Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 25

Česlovas Juršėnas: Algirdo Brazausko gatvė galėtų būti kiekviename mieste

Trečiadienį sukaks treji metai po Lietuvos prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirties. Per šį laiką daug galvota, kaip įamžinti jo atminimą, tačiau daugelis idėjų taip ir liko neįgyvendintos. Iki šiol A.Brazausko vardu nepavadintas nei tiltas Vilniuje, nei Kauno hidroelektrinė, nei pervadintas Kaišiadorių miestelis.
Česlovas Juršėnas
Česlovas Juršėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) garbės pirmininkas, artimas A.Brazausko bendražygis ir partijoje suburtos Prezidento atminimo įamžinimo komisijos vadovas Česlovas Juršėnas mano, kad dalis idėjų dar nėra pamirštos.

Pasak jo, jau dabar A.Brazausko atminimas yra neblogai įamžintas, tačiau dar yra kur pasistengti.

„Įamžinimo būdų yra įvairių ir pakankamai daug. Laikui bėgant dar kelios idėjos spręsis“, – teigė jis.

Č.Juršėnas vardijo, kad šiuo metu A.Brazausko atminimas jau įprasmintas pastačius antkapinį paminklą su jo biustu Antakalnio kapinėse, palaidojimo vietoje. Anksčiau dėl šio biusto nepasitenkinimą reiškė prezidento dukros, buvo minčių jį pakeisti, nes čia esą A.Brazauskas atrodo „geležinis“, nors išties buvo šiltas žmogus. Tačiau dabar, Č.Juršėno teigimu, tokių minčių nebelikę.

„Kalbų galėjo būti visokių, bet pastatytas, stovi ir prie jo priprantama. Ta vieta prižiūrima, nuolat padedamos gėlės“, – teigė jis.

Luko Balandžio nuotr./ A.M.Brazausko kapas Antakalnio kapinėse
Luko Balandžio nuotr./Prie A.M.Brazausko kapo Antakalnio kapinėse padėta gėlių

Muziejus ir atminimo lentos

Be to, A.Brazausko, kaip pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos Seimo, o ne Aukščiausiosios Tarybos, pirmininko vardu pavadinta viena iš salių parlamento rūmuose. Gimtajame Rokiškyje atidengta memorialinė lenta su A.Brazausko atvaizdu ant namo, kuriame jis gyveno.

Tuo tarpu Kaišiadoryse, kur nemažą savo gyvenimo laikotarpį A.Brazauskas gyveno, buvusiuose jo tėvų namuose atidarytas muziejus. A.Brazausko vardas suteiktas ir Kaišiadorių parkui bei gimnazijai.

Atminimo lentos prezidento garbei yra pakabintos Mažeikiuose, prie kurių vystymo ir naftos gamyklos statybos yra nemažai prisidėjęs A.Brazauskas, bei Vilniuje, ant pastato, kuriame įsikūrusi socialdemokratų partijos būstinė.

Dar A.Brazausko atminimui pastatytas atminimo akmuo Švenčionių rajone esančiame Tūkstantmečio ąžuolyne, kuriame medelius yra sodinęs ir pats prezidentas.

„Čia pagrindiniai įamžinimo dalykai“, – nurodė Č.Juršėnas.

Be atminimo lentų, A.Brazauskui atminti surengtos kelios konferencijos, išleista ir dabar antruoju tiražu perleista, labai perkama bendražygių atsiminimų apie prezidentą knyga.

„Dar laukia planai, kurie reikalauja didesnių investicijų. Tai, pirmiausia, Prezidentų alėja su paminklais Prezidento rūmų kieme, Vilniuje. Dėl to  jau susitarta, bet pirmiausia reikia pinigų projektavimui, o paskui ir paminklų kūrimui“, – pasakojo Č.Juršėnas.

Luko Balandžio nuotr./Knyga Žmogus laiko taikinyje
Luko Balandžio nuotr./Knyga „Žmogus laiko taikinyje“

Pavadinti tiltą neatsisakoma

Neatsisakoma ir minties A.Brazausko vardą suteikti Vilniaus Žirmūnų tiltui, nepaisant to, kad Vilniaus savivaldybės taryba yra nutarusi, kad kokio nors žmogaus vardas gatvei ar tiltui gali būti suteiktas tik praėjus dešimtmečiui nuo jo mirties.

„Kartais taip samprotaujama, kad žmogaus vertė turi išryškėti, kad turi praeiti dešimt metų, bet šiuo atveju, aišku, kad A.Brazausko vardas ir darbai yra toks, kad čia nereikia nieko atidėlioti. Čia tam tikras akibrokštas“, – įsitikinęs Č.Juršėnas.

Kartais taip samprotaujama, kad žmogaus vertė turi išryškėti, kad turi praeiti dešimt metų, bet šiuo atveju, aišku, kad A.Brazausko vardas ir darbai yra toks, kad čia nereikia nieko atidėlioti. Čia tam tikras akibrokštas, – mano Č.Juršėnas.

Pasak jo, nors ir dabar socialdemokratai priklauso valdančiajai koalicijai Vilniaus savivaldybei, šį klausimą bus galima persvarstyti tik pasikeitus politinei savivaldybės sudėčiai.

„Mūsų ten yra nedaug, dabar sprendimą nulėmė kiti. Manau, vėliau bus galima prie šio klausimo grįžti“, – įsitikinęs Č.Juršėnas.

Taip pat gyva ir perspektyvia idėja Č.Juršėnas tebelaiko planą A.Brazausko vardą suteikti Kauno hidroelektrinei, tačiau ir čia socialdemokratams reikia įgyti daugiau įtakos miesto savivaldybės taryboje, mano LSDP garbės pirmininkas.

A.Brazauskas susijęs su visa Lietuva, jo pėdos yra paliktos visoje Lietuvoje, – sako Č.Juršėnas.

Tuo tarpu idėją pervadinti Kaišiadoris A.Brazausko vardu, pasak Č.Juršėno, yra nelabai racionali, todėl jos greičiausiai bus atsisakyta.

Gatvių pervadinti partiečių neverčia

Č.Juršėno nuomone, A.Brazausko vardas galėtų būti suteiktas gatvėms kone visuose Lietuvos miesteliuose ir miestuose.

„Daug kur Lietuvoje šitai būtų galima padaryti, nes A.Brazauskas susijęs su visa Lietuva, jo pėdos yra paliktos visoje Lietuvoje, kur tik buvo kokia rimtesnė statyba, didesnis įvykis, jis lankėsi ir stengėsi ką nors gero padaryti“, – mano artimas prezidento A.Brazausko bendražygis.

Č.Juršėnas sutinka, kad pati socialdemokratų partija galėtų įpareigoti savo narius savivaldybių tarybose kelti tokias idėjas, tačiau čia pat priduria, kad būtų geriau, jog tam ryžtųsi patys vietos politikai, be partijos raginimo „iš viršaus“.

„Iškelti ir likti iškėlus idėją yra blogiau nei nieko nepadaryti“, – kalbėjo Č.Juršėnas.

LSDP garbės pirmininkas, Prezidento atminimo įamžinimo komisijos vadovas Č.Juršėnas sako, kad partiečiai trejų metų A.Brazausko mirties sukaktį savaitgalį ketina paminėti partijos sąskrydyje Klaipėdoje ir aplankydami jo kapą Antakalnio kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius