-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07

Byla dėl Klaipėdos uosto krantinių rekonstrukcijos nukeliavo iki Europos Teisingumo teismo

Ketvirtadienį Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (toliau – ESTT) paskelbė sprendimą byloje dėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto krantinės rekonstrukcijos, kurioje buvo nagrinėjamas UAB „Borta“ ir VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ginčas dėl viešojo pirkimo sąlygų teisėtumo.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

2015 m. liepos 12 d. nutartimi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas kreipėsi į ESTT ir prašė atsakyti, ar Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai 2004/17/EB neprieštarauja Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatos (VPĮ 24 straipsnio 5 dalis), draudžiančios pasitelkti subrangovus darbams, kuriuos perkančioji organizacija kvalifikuoja kaip pagrindinius, vykdyti; taip pat ar kelių tiekėjų bendras pasiūlymas ir įnašas tenkinant profesinį pajėgumą turi būti proporcingas realiai vykdytinų darbų mastui; ar perkantysis subjektas galėjo keisti pirkimo sąlygą jau paskelbus skelbimą apie vykdomą viešąjį pirkimą.

Atsakydamas į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo kreipimąsi, ESTT konstatavo, kad VPĮ 24 straipsnio 5 dalis, kurioje nustatyta, kad jeigu darbų pirkimo sutarčiai vykdyti pasitelkiami subrangovai, pagrindinius darbus, kuriuos nustato perkančioji organizacija, privalo atlikti pats tiekėjas, prieštarauja ES teisei.

Kaip rašoma Lietuvos aukščiausiojo teismo pranešime spaudai, ESTT, be kita ko, nurodė, kad perkantysis subjektas, paskelbęs apie pirkimą, gali pakeisti konkurso sąlygų nuostatą, jei: šie pakeitimai nėra tokie esminiai, kad po jų pasiūlymą galėtų pateikti naujas tiekėjas; apie pakeitimus turi būti tinkamai paskelbta; pakeitimai padaromi prieš dalyviams pateikiant pasiūlymus ir šių pasiūlymų pateikimo terminas, esant reikalui, pratęsiamas.

ESTT prejudiciniame sprendime taip pat pažymima, kad direktyva 2004/17
draudžia pirkimo sąlygą, pagal kurią būtų reikalaujama, kad, esant keliems
bendrą pasiūlymą pateikusiems tiekėjams, kiekvieno jų profesinis pajėgumas būtų proporcingas realiai atliekamų darbų mastui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius