Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 28

Carlas Bildtas: ES su Viktoru Janukovyčiumi niekada nekalbėjo apie pinigus, čia ne turgus

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas tikina, kad Europos Sąjunga niekada pinigais neviliojo Ukrainos pasirašyti Asociacijos sutarties. Pasak Švedijos užsienio reikalų ministro, mąstymas, kad ES yra turgus, yra Ukrainos prezidento klaida. C.Bildto teigimu, šįkart sudvejojęs V.Janukovyčius Ukrainą įstūmė į ypač keblią padėtį.
Carlas Bildtas, Švedijos užsienio reikalų ministras
Carlas Bildtas, Švedijos užsienio reikalų ministras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes niekada nekalbėjome apie milijardus. Tai niekada nebuvo turgus. Mes kalbėjome apie tai, kad Ukrainai bus suteiktas priėjimas prie vienos iš didžiausių rinkų pasaulyje. Tai buvo derybos dėl to, kad Ukrainai būtų suteikta galimybė pertvarkyti ekonomiką. Bet mes niekada nekalbėjome apie žmonių papirkinėjimą milijardais“, – Vilniuje žurnalistams sakė C.Bildtas.

Jis patikino, jog šansų Ukrainai šįvakar persigalvoti ir pasirašyti sutartį, nebėra. Klausiamas, kas gali įvykti per Valdovų rūmuose vyksiančią vakarienę, kurioje tikimasi išgirsti paskutinį Ukrainos žodį, Švedijos užsienio reikalų ministras juokavo apie maistą.

„Manau, bus patiektas maistas. Aš nežinau“, – teigė C.Bildtas.

C.Bildtas pabrėžė, kad Europa buvo pasiruošusi pasirašyti sutartį, nors jis pats asmeniškai tuo abejojo, bet atsitraukti nutarė V.Janukovyčius.

„Niekada nebuvau iki galo įsitikinęs, kad V.Janukovyčius yra pasirengęs nueiti visą kelią, nes  jis visada buvo svyruojantis, ypač tai pajutau per paskutinį mūsų susitikimą Kijeve maždaug prieš mėnesį. Dabar jis sako, kad procesas vyks toliau. Mes pamatysime, ką tai reiškia. O aš manau, kad jis įstūmė save į labai sudėtingą padėtį, nes Ukrainos ekonomika yra itin bloga. Jam iš tiesų reikia pinigų“, – klausiamas, kieno klaidos pasekmė yra tai, kad Vilniuje Ukraina nepasirašys Asociacijos sutarties, teigė K.Bildtas.

Švedijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad V.Janukovyčius galėjo pradėti spręsti finansines šalies problemas, jei būtų pasirašęs Asociacijos sutartį, nes Ukraina būtų gavusi Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbą. Tuo tarpu dabar Ukraina – gilioje duobėje, nes be įsipareigojimų TVF jai pagalbos neteiks. Be to, C.Bildto nuomone, Ukraina neteko galimų užsienio investuotojų, o ir dabartiniai esami gali pasitraukti supratę, kad Ukraina nebus ES rinkos dalis.

Jau seniau demonstravęs skeptišką poziciją Ukrainos klausimu, C.Bildtas tikina iš esmės Rytų partnerystės programa nenusivylęs. Jo teigimu, didžiausias šios programos pasiekimas – tai bundančios Gruzijos, Ukrainos, Baltarusijos visuomenės.

Be to, nepasirašytą Ukrainos Asociacijos sutartį su ES C.Bildtas laiko ir Rusijos pralaimėjimu. Pasak jo, Ukrainai pasukus į Europą, Rusija taip pat būtų sulaukusi paskatos pasukti demokratijos keliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius