2015 06 12

Buvusių omonininkų išteisinimu piktinasi nuo jų nukentėję pareigūnai

Per buvusių OMON pareigūnų ataką sužeistas buvęs Šalčininkų užkardos pamainos viršininkas Gintaras Dapkus piktinasi teismo sprendimu išteisinti buvusius omonininkus Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą.
Boleslovas Makutynovičius
Boleslovas Makutynovičius / Kadras iš TV laidos archyvo

„Sveiku protu nesuvokiama. Kai per televizorių išgirdau, iš pradžių nesupratau. Klausau ir negaliu patikėti. Kaip koks Rusijos, o ne Lietuvos teismo nuosprendis“, – savaitraščiui „Veidas“ Vilniaus apygardos teismo sprendimą įvertino buvęs Šalčininkų pasienio užkardos pamainos viršininkas Gintaras Dapkus.

„Negaliu suvokti, kaip galima išteisinti žmones, kurie tiek žmonių terorizavo, sumušė, tiek sudegino Lietuvos pasienio ir muitinės punktų. O kiek jaunų vyrų patyrė psichologinį terorą. Mačiau, kaip Tabariškių poste omonininkai vertė Lietuvos pareigūnus dainuoti rusišką himną, grasindami, kad nedainuojančius nušaus. Tiesiog žiauru, nesuvokiama, kad dabar tai darę omonininkai išteisinti", – stebėjosi buvęs pasienietis.

Dabar privačioje saugos tarnyboje dirbantis G.Dapkus pasakojo, jog 1991 metų kovo 20 dieną jis kartu su kitais Šalčininkų pasienio užkardos pareigūnais iš tarnybos važiavo namo į Vilnių.

Beginklius pareigūnus su krašto apsaugos uniformomis apie 18 val 30 min. jau Vilniuje nuo Liepkalnio gatvės juos ėmė persekioti ir apšaudė du UAZ automobiliai. Visi sukrito ant grindų. G.Dapkus ir dar vienas buvo sužeisti. G.Dapkui teko trys kulkos: peršautos kojos, kitos kūno vietos.

„Man pasisekė, kad likau gyvas“, – sako buvęs pasienietis.

Vilniaus apygardos teismas praėjusį ketvirtadienį išteisino buvusius sovietų specialiosios paskirties milicijos būrio OMON vadus Boleslovą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų 1991 metais.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę paskelbtame išteisinamajame akte nurodė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę paskelbtame išteisinamajame akte nurodė, kad už agresiją atsakomybė tenka tik valstybės vadovams, be to, pagal tarptautinę teisę, už inkriminuojamus nusikaltimus galima nuteisti tik tuo atveju, jei jie būtų įvykdyti karo, ginkluoto konflikto ar okupacijos sąlygomis. Teismo nutartyje taip pat nurodoma, kad abu buvę OMON karininkai nebuvo siejami nei su 1991 metų sausio 13 dienos įvykiais, nei su 1991 metų liepos mėnesį vykusiomis žudynėmis Medininkų pasienio ir muitinės kontrolės poste.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui. Generalinė prokuratūra kol kas nepasakė, ar sprendimas bus skundžiamas.

B.Makutynovičius ir V.Razvodovas buvo kaltinami nuo 1991 metų sausio iki rugpjūčio organizavę ir vykdę bauginimo, teroro priemones prieš neseniai nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos pareigūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius