-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 13 /15:03

Buvęs Ukrainos Charkovo srities gubernatorius paprašė nuolatinio leidimo gyventi Lietuvoje

Buvęs Ukrainos Charkovo srities gubernatorius Arsenas Avakovas paprašė nuolatinio leidimo gyventi Lietuvoje, pranešė naujienų agentūra Interfax.

Tokią informaciją patvirtino Charkovo srities prokuratūros vadovas Oleksandras Babkovas.

„Baudžiamosios bylos tyrimo metu mes gavome oficialų pranešimą iš Interpolo biuro Lietuvoje, kad šių metų sausio 31-ąją (dieną, kuomet Avakovui buvo parinktas sulaikymas kaip kardomoji priemonė, buvo priimtas sprendimas jį traukti baudžiamojo atsakomybėn ir jo pavardė buvo įrašyta į ieškomų asmenų sąrašą) Avakovas kreipėsi į Lietuvos valdžios institucijas, prašydamas, kad jam būtų suteikta teisė nuolat ten gyventi“, – ketvirtadienį teigė O.Babkovas.

Anot Ukrainos teisėsaugininko, A.Avakovas Lietuvos institucijoms pranešė, kad jis yra nuolatinis Lietuvoje registruotos įmonės „Divia Investment“ darbuotojas. Šią įmonę įkūrė jo sutuoktinė.

O.Babkovo teigimu, tai nereiškia, kad A.Avakovas prašė politinio prieglobsčio.

O.Babkovo teigimu, tai nereiškia, kad A.Avakovas prašė politinio prieglobsčio.

„Politinio prieglobsčio gavimas yra kitokia teisinė kategorija“, – teigė teisėsaugininkas.

Jis taip pat pažymėjo, kad prokuratūra nežino, ar buvusio gubernatoriaus prašymas buvo patenkintas.

Pasak Charkovo srities prokuratūros vadovo, jokių pranešimų apie tai, kada A.Avakovo prašymas bus nagrinėjamas, nėra gauta. Jis vylėsi, kad prokuratūros prašymas dėl A.Avakovo ekstradicijos bus patenkintas. Teisėsaugininkas sakė, kad teismas Italijoje nusprendė skirti buvusiam gubernatoriui namų areštą iki tol, kol bus išspręstas ekstradicijos klausimas.

Apie A.Avakovą vasario pradžioje yra kalbėjusi įkalintosios buvusios Ukrainos premjerės Julijos Tymošenko duktė Jevhenija JAV Senate.

Ji tvirtino, kad Viktoro Janukovyčiaus režimas tebedaro spaudimą jos šeimai, visų pirma, per atnaujintą jos tėvo ir senelio persekiojimą.

Be to, ji papasakojo apie J.Tymošenko bendražygių persekiojimus. Tarp pastarųjų – paskelbta minėtojo buvusio Charkovo srities gubernatoriaus, opozicinės partijos „Tėvynė“ srities organizacijos lyderio A.Avakovo paieška.

Lietuva svarsto A.Avakovo prašymą leisti gyventi Lietuvoje

Lietuva šiuo metu svarsto Ukrainos opozicijos politiko A.Avakovo, kuris tėvynėje kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba, prašymą leisti gyventi Lietuvoje, BNS penktadienį patvirtino Migracijos departamentas.

„2012 metų sausio 31 dieną pateiktas prašymas dėl leidimo laikinai gyventi, byla nagrinėjama“, – BNS informavo departamento Bendrųjų reikalų skyriaus vedėja Irena Merkienė.

Buvęs Ukrainos Charkovo srities gubernatorius A.Avakovas yra nuteistos Ukrainos ekspremjerės Julijos Tymošenko bendražygis.

A.Avakovas kovo mėnesį buvo sulaikytas Italijoje, tačiau vėliau paleistas. Italijos teismas ketina spręsti jo ekstradicijos klausimą, pranešė naujienų agentūra „Reuters“. Šią informaciją BNS pateikė ir A.Avakovo draugu prisistatantis Lietuvos politikas Audrius Butkevičius.

„Romos apeliacinis teismas balandžio 10 dieną jį paleido nerasdamas sulaikymo motyvuose nieko daugiau kaip politiką. Bus dar vienas svarstymas, kuriame bus svarstomas jo ekstradicijos klausimas“, – BNS telefonu iš Italijos penktadienį sakė A.Butkevičius.

Buvęs krašto apsaugos ministras A.Butkevičius, kuris vėliau nuteistas už pasikėsinimą sukčiauti, BNS teigė, kad A.Avakovas yra jo bičiulis, o jiedu pažįstami apie 20 metų.

„Visi kaltinimai pateikti prieš jį Ukrainos Vyriausybės yra politiškai motyvuoti ir analogiški tiems kaltinimams, kurie pateikti Julijai Tymošenko“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Jis teigė žinąs apie A.Avakovo prašymą leisti jam gyventi Lietuvoje.

„Jis buvo atidaręs kompaniją Lietuvoje, dar tuomet, kai jam Ukrainoje nebuvo pateikti jokie kaltinimai“, – sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, A.Avakovas šiuo metu yra Italijoje.

Paklaustas, ar A.Avakovas neketina prašyti politinio prieglobsčio, A.Butkevičius sakė: „Aš manau, kad tai yra svarstytinas klausimas, bet negalėčiau atsakyti į šį klausimą už jį“.

A.Butkevičių kaip A.Avakovo „draugą ir politinį rėmėją“ kovo mėnesį citavo ir „Reuters“ agentūra.

Ketvirtadienį „Reuters“ pranešė, kad Charkovo gubernatoriumi 2005-2010 metais buvęs A.Avakovas netoli Romos buvo sulaikytas kovo 26 dieną pagal Ukrainos ekstradicijos prašymą. Jo advokatas Corrado Oliviero (Koradas Olivjeras) „Reuters“ teigė, kad vyras paleistas, kai užginčijo suėmimą.

Anot pranešimo, teismo dokumentai rodo, kad teismas pripažino gynybos argumentas, jog A.Avakovas gali būti persekiojamas kaip politikos veikėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius