Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2012 11 29

Buvęs Darbo partijos lyderio bendražygis Viktoras Muntianas: Viktoras Uspaskichas po juoku slepia neišmanymą, griauna valstybės įvaizdį

Buvęs Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, jos deleguotas į Seimo pirmininko postą, o dabar į verslą iš politikos pasitraukęs Viktoras Muntianas sako, kad Viktoro Uspaskicho elgesys, kai į kultūros ir žemės ūkio ministrus kasdien siūlomi vis nauji kandidatai yra akivaizdus pasityčiojimas iš valstybės.
Viktoras Muntianas.
Viktoras Muntianas. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Čia yra juokiamasi iš valstybės, iš valstybės valdymo, aiškinama, kad tai turi būti profesionalai, o čia pat teikiamas bet kas. Dar prieš pusmetį buvo susitarta dėl formuojamos koalicijos. Tada turėjo būti jau suformavę ir šešėlinį kabinetą, programą ir žmonės ministrais turėjo būti kviečiami ne iš gatvės, ne iš televizijos, o rimti. Tuo tarpu dabar elgiamasi pagal Lenino mokymą, kad kiekviena virėja gali valdyti valstybę“, – teigė V.Muntianas.

V.Muntianas atsimena, kad 2004 m. Darbo partijai formuojant koalicinę Vyriausybę su socialdemokratais, ministrai buvo Algirdo Brazausko atrenkami pagal profesionalumą, o tik paskui skaičiuojama, kuriai partijai, kiek ministrų portfelių atiteks.

Čia yra juokiamasi iš valstybės, iš valstybės valdymo.

Tuo tarpu dabar, anot jo, teikdamas į ministrų postus akivaizdžiai tokiam darbui netinkamus kandidatus V.Uspaskichas demonstruoja, kad paruošiamieji darbai einant į valdžią nebuvo atlikti.

„Čia yra visiškas neišmanymas valstybės valdymo reikalų demonstruojamas. Tik stengiantis, kad viskas atrodytų kažkiek kitaip viskas paverčiama komedija. Tų juokų, aš matau, kad čia bus daugiau nei buvo su Arūnu Valinsku. Jie savo nekompetenciją dengia juoko šydu. Vos sudėtingesnis klausimas, atkreipkite dėmesį, ir V.Uspaskichas laido nešvankius juokelius.“, – įsitikinęs buvęs V.Uspaskicho pavaduotojas.

Pasak jo, į ministrus V.Uspaskichas dabar siūlo bet ką – senus ir naujus pažįstamus.

„M.Kuklierius yra pažįstamas nuo „Vikondos“ laikų, nuo „Krekenavos agrofirmos“ laikų, kai M.Kuklierius atstovavo mėsos perdirbėjams. O su G.Drukteiniu, akivaizdu, susipažino televizijos šokių projekto komisijoje pasėdėję kartu. Yra visiškas absurdas. Tokio dalyko aš net neįsivaizdavau, kad išvis gali vykti“, – piktinosi buvęs Seimo pirmininkas.

Tačiau vien juokais, anot V.Muntiano, istorija nesibaigs. Pasak jo, tokie Darbo partijos veiksmai Lietuvą diskredituoja tarptautinėje erdvėje.

Rimti skandalai prasidės vėliau

Tiesa, V.Muntianas pažymi, kad šiuo metu V.Uspaskichas yra dar pakankamai sukalbamas, todėl paskirtajam premjerui Algirdui Butkevičiui greičiausiai pavyks jį įkalbėti baigti juokus ir parinkti ministro portfelių vertus kandidatus. Tačiau, tikrieji V.Uspaskicho „pokštai“ prasidės tada, kai paaiškės, ar bus naikinama jo teisinė neliečiamybė.

Kai tik užsibaigs tie reikalai, dėl kurių V.Uspakichas ėjo į Lietuvos valdžią, tada iš tikrųjų A.Butkevičiui reiks užuojautos. 

„Dabar jis čia dar kaip šilta vilna. Visi sunkumai A.Butkevičiui prasidės, kai jau bus aišku, ar pavyksta Seimui panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Kai tik užsibaigs tie reikalai, dėl kurių jis ėjo į Lietuvos valdžią, tada iš tikrųjų A.Butkevičiui reiks užuojautos. V.Uspaskichas bus faktinis vadovas. Sunkiai tvardėsi vienoje Vyriausybėje su V.Uspaskichu ir A.Brazauskas, nors jis buvo kur kas labiau patyręs, kur kas didesnis autoritetas nei A.Butkevičius“, – priminė 2004 m. koaliciją V.Muntianas.

Anot jo, Vyriausybę suformuoti dabartinei valdančiajai koalicijai pavyks, tačiau skandalai ją lydės nuolat.

„Pasireikš interesai, nekompetencija, o dar labiau situaciją gadins nepagrįstos ambicijos“, – prognozuoja V.Muntianas.

Jis apgailestauja, kad Lietuvos žmonės, matydami dabartinę ir ankstesnę Darbo partijos veiklą, vis tiek už ją balsavo.

„Manau, tik savęs negerbiantys žmonės gali tai daryti. Dabar Seimas užvaldytas, Vyriausybė užvaldyta, žiniasklaida nupirkta, praktiškai liko laisva tik prezidentė ir teismai“, – apgailestavo jis.

V.Muntiano teigimu, Darbo partijoje po jos skilimo 2006 m., kai iš jos pasitraukęs V.Muntianas sukūrė Pilietinės demokratijos partiją, nebeliko kompetentingų žmonių.

„Žmonės, kurie turėjo savo nuomonę turėjo, iš jos išėjo. Liko tie, kurie kad ir durni, bet lojalūs“, – apibendrino V.Muntianas.

Paklaustas, kaip vertina pats savo veiklą Darbo partijoje iš laiko perspektyvos, V.Muntianas prisipažino, kad jam gėda už tai, kad kažkada buvo šios partijos narys.

„Manimi pasinaudojo, apgavo ir man net gėda prisipažinti, kad joje išvis buvau“, – teigė V.Muntianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius