-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 08 08

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai apgailestauja, kad „KGB rezervistai ir toliau nevaržomi galės kelti grėsmę nacionaliniam saugumui“

Buvę politiniai kaliniai, tremtiniai ir laisvės kovų dalyviai šeštadienį sąskrydyje priėmė rezoliuciją, kuria Seimas kritikuojamas dėl kai kurių neva kompromisinių įstatymų, tarp kurių, pasak rezoliucijos autorių, – ir vadinamasis Liustracijos įstatymas.
Sovietinio režimo aukų pavardės, iškaltos ant buvusių KGB rūmų pastato sienų.
Sovietinio režimo aukų pavardės, iškaltos ant buvusių KGB rūmų pastato sienų. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

„Iš planuoto priimti Liustracijos įstatymo liko tik lukštai. Esmė pasiliko už įstatymo rėmų. KGB rezervistai ir toliau nevaržomi galės kelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, – teigiama šeštadienį patvirtintoje rezoliucijoje.

Birželio pabaigoje Seimas nusprendė, kad buvę slapti Sovietų Sąjungos represinių struktūrų bendradarbiai iki gyvenimo pabaigos Lietuvoje negalės eiti vadovaujančių pareigų. Tačiau šis draudimas galios tik asmenims, Liustracijos komisijos naujai pripažintiems buvusiais slaptais bendradarbiais.

Pagal konservatorių Kazimiero Kuzminsko ir Petro Luomano pateiktą siūlymą, buvę slapti KGB bendradarbiai, apie savo praeitį neprisipažinę vadinamajai Liustracijos komisijai, negalės eiti pareigų, į kurias skiria Seimas, prezidentas, Seimo pirmininkas, Vyriausybė arba ministras pirmininkas. Jie taip pat negalės būti viceministrais, ministerijos kancleriais, valstybės institucijos ar įstaigos vadovais, jų pavaduotojais, valstybinės ar savivaldybės mokyklos vadovais.

Tokiems asmenims iki gyvenimo pabaigos bus uždrausta eiti prokurorų, valstybės kontrolės pareigūnų, statutinių valstybės tarnautojų pareigas. Jie negalės būti valstybės tarnautojais ar civiliais statutiniais valstybės tarnautojais krašto apsaugos sistemoje, atlikti tikrosios karo tarnybos.

Buvusiems slaptiems KGB bendradarbiams taip pat uždrausta dirbti Valstybės saugumo departamente, diplomatinėje tarnyboje, eiti pareigas, susijusias su Lietuvos ar užsienio valstybių, tarptautinių organizacijų įslaptintos informacijos naudojimu ar tokios informacijos apsauga.

Į uždraustų pareigų sąrašą pateko ir registro tvarkymo įstaigos vadovo, jo pavaduotojo pareigos arba pareigos, tiesiogiai susijusios su registrų duomenų valdymu ar tvarkymu, taip pat valstybės informacinę sistemą tvarkančios įstaigos vadovo pareigos ir pareigos, tiesiogiai susijusių su valstybės informacinių sistemų valdymu ar tvarkymu.

Pagal 2000 metais įsigaliojusį Liustracijos įstatymą, buvę KGB ir kitų sovietinių specialiųjų tarnybų darbuotojai, slaptieji bendradarbiai privalėjo prisipažinti ir registruotis specialioje tarpžinybinėje komisijoje. Prisipažinusiųjų duomenys buvo įslaptinti, o nuslėpusiųjų savo KGB praeitį laukė paviešinimas ir kai kurie profesiniai apribojimai.

Per nustatytą pusantrų metų laikotarpį, Liustracijos komisijai prisipažino maždaug 1500 buvusių KGB darbuotojų ir agentų.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius