Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 09

Cerebriniu paralyžiumi sergančios Evelinos mama: „Savanorystė įprasmino dukros gyvenimą“

Sunkia liga nuo pat vaikystės sergančios 26-erių Evelinos mama Inga Loreta Lipčiūtė nuolat kovoja už kuo prasmingesnį dukros gyvenimą. Su didelėmis pastangomis mergina baigė mokyklą, tačiau po jos Evelinai veiklos neatsirado. „Buvo sunku žiūrėti, kaip ištisas dienas dukra praleidžia tiesiog namuose“, – pasakojo mama. Šeimos gyvenimas kardinaliai pasikeitė tik prieš kelis mėnesius, kai Evelina atrado savanorystės džiaugsmą. I. L. Lipčiūtė tikina, kad matyti, kaip dukra kas rytą keliasi švytinčiomis akimis, yra pati didžiausia laimė – už tai galėtų mokėti net pati.
Inga Loreta Lipčiūtė su dukra Evelina
Inga Loreta Lipčiūtė su dukra Evelina / Asmeninio arch. nuotr.

Ieškojo dukrai veiklos

Cerebriniu paralyžiumi sergančią dukrą kaunietė I. L. Lipčiūtė augino viena, tačiau tuo visiškai nesiskundžia. „Visą laiką su dukra buvome dviese, stengėmės eiti per gyvenimą, kovoti. Nors ir sunkiai, bet baigėme mokyklą. Man, kaip motinai, labai svarbu, kad dukros gyvenimas būtų kuo prasmingesnis“, – atviravo Evelinos mama.

Man, kaip motinai, labai svarbu, kad dukros gyvenimas būtų kuo prasmingesnis.

Baigus mokyklą rasti veiklos Evelinai buvo labai sunku. „Buvo pasiūlymų, sakykime, eiti mokytis kulinarijos. Bet juk patys suprantate, cerebriniu paralyžiumi sergančiam žmogui tai yra kone neįmanoma. Kurį laiką dukra nuolat būdavo namuose, tiesiog žiūrėdavo televizorių, tai matyti man buvo labai sunku“, – pasakojo moteris.

Inga nuogąstavo, kad mūsų visuomenė iš tiesų nėra itin tolerantiška negalią turintiems žmonėms. „Vyrauja tokia nuomonė, kad jie nieko negali daryti, tačiau tai yra visiška netiesa. Jie gali. Aišku, galbūt ne tiek, kiek kiti, ne tokiais tempais, bet tai vis tiek yra darbas. O ką jau sakyti apie jo reikšmę pačiam žmogui“, – neabejojo I. L. Lipčiūtė.

Atrado savanorystę

Visai netikėtai, norėdama padėti vienai merginai, I. L. Lipčiūtė atrado vieną iš Jaunimo savanoriškos tarnybos projekte dalyvaujančių organizacijų. „Aš galiu pasakyti tik tiek – tai pati geriausia dovana“, – entuziastingai kalbėjo moteris.

Asmeninio arch. nuotr./Savanorė Evelina
Asmeninio arch. nuotr./Savanorė Evelina

„Kartą man paskambino VšĮ „Ištiesk pagalbos ranką“ darbuotoja Loreta ir paklausė: gal Evelina galėtų prie mūsų prisijungti? Nedvejodama atsakiau teigiamai, net negalvojau, kad tokia galimybė yra“, – kalbėjo pašnekovė. Moteris džiaugėsi, kad dabar jos dukra kiekvieną rytą noriai keliasi ir pati autobusu važiuoja savanoriauti.

Savanorystė dukrai yra galimybė atrasti save, būti naudingai, o dar ir bent trupučiu padėti kitiems.

„Šiuo metu ji su kitomis merginomis rūšiuoja nepasiturinčioms šeimoms paaukotus drabužius. Kartais atlieka ir kitokių darbų, dalyvauja seminaruose, bendrauja su likimo nuskriaustais žmonėmis. Tačiau man svarbiausia, kad ji jaučiasi reikalinga, kad dabar turi gyvenimo prasmę“, – pabrėžė merginos mama.

„Visi tėvai nori matyti, kaip jų vaikų akys žiba. Likimo nuskriausti vaikai iš tiesų turi išgyventi ir tai, kad visuomenė nuo jų nusisuka. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad tokios programos kaip „Jaunimo savanoriška tarnyba“ mums yra labai reikalingos“, – tikino pašnekovė. I. L. Lipčiūtė pabrėžė, kad už galimybę dukrai užsiimti kokia nors veikla ji net būtų mokėjusi pinigus. „O čia – štai galimybė ir jai atrasti save, būti naudingai, o dar ir bent trupučiu padėti kitiems“, – kalbėjo pašnekovė. Moteris pridūrė, kad labai tikisi, jog savanorystės projektas jaunimui bus pratęstas.

Vienas iš būdų pradėti savanorišką veiklą – prisijungti prie projekto „Jaunimo savanoriška tarnyba“. Projekte dalyvauja ir jaunuolius prisijungti prie savo veiklos kviečia įvairaus pobūdžio pelno nesiekiančios organizacijos. Kiekvienas jaunuolis neabejotinai ras sau įdomią sritį – nuo savanorystės bibliotekoje, muziejuje, vaikų darželyje, turizmo centre, gyvūnų prieglaudoje iki renginių organizavimo, internetinių puslapių kūrimo ar fotografavimo. Beveik 300 nevyriausybinių organizacijų bei biudžetinių įstaigų kviečia jaunuolius susipažinti su jų veikla ir įgauti naudingos patirties.

JRD
JRD

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius