-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 18

Česlovas Stankevičius: Vaclavas Havelas padėjo mums siekiant išsilaisvinimo

Sekmadienį miręs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas padėjo Lietuvai siekiant nepriklausomybės, atsimena buvęs aktyvus Sąjūdžio narys, dabartinis Seimo pirmininkės pavaduotojas Česlovas Vytautas Stankevičius.
Vaclavas Havelas
Vaclavas Havelas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Havelas  išreikšdamas paramą lietuvių kovai už nepriklausomybės atstatymą iškart po Kovo 11-osios oficialiam vizitui į Čekoslovakiją pakvietė Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos pirmininką V.Landsbergį.

Pasak Č.V.Stankevičiaus, V.Havelas pasiūlė pagalbą rengiant derybinius susitikimus dėl Lietuvos išstojimo iš Sovietų Sąjungos taikiu būdu.

„Kai mes siekėme pradėti su Sovietų Sąjunga derybas,  būtent V.Havelas pasisiūlė tarpininkauti ir pasiūlė derybinius susitikimus rengti Prahoje“, – atsiminė Č.V.Stankevičius.

Šie susitikimai negalėjo vykti nei Maskvoje, nei Vilniuje, todėl V.Havelo pagalba buvusi labai reikšminga. V.Landsbergis V.Havelą vadino nuoširdžiausiu atkurtos Lietuvos rėmėju

V.Havelas Sausio 13-osios įvykius aptarti ir įvertinti privertė ir istorinės Višegrado asamblėjos  dalyvius. Tuomet Vidurio Europos politikai pasmerkė bet kokios formos totalitarizmą.

„Tai buvo kovotojas už laisvę, už demokratiją. Pasaulinio masto valstybės veikėjas. Labai gaila, kad jo netekome. Užjaučiu jo šeimą ir visą čekų tautą“, – kalbėjo Č.V.Stankevičius.

75 metų V.Havelas sekmadienį mirė nuo sunkios ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius