Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 07

Buvęs Seimo narys savo visureigiu keliavo neblaivus, o jo vairuotojas įpūtė daugiau nei 3 promiles

Šakių rajone policija lapkričio 1 dieną sustabdė ir patikrino buvusio Seimo nario, dar neseniai įvardinto kandidatu į Vilkaviškio rajono merus, Kęstučio Smirnovo visureigį. 46 metų politikas buvo įsitaisęs keleivio vietoje. Tuo metu prie vairo patrulių užtiktas 36 metų vyras įtariamas nusikaltimo padarymu – alkoholio matuokliu vairuotojui nustatytas sunkus girtumas. Neblaivus buvo ir keleivis. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) K.Smirnovą yra iškėlusi savo kandidatu į Vilkaviškio rajono merus. Nuo pirmadienio jo narystė partijoje jau sustabdyta.
Kęstutis Smirnovas
Kęstutis Smirnovas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sunkus girtumas

Šventinė lapkričio 1-oji, skirta Visų Šventųjų pagerbimui, nekaip baigėsi šakiečiui Gintarui A., praėjusį nedarbo antradienį neblaiviam įkliuvusiam prie brangaus visureigio „Toyota RAV-4“ vairo.

Ši istorija turi ne tik galimą stipraus alkoholio tvaiką, bet ir politinį prieskonį. Mat minimo automobilio keleivio krėsle pareigūnai užtiko jo valdytoją – viešą asmenį, prieš keletą savaičių viešai įvardintą kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatą į Vilkaviškio rajono savivaldybės mero postą, Kęstutį Smirnovą.

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atliekamo, prokuratūros kuruojamo ikiteisminio tyrimo pirminiais duomenimis, automobilis „Toyota RAV-4“ buvo sustabdytas patikrinimui Duobiškių kaime (Šakių r. sav.), Vėjo g., lapkričio 1-osios popietę.

14.30 val. fiksuotas tokiam dienos metui retai būdingas ir apskritai su dalyvavimu eisme niekaip nesuderinamas vairuotojo Gintaro A. (gim. 1986 m.) apsvaigimas – 3,09 promilės alkoholio. Tai – sunkus girtumo laipsnis.

Kaip žinoma, net vidutinio girtumo (didesnio nei 1,5 prom.) užtenka, norint patraukti vairuotoją ne administracinėn, bet baudžiamojon atsakomybėn.

„Narystė sustabdyta ir aš nesu joks kandidatas“, – kalbėjo K.Smirnovas, dar spalio vidury pristatytas kaip LVŽS deleguotas kandidatas į Vilkaviškio rajono merus.

Maža to, paaiškėjo, kad sulaikytasis vairuotojas teisės vairuoti šios kategorijos transporto priemones apskritai neturi.

Siekdami nustatyti visas reikšmingas įvykio aplinkybes, patruliai alkoholio matuokliu patikrino ir visureigio keleivį. Žinodami jo tapatybę (juolab jis viešas, visuomenei žinomas asmuo), pareigūnai nepraleido pro akis galimai svarbios juridinės aplinkybės: politikas yra šio „Toyota“ visureigio valdytojas.

Suprasti akimirksniu

  • Kęstutis Smirnovas gimė 1976 m. balandžio 8 d. Šakiuose. Kovinės savigynos, dziudo meistras, daugelio titulų laimėtojas, Lietuvos ir Šakių rajono savivaldybės politinis veikėjas.
  • Buvo išrinktas Seimo nariu nuo 2016-11-14 iki 2020-11-13, o į šios kadencijos parlamentą LVŽS gretose nepateko. Kandidato anketoje nurodyta, kad jis vedęs, augina 5 vaikus.

Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksas numato atskirą atsakomybę tiems, kas sąmoningai leido vairuoti transporto priemones neblaiviems arba apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojams ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims. Šiuo konkrečiu atveju Duobiškėse, gali būti aktuali nuostata tiek dėl neteisėto mašinos perdavimo apsvaigusiam, tiek ir „beteisiam“ vairuotojui.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos Respublikos ANK 430 straipsnyje rašoma, kad leidimas vairuoti transporto priemones neblaiviems arba apsvaigusiems nuo narkotinių, psichotropinių ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojams ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims, užtraukia baudą už transporto priemonių techninę būklę ir eksploatavimą atsakingiems asmenims nuo 90 iki 140 eurų.

Keleiviu buvęs politikas K.Smirnovas patikros metu įpūtė 1,6 promilės alkoholio, tad, panašu, turėjo akivaizdų motyvą bent jau pats nevairuoti: tokiu atveju jis neišvengiamai prarastų vairuotojo pažymėjimą, galbūt neišvengtų ir baudžiamosios atsakomybės už didesnį nei pusantros promilės girtumą. Be to, galėtų būti konfiskuota transporto priemonė, kaip galimos nusikalstamos veikos padarymo priemonė.
Konkrečiai šis aspektas – konfiskavimo, gali būti reikšmingas ir traukiant atsakomybėn vairuotoją Gintarą A.

Vis dėlto Marijampolės apskrities VPK Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad „šioje tyrimo stadijoje duomenų dėl padaryto pažeidimo pagal ANK 430 str. nesurinkta“.

Teisme gali būti sprendžiama dėl „Toyota RAV-4“ atėmimo arba šio visureigio vertę atitinkančios pinigų sumos konfiskavimo iš vairuotojo. K.Smirnovui tokiame procese tektų dalyvauti kaip suinteresuotam asmeniui, o finansinė našta turėtų gulti būtent ant nusikaltimu įtariamo vairuotojo pečių.

Sustabdė narystę partijoje

15min susisiekus su buvusiu parlamentaru, „valstiečių“ patvirtintu kandidatu į Vilkaviškio rajono merus K.Smirnovu, šis tarsi išsidavė sakydamas, kad jau nebėra viešas žmogus.

„O kodėl jūs manęs klausiat, aš nesu viešas žmogus ir tai yra ikiteisminis tyrimas, aš negaliu komentuot“, – tvirtino buvęs Seimo narys.

15min pašnekovas pabrėžė „niekur nekandidatuojantis“, nors dar spalio 14 dieną LVŽS paskelbė, kad jis patvirtintas kandidatu į merus Vilkaviškio rajone.

„Narystė sustabdyta ir aš nesu joks kandidatas“, – kalbėjo K.Smirnovas ir pridūrė, kad narystę partijoje sustabdęs nuo pirmadienio „dėl asmeninių priežasčių“.

Buvęs parlamentaras tvirtino, kad ne jis vairavo transporto priemonę, tačiau aplinkybių, kodėl vidury dienos su draugu buvo gerokai apsvaigę, nekomentavo.

„Aš negaliu komentuot ikiteisminiam tyrimui vykstant (...) Dar pakenksiu eigai ir būsiu apkaltintas“, – kalbėjo K.Smirnovas.

„Valstiečių“ kandidatas į merus Vilkaviškio rajone teigė situacijos su partijos lyderiu Ramūnu Karbauskiu neaptaręs.

Nebuvo linkęs aptarinėti nemalonumų su teisėsauga ir „Toyota“ vairuotojas.

Gintaras A., motyvuodamas savo, kaip piliečio, neviešumu taip pat atsisakė komentarų. Nei apie atliekamą ikiteisminį tyrimą, nei apie svetimą visureigį, prie kurio vairo buvo sulaikytas, vyras aiškintis nenorėjo, kartodamas: „Nekomentuosiu“. Telefono ragelį vyras padėjo neatsisveikinęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius