-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26

Buvusį „Bentski šou“ artistą Audrių Kalvėną šokiravo Kauno valdžios patyčios

Legendinės humoro laidos „Bentski šou“ artistas kaunietis Audrius Kalvėnas, vaidindavęs Masėną, šiuo metu yra prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio ir susidūrė su sveikam žmogui atrodytų paprasta problema – jo automobilį nuolat dergia medyje tupinčios varnos. Tačiau negalinčiam bet kur statyti mašinos A.Kalvėnui tai visai nejuokingas rūpestis. Dėl to jis pasiryžęs bylinėtis su Kauno savivaldybe, kuri užsispyrė nepjauti beržo, kur nuolat būriuojasi sparnuočiai.
Audrius Kalvėnas
Kaunietis Audrius Kalvėnas neatsigina varnų / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neįgaliuoju A.Kalvėnas tapo, kai 2009 m. vasarą šoko į tvenkinį ir galva atsitrenkęs į dugną patyrė traumą, atėmusią galimybę vaikščioti. Negana to, jis išgyveno ir skyrybas su dukros mama. Tačiau vyras nenuleido rankų, dirba informacinių technologijų srityje.

2012 m. vyras persikėlė gyventi į Aukštuosius Šančius, J.Talkininkų gatvę, 4 butų vieno aukšto namą. Mat tapus neįgaliu jam reikėjo būsto pirmame aukšte.

Paukščių ataka

A.Kalvėnas automobilio bet kur pastatyti negali  – išlipus būtinas tvirtas pagrindas jo vežimėlio ratams. Vyras susitarė su kitais namo gyventojais, kad jo mašinos stovėjimo vieta bus prie kiemo tvoros. Savo lėšomis A.Kalvėnas išklojo plytelėmis aikštelę ir takelį.

„Mano problemos prasidėjo, kai beržo šakose susirinkę paukščiai pradėjo dergti ant apačioje stovinčio mano automobilio. Dėl medžio aukščio ir vėjo visas paukščių turtas krisdavo ant mano automobilio“, – pasakojo A.Kalvėnas.

VIDEO: Varnos medyje

Medis auga šalia esančio namo kieme. Jame šeimininkauja socialinio būsto nuomininkai. Kiemo teritorija, kaip ir būstas, priklauso savivaldybei.

Ilgas susirašinėjimas

A.Kalvėnas dėl medžio nukirtimo pirmiausia pradėjo tartis su socialinio būsto nuomininkais. Tačiau jie pareiškė, kad senas beržas jiems yra labai brangus atminimas, nes jį sodino tėvai.

Tada A.Kalvėnas 2014 m. vasarį kreipėsi į buto savininkę – savivaldybę. „Ji į skundą sugebėjo atsakyti tik po dviejų mėnesių, reikšdama rūpestį migruojančiais paukščiais ir bitėmis, bet pasirūpinti miesto gyventojo, mokesčių mokėtojo interesais, noro neparodė“, – stebėjosi A.Kalvėnas.

Audriaus Kalvėno nuotr./Kaunietis neatsigina varnų
Audriaus Kalvėno nuotr./Kaunietis neatsigina varnų

Jis teigė nuo pat pradžių turėjęs įrodinėti, kad juda tik vežimėliu ir negali perstatyti automobilio kitur. „Kaip galima nesuprasti, kad neįgaliojo galimybės yra ribotos“, – stebėjosi A.Kalvėnas.

Jis parašė ir merui Andriui Kupčinskui. „Po mėnesio miesto vadovas atsiuntė brigadą, kuri apgenėjo beržo šakas, išlindusias į mūsų namo sklypą. Bet ir po to švariu automobiliu pasidžiaugdavau neilgai – padedant vėjui varnos atakavo toliau”, – apgailestavo A.Kalvėnas.

Sulaukė pašaipų

Po skambinėjimo į savivaldybę, apsilankymo pas Aplinkos skyriaus vedėją Radetą Savickienę, 2015 m. sausio pabaigoje A.Kalvėnas pagaliau sulaukė komisijos. „Būčiau ją pražiopsojęs, nes atvyko nepaskambinę, bet pasisekė, kad tada buvau namie“, – prisimena A.Kalvėnas.

Pasak jo, komisijos nariai laidė replikas, kad neįgalusis užsimanęs išpjauti visus medžius, kuriuose tupia paukščiai.

Pasak jo, komisijos nariai laidė replikas, kad neįgalusis užsimanęs išpjauti visus medžius, kuriuose tupia paukščiai. „Ta proga papasakojo kažkokią istoriją apie Kauno tarybos narę, advokatę Aušrą Ručienę, kuri prie savivaldybės taip pat buvo apdergta varnų ir bandė triukšmauti, bet jai nieko nepavyko. Taip man leista suprasti, kad nieko nepasieksiu“, – pasakojo A.Kalvėnas.

Komisijos nariai pasiūlė apsikeisti vietomis automobiliui statyti su kaimynais arba statyti stoginę. „Kodėl kiti turi sutikti, kad ant jų mašinos dergtų, jau nekalbant apie investicijas į plytelių klojimą“, – piktinosi A.Kalvėnas.

Labiausiai neįgalus vyras apstulbo, kai pamatė komisijos išvadą. Joje teigiama, esą nenustata, kad paukščiai dergtų ant takelio ir automobilio. „Aš jiems siunčiau apdergto automobilio nuotraukas, vaizdo įrašus, o jie nieko nenustatė! Toks įžūlus melas perpildė mano kantrybės taurę, todėl ketinu kreiptis į teismą“, – tvirtino A.Kalvėnas.

Reikia gyventojų sutikimo?

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis teigė, kad nupjauti sveiko medžio savivaldybė negalinti, jei neturi gyventojų sutikimo. „Jei medis būtų senas ir keltų grėsmę, tada žmonių sutikimo jį nupjauti nereikėtų. Tačiau šiuo atveju kiti gyventojai prieštarauja ir mes nieko negalime padaryti“, – tvirtino D.Ratkelis.

A.Kalvėno tokie argumentai neįtikina: „Medis auga savivaldybės sklype, prie jai pirklausančio buto, vadinasi, ji ir yra ta šeimininkė, kuri gali pareikšti savo poziciją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius