-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 08

Čilinsko iššūkis Kubiliui: arba LEO LT sandorio anuliavimas, arba byla dėl neetiškų pareiškimų

Teisininkas, politikos ir visuomenės veikėjas Kęstutis Čilinskas pareiškė svarstantis galimybę paduoti į teismą premjerą Andrių Kubilių, jei pastarasis nesikreips į teismą dėl energetikos bendrovės LEO LT steigimo sandorio pripažinimo negaliojančiu.
K.Čilinskas
K.Čilinskas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vis dėlto K.Čilinskas sako, jog su premjeru nesibylinės, jei jis teisme sieks LEO LT sandorio pripažinimo negaliojančiu. Trečiadienį išplatintame pareiškime teigiama, jog tokiu atveju teisininkas sutiktų nemokamai teikti Vyriausybei advokato paslaugas.

K.Čilinskas tai paskelbė premjerui A.Kubiliui antradienį išreiškus nuostabą dėl K.Čilinsko kritikos Vyriausybės siūlymams, kaip pertvarkyti energetikos bendrovę LEO LT, esą tokia pozicija sutampa su privačios bendrovės „NDX energija“ interesais.

„Premjero vakarykščiai kaltinimai K.Čilinsko atžvilgiu yra itin neetiški. Atsižvelgdamas į tai, K.Čilinskas pasilieka sau teisę kreiptis į teismą ar Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl premjero atsakomybės ir išsiaiškinimo, kas ir kokiu būdu gynė visoje toje istorijoje „NDX energija“ interesus“, – rašoma parnešime.

Premjero teigimu, K.Čilinsko pastabas įvertins Energetikos ministerijos teisininkai ir kiti ekspertai, bet jį stebina „pats tonas ir politinis kontekstas“. „Kai matau organizuojamus piketus, kad Seimas nepriimtų įstatymo, ir piketus, kuriuos organizuoja K.Čilinsko kaip tam tikro lyderio vadovaujamas Jungtinis demokratinis judėjimas, ir lygiai taip pat įstatymo priėmimui priešinasi „NDX energijos“ atstovai, tai man kyla klausimas, ką reiškia toks sutapimas. Ar yra atsitiktinumas, ar tai yra bendri interesai“, – žurnalistams antradienį sakė A.Kubilius.

Teisės projektų ir tyrimų centro (TPTC) tarybos pirmininkas K.Čilinskas antradienį pareiškė, kad dėl LEO LT keičiami įstatymai nepaliks galimybės pripažinti sandorio negaliojančiu. Jo manymu, būtina pavesti generaliniam prokurorui kreiptis į teismą su ieškiniu dėl LEO LT steigimo sutarties pripažinimo negaliojančia.

K.Čilinsko teigimu, siūlomos įstatymų pataisos „pakels privačių bendrovės savininkų interesus aukščiau teisės ir valstybės interesų“.  A.Kubilius pareiškė neketinąs atsakinėti į kaltinimus ir priekaištus, bet pabrėžė, kad Vyriausybė dėl pertvarkų LEO LT apsisprendė atidžiai išanalizavusi galimus variantus ir Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo pripažinta, kad viena Atominės elektrinės įstatymo nuostata prieštarauja Konstitucijai.

„Nesiruošiu į kaltinimus ir priekaištus atsakinėti, mes esame išnagrinėję Konstitucinio Teismo sprendimą ir žinome, kokios galimybės ginti visuomenės interesus. Tą kelią, kurį pasirinko Vyriausybė, ji pasirinko po ilgų analizių, dirbo darbo grupės. Jeigu ponas Čilinskas netiki darbo grupės išvadomis, gali ateiti ir diskutuoti su darbo grupėmis. Ne piketuose ir ne mitinguose yra sprendžiami tokie svarbūs valstybei reikalai“, – sakė A.Kubilius.

„Jeigu ponas Čilinskas nori, kad viskas liktų kaip paliko Gediminas Kirkilas, tegul jis ir toliau taip elgiasi ir kalba“, – pridūrė premjeras.  Vyriausybės pateiktomis pataisomis LEO LT įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki 2/3 akcijų – tai leistų Vyriausybei panaudoti LEO LT turimą turtą planuojamam naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų statybų finansavimui arba reorganizuoti bendrovę.

Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. LEO LT akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei „NDX energija“ – 38,3 proc. akcijų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius