumos, jos dedamųjų yra daug, tačiau teismui pasakius, kad VPT buvo neteisi, savivaldybė galės pasirašyti sutartį ir stadionas bus.

Laimėjo „Axis Industries“

Konkursą statyti daugiafunkcį centrą yra laimėjusi koncerno „Icor“ įmonė „Axis Industries“, su ja ir projekto finansuotoju „BaltCap“ sutartį Vilniaus miesto savivaldybė planavo pasirašyti dar pernai kovą. Tam buvo pritarusi tiek savivaldybės taryba, tiek Vyriausybė.

Komplekso su 15 tūkst. vietų stadionu ir kitais objektais statyba turėtų kainuoti apie 93 mln. eurų, tačiau mokėjimus išdėsčius per 25 metus, „BaltCap“ fondui būtų sumokėta beveik 156 mln. eurų.

Vyriausybės dalis, atsižvelgiant į sutarties projektą, būtų siekusi apie 54,5 mln. eurų, savivaldybės – 101,5 mln. eurų.

Komplekse, be stadiono, planuota pastatyti ir lengvosios atletikos stadioną, sporto kompleksą su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centrą su biblioteka, 300 vietų darželį ir Sporto muziejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius