-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 02 17

Buvęs Seimo narys V.Tomaševskis nusipirko nuomotą automobilį

Kad dalis Seimo narių turėjo užmačių už parlamentinei veiklai skirtus pinigus įsigyti nuomojamus automobilius, patvirtina buvusio Seimo nario Valdemaro Tomaševskio pavyzdys, rašo „Lietuvos rytas“.
Valdemaro Tomaševskio šaržas
Valdemaro Tomaševskio šaržas / Gintaro Jociaus piešinys

Paaiškėjo, kad europarlamentaru vasarą išrinktas Lenkų rinkimų akcijos lyderis prieš mėnesį nusipirko už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomotą automobilį.

Naują „Mitsubishi Outlander“ V.Tomaševskis iš bendrovės „Autoūkis“ išsinuomojo praėjusių metų pavasarį, kai buvo Seimo narys.

Šių metų sausį politikas nutraukė sutartį ir tapo automobilio savininku. Nors europarlamentaras tvirtino už automobilį sumokėjęs brangiau, nei tuo metu buvo rinkos vertė, finansiškai jam esą pasirodė naudingiau jį nupirkti nei dar kelerius metus nuomoti.

„Tai buvo išperkamoji nuoma ir reikėjo iš savo lėšų mokėti ne tik įmokas, bet ir nemažas palūkanas bankui. Taip pat man nebuvo patogu kiekvieną mėnesį mokėti įmokas“, – aiškino V.Tomaševskis.

Tiesa, šis atvejis gerokai skiriasi nuo daugumos kitų automobilius nuomojančių Seimo narių. Mat Lenkų rinkimų akcijos vedlys už „Mitsubishi Outlander“ nuomą iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų tikino mokėjęs tik vieną mėnesį.

Išrinktas europarlamentaru V.Tomaševskis už automobilį po bemaž 2 tūkst. litų per mėnesį turėjo mokėti iš savo kišenės. Europos Parlamentas tam lėšų neskiria.

Bendrovės „Autoūkis“ paslaugas yra pasirinkę ir daugiau parlamentarų. Iki praėjusių metų gruodžio bendrovės klientai Seime automobilius buvo išsinuomoję tomis pačiomis sąlygomis kaip V.Tomaševskis.

Pagal sutartį Seimo nariai bet kuriuo metu galėjo įsigyti nuomojamą automobilį už likutinę vertę. Tik prokurorams pradėjus domėtis politikų automobilių nuomos aplinkybėmis, gruodį šis punktas iš sutarties skubiai buvo išbrauktas.Nei man to automobilio reikia, nei aš turėjau minčių jį pirkti. Juolab kad jis nenaujas, grąžintas iš vieno policijos komisariato.
 

Bendrovė „Autoūkis“ patvirtino, kad prokurorams užkliuvusio punkto neliko ir Vytenio Andriukaičio automobilio nuomos sutartyje. Pagal ją socialdemokratas būtų galėjęs bet kada tapti 2007 metais pagamintos mašinos „Škoda Octavia“ savininku.

V.Andriukaitis, kaip ir kolegos, tvirtino atidžiai neskaitęs sutarties ir neketinęs pasipelnyti valstybės sąskaita: „Nei man to automobilio reikia, nei aš turėjau minčių jį pirkti. Juolab kad jis nenaujas, grąžintas iš vieno policijos komisariato.“

Seimo valdybos patvirtinta parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo tvarka griežtai draudžia automobilius nuomoti išperkamosios nuomos būdu.

Vilniaus apygardos prokuratūra išsiaiškino, kad automobilių atpirkimo sutartis buvo sudarę dešimt iš bendrovės „SEB lizingas“ automobilius nuomojančių parlamentarų.

Anksčiau slėptas sutartis praėjusių metų pabaigoje politikai patys skubiai anuliavo. Tai jie padarė po to, kai prokurorai kreipėsi į teismą, kad būtų pripažinta negaliojančia tarp Seimo narės A.Baukutės ir bendrovės „SEB lizingas“ sudaryta automobilio nuomos ir jo atpirkimo sutartis.

Kadangi automobilius nuomojantys Seimo nariai patys anuliavo automobilių atpirkimo sutartis, prokurorai šįkart neketina kreiptis į teismą.

Sutartis keitusių parlamentarų sąrašą šią savaitę jie turėtų perduoti Seimo etikos sargams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius