-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 24

Buvusios bendradarbės iš TV3 Laura ir Jolanta santykius aiškinosi teisme

Kitą savaitę paaiškės, ar kompanijos „Tele-3“ generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė teisėtai atleido iš darbo naujienų tarnybos vadovę ir laidos „Savaitės komentarai“ vedėją Jolantą Butkevičienę.
abiTeismo salėje – J.Butkevičienė (kairėje) prieš L.Blaževičiūtę su savosiomis gynėjomis.
Teismo salėje – J.Butkevičienė (kairėje) prieš L.Blaževičiūtę su savosiomis gynėjomis. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Šios dvi moterys negalėjo dirbti po vienu stogu. Toks įspūdis susidarė daugeliui tų, kas penktadienio popietę stebėjo teismo procesą dėl J.Butkevičienės atleidimo iš TV3.

Naujienų portalas 15min.lt ne sykį pasakojo, kad bendrovės vadovės L.Blaževičiūtės įsakymu atleista žurnalistė reikalauja grąžinti ją į darbą bei sumokėti už priverstinės pravaikštos laiką.

J.Butkevičienė užsitraukė savo tiesioginės viršininkės L.Blaževičiūtės nemalonę, kai pasirašė peticiją Prezidentui ir Seimo valdybai prieš žurnalistų darbo parlamente suvaržymą.Mūsų žinioms yra neįdomu filmuoti tualete ar kavinėje. Neįdomu, kokios spalvos apatiniais dėvi Seimo pirmininkas arba Prezidentas, – generalinė direktorė L.Blaževičiūtė teisme aiškino, jog A.Valinsko inicijuoti apribojimai žurnalistams nepakenkė TV3 televizijai.

Šiandien teisme paaiškėjo, kad įtampa tarp dviejų moterų tvyrojo jau ir anksčiau, o didelį rezonansą turėję įvykiai varžovėms tebuvo pretekstas išsiaiškinti santykius, ginčas galiausiai persikėlė į teismą.

Beje, „Tele-3“ atstovaujanti advokatė iškart paprašė surengti uždarą posėdį, nes priešingu atveju esą gali būti viešai atskleistos televizijos ūkinės bei komercinės paslaptys: darbuotojo darbo užmokestis, įmonės padalinių vystymosi koncepcijos ir tolimesni planai, kiti duomenys. Bet teismas šį prašymą atmetė kaip nepagrįstą.

Nujautė apie susidorojimą

Šios dienos posėdyje buvo apklausta portalo „Delfi“ komunikacijos vadovė Aistė Žilinskienė, rinkusi žiniasklaidos priemonių redakcijų vadovų parašus.

Teismui buvo svarbu sužinoti, kaip peticijos lapuose šalia J.Butkevičienės vardo, pavardės ir parašo atsirado įrašas TV3.

Pati J.Butkevičienė teisme labai įtaigiai paaiškino, kodėl pasirašė savo, kaip žurnalistės, o ne TV3 vardu: „Pamaniau, kad taip Blaževičiūtei bus sunkiau su manimi susidoroti. Viena auginu vaiką ir turiu jį išlaikyti.“

Teisme liudijusi A.Žilinskienė teisme aiškino, kad J.Butkevičienė jai buvo įdomi ne kaip privatus asmuo ar paprasta žurnalistė, bet tam tikras pareigas – TV3 naujienų tarnybos vadovės, einantis asmuo.

„Iš karto nepastebėjau, kad ji neparašė, kur dirba, ir išvažiavau į kitas redakcijas. Tik grįžusi į savo redakciją peržiūrėjau lapus. Tą dieną apvažiavau maždaug 15 redakcijų. Visi iki vieno buvo parašę ir savo redakcijų pavadinimus, išskyrus J.Butkevičienę. Pagalvojau, kad jai tiesiog iškrito iš galvos“, – pasakojo „Delfi“ atstovė.

„Scanpix
J.Butkevičienė

Liudytoja teisme paaiškino, kodėl prie J.Butkevičienės vardo, pavardės ir parašo savo ranka prirašė „TV3“: „Vardan tikslumo, kad asmenys, į kuriuos mes kreipėmės, žinotų, jog Jolanta Butkevičienė yra ne paprasta Lietuvos pilietė, ne kokia kelininkė, o TV3 žinių vadovė.“

Vyrų konfliktas supriešino ir moteris

Abi šalys teisme pasakojo, kad įtampa tarp J.Butkevičienės ir L.Blaževičiūtės tvyrojo iš esmės nuo pat pradžių, kai pastaroji pernai lapkričio antroje pusėje oficialiai patvirtinta televizijos kanalą valdančios bendrovės „Tele-3“ vadove.

Sykį šios dvi moterys susikibo dėl konflikto, kuriame vienas kitam į atlapus kibo TV3 žurnalistas Aleksandras Zubriakovas ir Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Gruodžio 9 dieną A.Zubriakovas užrūstino A.Valinską, kai ministrų priesaikos metu Seimo salėje surengė tiesioginį reportažą ir garsiai kalbėjo į mikrofoną. Maža to, po ceremonijos politikas pasikvietė žurnalistą į savo kabinetą, kur pastarasis vienam iš trijų valstybės pareigūnų pagrasino: pažiūrėsim, kiek tu dar sėdėsi šitoj kėdėj!

„Žurnalistas leido sau būti išprovokuotas, o paprastai konfliktus mūsų televizijoje sprendžiame taikiai ir neviešai“, – teisme pabrėžė L.Blaževičiūtė, įžvelgianti ir tiesioginės J.Butkevičienės kaltės dėl pavaldinio, kaip teigiama, ne itin profesionalaus darbo.

L.Blaževičiūtei buvo nepriimtina ir tai, kad iškart po incidento su Seimo vadovu A.Zubriakovas davė interviu kitoms televizijoms, nors tokių įgaliojimų neturėjo.

„Aišku, man buvo šokas“

„Turėjome sunkų ir keistą pokalbį su Blaževičiūte po to, kai buvo atimta akreditacija iš Zubriakovo. Arba dirbi taip, kaip tau pasakyta, arba nedirbsi visai!“ – buvusią savo viršininkę teisme citavo J.Butkevičienė.

TV3 nuotr./Laura Blaževičiūtė
L.Blaževičiūtė.

„Mes esame verslas, o ne kažkas kita“, – TV3 atstovė teisme pareiškė, kad jos atstovaujama kompanija Lietuvoje nesiekia jokių politinių įtakų, tikslų.

Kaip galima suprasti iš atsakovų atsiliepimo į ieškinį, ir J.Butkevičienei santykiuose su Seimu buvo nurodyta laikytis tokios pat neutralumo politikos – žinių tarnybos vadovė turėjo susilaikyti nuo bet kokių veiksmų ar pareiškimų.

Kai vis dėlto J.Butkevičienės parašas atsirado prie peticijos valdžios įstaigoms, „atsakovas tai įvertino kaip savivaliavimą“, tad žinių tarnybos vadovė buvo atleista. Juolab kad L.Blaževičiūtė apie tai, kad TV3 vardu kažkas pasirašė, sužinojo tik iš konkurentų televizijos vakarinės žinių laidos. „Aišku, man buvo šokas. Kitą rytą atbėgau į darbą ir aiškinausi“, – prisiminė L.Blaževičiūtė.

Ji kartojo: „TV3 yra šeimos pramogų televizija. Visas tas dalyvavimas politiniuose dalykuose mums yra nepriimtinas."

Negalėjo nepasirašyti

Šioje byloje J.Butkevičienę remiančios Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius 15min.lt priminė Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas, kalbančias apie žurnalistų ir viešosios informacijos rengėjų pareigas bei atsakomybę.

42-ojo straipsnio vienas iš papunkčių skelbia, jog „žurnalistai turi nevykdyti viešosios informacijos rengėjo, savininko ar jų paskirto atsakingo asmens pavedimo, jeigu pavedimas verčia pažeisti įstatymus ar Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą.“

Žurnalistų kodekse, 26-ajame straipsnyje, numatoma: „Žurnalistų solidarumas yra garbingumo požymis. Gindamiesi nuo neteisėto persekiojimo žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai turi būti solidarūs ir naudoti visas įmanomas teisėtas ir etiškas priemones.“

Kitaip tariant, Seimo valdybai siekiant apriboti žurnalistų galimybes dirbti parlamente, J.Butkevičienė negalėjo nepasirašyti peticijų.Pamaniau, kad taip Blaževičiūtei bus sunkiau su manimi susidoroti, – J.Butkevičienė argumentavo, kodėl po peticija pasirašė savo, o ne TV3 vardu.

„Tele-3“ atstovė L.Blaževičiūtė mano kitaip: kad J.Butkevičienės parašas po peticija buvo savivaliavimas, nes parašo teisę turi tik įmonės generalinė direktorė.

Anot L.Blaževičiūtės, J.Butkevičienė padarė didžiulę žalą TV3 kanalo įvaizdžiui, nes televizija buvo įtraukta į viešą konfliktą, kuriame šiaip nebūtų dalyvavusi.

„Totally unacceptable!“

L.Blaževičiūtei nesuprantama, kaip J.Butkevičienės nurodymu žinių tarnybos žurnalistams buvo draudžiama filmuoti A.Valinską, kai kurių žurnalistų susitarimu jis galėjo būti rodomas tik tokiose televizijų laidose, kaip „Paparacai“ arba „Kakadu“. „Kaip galima nerodyti Seimo pirmininko?! Visuomenė nėra tokia kvaila, visuomenė pati atsirenka ir daro išvadas“, – teisme kalbėjo „Tele-3“ vadovė.

L.Blaževičiūtė netgi citavo, ką išgirdo apie tokius televizijos darbo metodus iš savo įmonės akcininkų užsieniečių: „Totally unacceptable!“ (liet. „Visiškai nepriimtina!“).

Tačiau, anot L.Blaževičiūtės, J.Butkevičienė yra sakiusi, jog tokiais apribojimais nori „apsaugoti Lietuvą nuo Valinsko tapimo prezidentu.“

L.Blaževičiūtė teismą tikino, jog A.Valinsko mėginti įvesti apribojimai žurnalistams TV3 kanalui nepakenkė. „Žinios – tai ne paparacai, ne kakadu. Mūsų žinioms yra neįdomu filmuoti tualete ar kavinėje. Neįdomu, kokios spalvos apatiniais dėvi Seimo pirmininkas arba Prezidentas“, – teisme aiškino L.Blaževičiūtė.

Dėl krizės Butkevičienės nebeįpirktų

Teisėjas Marius Bajoras J.Butkevičienės teiravosi, ar tikrai ji vis dar neatsisako savo pareikšto noro būti grąžinta į buvusias pareigas. J.Butkevičienė teismą tikino, kad tebesiekia grįžti. „Mano darbas buvo sėkmingas ir nematau problemų dirbti toliau“, – sakė J.Butkevičienė, „Tele-3“ dirbusi 15 metų, dešimt iš kurių vadovavo žinių tarnybai.

Pastaruoju metu J.Butkevičienė veda laidą „Lietuvos ryto“ televizijoje. Teisėjo paklausta, kokiu pagrindu ten darbuojasi, J.Butkevičienė prisipažino: „Jokių sutarčių...“

M.Bajorui nusistebėjus, kaip taip gali būti, žurnalistė patikslino: „Man yra pasiūlyta autorinė sutartis, ji yra derybų objektas.“

„Tele-3“ atstovai mato keletą esminių priežasčių, kodėl J.Butkevičienė nebegali grįžti. Pavyzdžiui, žinių tarnybos pareigybė apskritai jau yra panaikinta. „Įmonės pajamos krito 37 procentais. Gruodį gavau užduoti peržiūrėti ir optimizuoti veiklą. Ši pozicija dabar mums per brangi“, – apie tai, kaip vadinamoji krizė paliekė bendrovę „Tele-3“, teisme pasakojo jos generalinė direktorė.

Apie J.Butkevičienės galimybes grįžti į TV3 L.Blaževičiūtė apibendrino taip: „Šiandien tai niekaip neįmanoma – nei etiškai, nei finansiškai.“

Teismas sprendimą dėl J.Butkevičienės ieškinio skelbs gegužės 8 dieną 11 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius