-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Chirurgė turėjo dirbti mažiau palankiu grafiku nei kolega vyras

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė dar vieną atvejį, kai moteriai darbe suteiktos blogesnės sąlygos nei vyrams. Nacionalinio vėžio instituto chirurgė buvo priversta operuoti pacientus tik po pietų, tuo tarpu lygiavertės kompetencijos kolega tame pačiame skyriuje galėjo darbuotis ir rytais, rašoma lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pranešime spaudai.
Operacija
Operacija / Shutterstock nuotr.

Patogesniu jai laiku norėjusi dirbti gydytoja daug kartų prašė pakoreguoti darbo grafiką, bet likdavo išgirsta tik iš dalies – pakeitimai truko tik kurį laiką, o sudarytos sąlygos jos vis vien netenkino. Gydytoja dėl šios situacijos parašė skundą Tarnybai.

Grafiką keisti prašė penkis mėnesius

Kaip skunde aiškino moteris, ji dirba Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriuje, o jos darbo diena yra padalinta: dalį laiko ji atlieka operacijas Nacionaliniame vėžio institute, dalį – konsultuoja poliklinikoje. Medikė norėjo dažniau operuoti rytais, kaip tai darė skyriaus chirurgai vyrai. Pasak pareiškėjos, būtent šis metas yra palankesnis ir gydytojui, ir pacientui.

Pareiškėjos tikinimu, nuo praėjusių metų birželio ji prašė vadovų pakeisti jos darbo grafiką ir leisti atlikti operacijas rytais bent dvi dienas per savaitę, tačiau to nesulaukė. Galiausiai tik spalio mėnėsį gydytojai buvo paskirtos dvi rytinės pamainos skyriuje.

Tačiau, moters pastebėjimu, jai buvo suteiktos pačios nepatogiausios operacijoms atlikti dienos – pirmadienis ir penktadienis. „Akivaizdu, kad skyriaus vedėjas sąmoningai stengėsi man, kaip moteriai, sudaryti kuo blogesnes darbo sąlygas“, – skunde tvirtino chirurgė.

Diskriminavo dėl lyties

Atlikdami tyrimą, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovai išanalizavo skyriuje dirbančių chirurgų darbo grafikus, jų kompetencijas bei patirtį, peržiūrėjo posėdžių protokolus bei kitus vidinius teisės aktus ir nustatė lygių galimybių pažeidimą. Konstatuota, kad skundą pateikusi gydytoja buvo diskriminuojama lyties pagrindu.

„Nepaisant instituto vadovybės pastangų, pareiškėjai nebuvo suteiktos tokios pat galimybės derinti darbo valandas, lyginant su tą pačią kompetenciją turinčiu ir tas pačias funkcijas atliekančiu kolega vyru. Tikėtina, kad taip galėjo būti ribojama jos galimybė kelti kvalifikaciją, o tai galėjo neigiamai atsiliepti praktikuojančio gydytojo chirurgo kompetencijai“, – situaciją komentavo Tarnybos teisininkė Renata Vanagėlienė.

Tyrimo metu taip pat buvo išsiaiškinta, kad Nacionalinio vėžio instituto administracija ne kartą ragino skyriaus vedėją sudaryti pareiškėjai nediskriminacinį darbo grafiką, tačiau pastarasis raginimus arba ignoravo, arba vykdė tik dalinai. Dėl to Instituto vadovai skyriaus vedėjui skyrė drausminę nuobauda – įspėjimą.

Teisininkė R.Vanagėlienė priminė, kad pagal Lygių galimybių įstatymą, taip pat ir Darbo kodeksą darbdavio pareiga yra sudaryti vienodas darbo sąlygas bei galimybes kelti kvalifikaciją, neatsižvelgiant į darbuotojo lytį, rasę, amžių, lytinę orientaciją ir kitus asmens tapatybės požymius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius