Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 12

Chaosas VU: dėstytojus išgąsdino pranešimai apie pasibaigusius darbo santykius su universitetu

Neseniai dalis Vilniaus universiteto (VU) dėstytojų, dirbančių pagal terminuotas darbo sutartis, gavo pranešimus apie pasibaigusius darbo santykius su universitetu. Kilus triukšmui akademinį personalą imta raminti, kad bus pasirašytos naujos sutartys, tačiau ne iškart, nes nespėjama jų parengti, o pasirašyti sutartis prižadėta atgaline data. VU administracija teisinasi, kad nesusipratimų kilo dėl naujo Darbo kodekso.
Vilniaus universitetas – vienas seniausių universitetų Rytų Europoje
Vilniaus universitetas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min gavo elektroninį laišką, skirtą VU akademiniam personalui, kurį parašė universiteto Teisės departamento Teisės taikymo skyriaus vadovė Jūratė Šuminienė.

Iš jo galima suprasti, kad pranešimus apie pasibaigusius darbo santykius su universitetu gavę universiteto darbuotojai supanikavo.

Tačiau jiems buvo paaiškinta, kad pranešimai išsiuntinėti dėl to, kad tai padaryti įpareigojo naujasis Darbo kodeksas.

Tokie pranešimai galėjo pasėti nerimą dėl darbo santykių perspektyvų Vilniaus universitete.

„Vis dėlto tokie pranešimai galėjo pasėti nerimą dėl darbo santykių perspektyvų Vilniaus universitete“, – teigiama skyriaus vadovės laiške darbuotojams.

Šiame laiške teigiama, kad su darbuotojais, kurie laimėjo konkursą, ar yra pakviesti nuo rugsėjo mėnesio dirbti VU, bus pasirašytos naujos sutartys, tačiau dėl daugybės organizacinių ir techninių priežasčių dalies jų įforminimas šiek tiek vėluoja.

„Atsiprašome ir užtikriname, kad tie dokumentai, kurie pateko tarp vėluojančiųjų, bus įforminti artimiausiu metu 2017-09-01 data“, – teigiama laiške. Kitaip tariant, pažadama dokumentus sutvarkyti atgaline data.

VU atstovė: Darbo kodeksas užkrovė daugiau darbo

VU Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Vilma Radzevičienė 15min paaiškino, kad pagal įstatymus akademinis personalas įdarbinamas konkurso būdu pagal terminuotas darbo sutartis penkeriems metams arba neterminuotas sutartis, arba be konkurso pagal terminuotas darbo sutartis, kurios sudaromos ne ilgiau nei dvejiems metams.

Tuo metu naujas Darbo kodeksas įpareigojo apie sutarčių galiojimo pabaigą informuoti iš anksto.

Darbo kodeksas tokią anksčiau teisės akte nebuvusią pareigą numato, jame rašoma, kad darbuotojai, dirbantys pagal terminuotas darbo sutartis, privalo būti informuoti apie darbo sutarties nutraukimą prieš 5 dienas, o dirbantys ilgiau nei 3 metus – prieš 10 dienų.

Kilus nepasitenkinimui universitete buvo kalbama, kad naujų sutarčių nepaskubėta pasirašyti dėl to, kad nebuvo kam – esą atsakingi darbuotojai buvo išvykę, tačiau V.Radzevičienė tai paneigė.

Anot jos, jie sutarčių nutraukimo ir pasirašymo laikotarpiu buvo universitete, tačiau naujasis Darbo kodeksas VU uždėjo didesnę administracinę naštą administruojant darbo teisinius santykius, kaip, pavyzdžiui, privalomas darbuotojų informavimas keliais etapais.

Natalijos Kurauskienės nuotr./Vilma Radzevičienė
Natalijos Kurauskienės nuotr./Vilma Radzevičienė

„Siekiant įgyvendinti naujas Darbo kodekso nuostatas ir įpareigojimus, universitete kilo nenumatytų nesklandumų, delsimų, o tai lėmė proceso vėlavimą“, – pabrėžė ji.

Anot V.Radzevičienės, vienas iš privalomų žingsnių – darbuotojų informavimas apie sutarties nutraukimą.

„Tokios žinutės sukėlė žmogišką ir suprantamą negatyvią darbuotojų reakciją. Tačiau šiuo metu visi darbuotojai yra informuoti apie naujai sudaromas sutartis ir naujos terminuotos sutartys pasirašomos teisės aktuose nustatyta tvarka“, – teigė universiteto atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius