Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 28

Buvęs premjero patarėjas Mykolas Majauskas: „Mitas, kad tik Lietuvoje viskas daroma per pažintis“

Vilniuje veiklą pradeda Pasaulio ekonomikos forumo, rengiančio viršūnių susitikimus Davose, „Global Shapers“ tinklas. Tai pirmasis toks centras Baltijos šalyse, suteiksiantis talentingam ir perspektyviam Lietuvos jaunimui galimybę ne tik susipažinti su pasaulio lyderiais iš arti, bet ir tapti globalaus tinklo dalimi. Kaip bus ieškoma naujų lyderių Lietuvoje, kokie bus pirmieji suburtos komandos darbai ir ką šis centras centras reiškia šaliai, kalbamės su projekto kuratoriumi M.Majausku.
Mykolas Majauskas
Mykolas Majauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

– Kai girdime tokius pavadinimus kaip Davoso ekonomikos forumas, galvojame apie turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio žmonių susitikimus. Jūs kuriate jaunimo organizaciją, kuri sujungs lyderius čia, Lietuvoje, ir kartu nuties tiltus į Davosą. Papasakokite apie šią iniciatyvą.

Nepatenkintas jaunimas netgi kėlė revoliucijas ir tai darė per socialinius tinklus. Tačiau tomis pačiomis priemonėmis galima imtis ne tik destruktyvios veiklos, bet ir kurti inovacijas, verslus, kitus projektus

– Reiktų pradėti nuo Pasaulio ekonomikos forumo, įkurto Ženevoje 1971 metais. Tai buvo organizacija, nesusijusi su politika ir nesiekianti uždirbti pelno. Jos tikslas buvo kelti gyvenimo kokybę ir kurti pasaulio gerovę.

Taip gimė ir kiekvienais metais Davose rengiama diskusija, kurioje susitinka įtakingiausi pasaulio verslo ir politikos atstovai, lyderiai, nuomonės formuotojai aptarti svarbiausių klausimų. Tas pats forumas panašias diskusija rengia Kinijoje – tai „Naujųjų čempionų susitikimas“. Jame dalyvavo ir premjeras Andrius Kubilius.

Davose, mano žiniomis, dalyvauti pavyko tik dviem Lietuvos atstovams – prezidentui Valdui Adamkui bei bendrovės „Get Jar“ įkūrėjui Iljai Laursui.

Taip pat rengiami regioniniai Davoso susitikimai, kur taip pat diskutuojama ir ieškoma aktualiausių problemų sprendimo. Didžiąją dalį pasaulyje šiuo metu sudaro jaunimas, kuriam iki 30 metų. Jis biologiškai labai aktyvus ir jo neįtraukti į problemų sprendimą būtų ne tik netikslinga, bet ir neatsakinga. Tokio į jaunimą orientuoto tinklo kūrimas nėra naujovė – tai yra būtinybė. Juolab kad tyrimai rodo, jog didžioji dalis jaunimo nėra visiškai patenkinti gyvenimu ir mano, kad jį reikia keisti. Jie pasiruošę tai daryti.

Šiandien jaunimas tam turi įrankius. Tai matėm šiaurės Afrikoje, kur nepatenkintas jaunimas netgi kėlė revoliucijas ir tai darė per socialinius tinklus. Tačiau tomis pačiomis priemonėmis galima imtis ne tik destruktyvios veiklos, bet ir kurti inovacijas, verslus, kitus projektus.

– Kas tai yra „Global shapers“ centrai?

– Projektas prasidėjo neseniai, prieš kelerius metus, tačiau pasaulyje jau veikia 200 tokių centrų, kurie kuriasi miestuose. Centrai orientuoti į jaunuolius tarp 20 ir 30 metų, kurie jau sukaupę reikšmingos patirties – turi įkūrę savo įmonę, realizavę įdomesnį projektą, užėmę atsakingas pareigas visuomenėje ir vykdęs svarbią veiklą. Tinklo tikslas jungti tuos lyderius ir pasiūlyti jiems galimybę dalyvauti ieškant ne tik vietinių, bet ir globalių problemų sprendimo.

Pirmasis toks centras Baltijos valstybėse steigiamas Vilniuje. Jaunimas ne tik galės vystyti savo lyderystės ir profesinius įgūdžius, tačiau gaus tokių pačių talentingų žmonių kontaktus visame pasaulyje. Mitas, kad tik Lietuvoje viskas daroma per pažintis. Visame pasaulyje viskas daroma per pažintis. Turėti tokį pažinčių tinklą, kuris yra labai interaktyvus ir sparčia augantis, yra didelė vertybė.

Lietuvai suteiktas 20 narių limitas. Šie žmonės kurs įvairius socialinius projektus – švietimo, visuomenės sąmoningumo ugdymo, kultūros renginių. Jie analizuos svarbiausias šalies problemas ir stengsis ieškoti sprendimo nekonkuruodami su kitomis organizacijomis, o ieškodami sprendimo kartu. Globaliame lygyje gabiausi šalies jaunimo atstovai dalyvaus tarptautiniuose renginiuose, Davoso diskusijose ir atstovaus Lietuvai svarbioms idėjoms ir prisidės prie šalies sėkmės.

– Kokiu būdu bus atrinkti šie žmonės?

– „Global shapers“ tinklas turi aiškiai apibrėžtus įstatus, pagal kuriuos sudėliojami atrankos principai. Bus sudarytas atrankos komitetas, bus paskirtas kuratorius, kuris teiks atrinkto žmogaus kandidatūrą. Pasaulio ekonomikos forumo atstovams patvirtinti. Šiuo metu turime du mūsų svarbiausius globėjus, tai V.Adamkus ir I.Laursas, kuris taip pat bus atrankos komiteto pirmininku. Aš esu to tinklo kuratorius Lietuvoje ir vienas iš steigėjų. Yra sukurta iniciatyvinė grupė.
Tokia yra pradžia, o kai bus atrinkta bent dešimt narių, jie kasmet patys rinks savo lyderį. Kiekvienas dalyvis šiame tinkle gali dalyvauti ne ilgiau nei 5 metus ir negali būti vyresnis nei 33 metai. Po 5 metų nariai tampa alumnais ir suteikia pagalbą tiems naujiems žmonėms, kurie tik stoja. Mūsų tikslas sukurti tinklą, kuris tvariai augtų.

– Tai Pasaulio ekonomikos forumo iniciatyva. Ar tai reiškia, jog atrinkti žmonės turės būti kažko pasiekę versle?

– Tai gali būti tiek ekonomikos studentai, tiek dailininkai, tiek sportininkai, tiek politikai, nesvarbu, kokių pažiūrų. Svarbiausia noras eiti į priekį ir prisidėti prie visuomeninės veiklos.

– Kokie bus pirmieji suburtos komandos darbai?

Reikia suprasti globalius reiškinius, kuomet galios centrai iš organizacijų su pastatais, gatvių adresais, telefonais persistumia į organizacijas, kurios neturi pastato ar vieno lyderio, tačiau turi didelę jėgą keisti.

– Pasaulyje jau yra apie 2 tūkst. jaunųjų lyderių, kuriuos jungia šis tinklas ir jie jau vykdo įvairius projektus. Pavyzdžiui, Niujorko bendruomenė aktyviai prisidėjo prie uragano Sandy padarinių likvidavimo, bendruomenė Filipinuose kuria bibliotekų tinklą, Amsterdame kuriami verslo inkubatorių centrai, Indijoje siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į moterų problemas, Korėjoje bandoma sumažinti savižudybių skaičių. Projektų įvairovė yra didelė.

Jaunimas pats turi identifikuoti, jų manymu, svarbiausias šalies ir regiono problemas ir pasiūlyti sprendimus. Jų įgyvendinimui lėšų galima gauti ir iš Pasaulio ekonomikos forumo, ir iš privataus sektoriaus. Šis tinklas nėra finansuojamas valstybės pinigais, todėl jo narių nuomonė ir veikla nepriklauso nuo to, kokia partija šiuo metu yra valdžioje.

– Lietuvoje šiuo metu jaunimas turi užtektinai galimybių reikštis?

– Lietuvoje šiuo metu sėkmingai veikia daug jaunimo organizacijų. Šis tinklas su jomis nekonkuruos, o dirbs kartus. Jis bus labiau globalus ir jaunam žmogui suteiks papildomų galimybių.

Tai viena geriausių lyderystės platformų, kuomet galima pasisemti motyvacijos iš pasaulio lyderių, realizuoti savo idėjas, bendrauti su nuomonės formuotojais ir patiems ruoštis prisiimti tą vaidmenį savo visuomenėje.

– Kiek Lietuvai svarbu, kad pirmasis šio tinklo padalinys Baltijos šalyse įsikurs būtent Vilniuje?

– Pasaulinio ekonomikos forumo vadovai patikėjo galimybe steigti šio tinklo skyrių Lietuvoje. Prie steigimo labai prisidėjo žmonės, kurie stažavosi užsienyje ir mokslus baigė JAV ar kitose šalyse. Jie jautė globalumo poreikį ir kuriamą vertę Lietuvai.

Norint būti reikšmingiems ir turėti galimybę daryti įtaką, reikia dalyvauti. Tai pirmas žingsnis. Kiek mūsų dalyvavimas bus sėkmingas priklausys ir nuo Lietuvos jaunimo, kuris, žinau, yra tikrai ambicingas ir kūrybingas. Tikiuosi, kad tokie centrai greitai atsiras ir Latvijoje bei Estijoje. Tai leistų kartu spręsti regionui svarbias problemas.

– Ką reiškia tokio centro atidarymas. Jis turės biurą, adresą, kada vyks jo narių susitikimai?

– Reikia suprasti globalius reiškinius, kuomet galios centrai iš organizacijų su pastatais, gatvių adresais, telefonais persistumia į organizacijas, kurios neturi pastato ar vieno lyderio, tačiau turi didelę jėgą keisti. Tai bus tokia organizacija. Ji neturi savo nekilnojamojo turto adreso, tačiau kiekvieną mėnesį rinksis tam tikrose vietos. Galbūt tai bus kitų organizacijų patalpos, galbūt rinksimės net ir gamtoje. Tai nėra taip svarbu.

Šiandien pagrindinis informacijos centras yra mūsų „Facebook“ puslapis Global shapers Vilnius Hub. Taip pat kaip kuratorius priimu visų pretendentų aplikacijas. Mane taip pat galima rasti facebook'e.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius