-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 01

Čigonų tradicijos kapinėse – degtinė ir maistas mirusiesiems

Lietuviams Visų šventųjų diena – rimties, susikaupimo ir liūdesio šventė. Tuo tarpu romai ją pamini kitaip. Šiomis dienomis jie gausiomis šeimomis susirenka prie artimųjų kapų, ten pasistato stalą, geria degtinę, prisimena protėvius ir išeidami palieka jiems auką – maisto ir alkoholio.
Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas
Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Jūs degtinę geriate ir maistą mirusiesiems paliekate namie per Kalėdas, o mes – per visus šventus kapinėse“, – sako moteris kartu savo artimaisiais stovinti šalia padengto stalo Karveliškių kapinėse.

Ji, kaip ir dauguma, šiomis dienomis atvažiavo į kapines prisiminti išėjusių anapilin. Tik čigonai tai daro kiek kitaip.

Ši tauta nuo seno Visų šventųjų dieną susirenka su gausia šeimyna ir lanko protėvių kapus. Tiksliau – padengia stalą su maistu ir keletą valandų užkandžiauja, geria degtinę ir prisimena artimuosius.

Vieningų mirusiųjų paminėjimo tradicijų nėra. Kaip ir bet kur čigonų gyvenime. Jie kilę iš skirtingų vietų, atėję iš skirtingų šalių ir net kalbos dialektai skirtingi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas

Tačiau visus vienija – vaišės kapinėse, ilgi pokalbiai su dar gyvais artimaisiais ir maisto bei gėrimų auka mirusiems. Ją jie palieka išeidami ant kapo.

Prieš gerdami alų, vyną, nors labiausiai mėgstama yra degtinė, čigonai simboliškai nulieja lašą ant mirusiojo kapo. „Gyvas būdamas susidauži su žmogumi, o kai miršta – pasveikini nuliedamas ant jo kapo“, – paprotį aiškina ką tik degtinę iš stiklinės ant artimojo kapo nupylęs romas.

Paklausti, ar dėl savo neįprastos tradicijos nesulaukia priekaištingų žvilgsnių, čigonai sako, kad kapų kaimynai lietuviai jau pripratę prie tokių papročių ir jokių problemų dėl to nekyla.

Tiesa, patys čigonai kartais padaugina degtinės ir tarpusavyje pradeda kalbėti pakėlę balsą, tačiau juos netrukus nuramina moterys.

Išeidami jie susirenka savo maistą, tačiau ant kapo lėkštėse palieka mirusiesiems įvairaus maisto ir gėrimų – nuo mišrainės iki degtinės. Tai būna simbolinė auka išėjusiems. Tačiau dabar visi žino, kad kitą dieną maisto jau neberas. Kaip patys sako – jį suvalgys „bomžai“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Čigonai kapinėse prisimena mirusiuosius ir aukoja jiems aukas

Maistą ant kapo stengiasi palikti tokį, kurį mėgo mirusysis. Gėrimai taip pat būna įvairūs – nuo sulčių iki degtinės. Kai kurie stiklines su degtine palieka ir nepilnamečiams, kiti tokį paprotį peikia. Panašus aukojimo kapinėse paprotys iki šiol gyvas kai kuriose Baltarusijos, Gruzijos, Armėnijos ir kitų šalių vietose. Seniau savo protėviams alų, midų ir maistą aukojo ir lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius