Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 31

Buvęs KGB darbuotojas – IAE uždarymo projektus įgyvendinančios Vokietijos bendrovės atstovas

Milijardinės vertės Ignalinos atominės elektrinės uždarymo projektus įgyvendinančios Rusijos įmonei priklausančios Vokietijos kompanijos „Nukem Technologies“ atstovas Lietuvoje Kęstutis Puidokas yra buvęs Sovietų Sąjungos saugumo tarnybos KGB pareigūnas.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Šią ministro Arvydo Sekmoko viešai paskelbtą informaciją BNS trečiadienį patvirtino K.Puidokas, kuris sakė esąs „Nukem“ patarėjas.

„Mano biografijoje buvo šitas dalykas ir tai įstatymo tvarka buvo deklaruota. Buvau kadrinis darbuotojas“, – BNS sakė K.Puidokas.

Energetikos ministras A.Sekmokas trečiadienį viešai sukritikavo Lietuvos specialiųjų tarnybų veiklą tiriant Ignalinos atominei elektrinei uždaryti skirtų lėšų iššvaistymą. Prokurorai dėl to žada atlikti ikiteisminį tyrimą.

„Pagrindinis rangovas yra nupirktas Rusijos, jis yra įvardytas kaip davęs kyšius Černobylio elektrinei, jo atstovas Lietuvoje – asmuo, buvęs KGB karininkas ir turintis klausimų dėl reputacijos ir patikimumo. Tai klausimai susiję su nacionaliniu saugumu“, – žurnalistams sakė A.Sekmokas.

K.Puidokas sakė nežinąs, ką ministras turėjo omenyje: „Tikrai nedrįsčiau komentuoti, ką ministras turėjo galvoje. Ką turėjo ministras galvoje, apie kokias reputacijas, apie kokius atstovus jis kalbėjo, aš nei žinau, nei girdėjau.“

Po uždaro Seimo Ekonomikos komiteto posėdžio, kuriame buvo svarstomos su Ignalinos jėgainės uždarymo projektais susijusios problemos, A.Sekmokas pareiškė esąs nepatenkintas Lietuvos specialiųjų tarnybų darbu tiriant Ignalinos atominės elektrinės uždarymui skirtų lėšų iššvaistymą.

„Mūsų jėgos struktūrų darbas arba specialiųjų tarnybų darbas nepatenkinamas“, – sakė ministras.

Pasak jo, šalies specialiąsias tarnybas sunku prisišaukti. „Negalime prisiprašyti atitinkamų struktūrų, kad jos imtųsi reikiamų veiksmų“, – tvirtino A.Sekmokas.

Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys BNS informavo, kad „nebūtų pirštais badoma vieniems į kitus“, į kitą komiteto posėdį bus kviečiami ir specialiųjų tarnybų atstovai.

Anot A.Sekmoko, specialiosios tarnybos aklai laikosi įstatymų raidės ir tokia situacija yra nepriimtina.

„Matau, mūsų tarnybos iš tikro seka, kad visi procesai atitiktų teisės aktus, bet nesiekia ieškoti piktnaudžiavimo, korupcijos ar ardomosios veiklos požymių, juos šalinti ir žiūrėti, kaip tai atlikti laikantis teisės aktų. Yra tik teisės aktų laikymasis, bet nėra siekio tas veiklas, kurios kertasi su įstatymu, išaiškinti ir nutraukti“, – kalbėjo ministras.

Jis pripažino, kad Ignalinos jėgainės klausimai buvo kelis kartus aptarti bendruose posėdžiuose su STT, Generalinės prokuratūros, VSD, FNTT pareigūnais.

Tuo metu K.Puidokas sakė nenorįs komentuoti „gandų ir spėlionių“ apie galimai neskaidrią „Nukem“ veiklą.

„Gandų ir spėlionių nenorėčiau komentuoti, tuo labiau kad tai nėra mano kompetencija, o visi dalykai – jie yra dokumentuose“, – sakė K.Puidokas.

Generalinio prokuroro pareigas einantis Raimondas Petrauskas antradienį žurnalistams patvirtino, kad bus atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl IAE uždaryti skirtų lėšų iššvaistymo ir viešųjų konkursų skaidrumo.

„Tyrimas bus atliekamas. Lengva pasakyti, štai milijardas buvo iššvaistytas. Bet palaukite, kuo tai grindžiama. Čia reikia turėtų dokumentus, kodėl tai buvo daroma, kas valdė finansų srautus. Pagaliau reikia paklausti Energetikos ministerijos skyriaus, kuris atsakingas už uždarymą, o ką jis padarė, ar jie kontroliavo“, – kalbėjo R.Petrauskas.

Turimą medžiagą prokurorams jau perdavė naujasis IAE generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys.

Jis pranešė, kad kitą savaitę su specialiųjų tarnybų atstovais planuojama vykti į atominę elektrinę ir pažiūrėti „situaciją vietoje“. Tai bus koordinacinis pasitarimas, kurį inicijuoja O.Čiukšys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius