-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 17

„Čiulptukų medis“ Vilniaus valdininkams kelia alergiją – jis suterštų miesto veidą

Vilniaus savivaldybė atgręžė nugarą viešosios įstaigos „Mamų radijas“ iniciatyvai surengti socialinę akciją „Čiulptukų medis“. Vokietijoje gimusi ir po kitas Europos šalis pasklidusi idėja savivaldybės atstovų nesudomino – leidimą renginiui jie davė tik dienai. Organizatorių manymu, tai – tas pats, kas nieko. Norima, kad „Čiulptukų medis“ sostinėje „žydėtų“ mažiausiai metus.
Čiulptukų medis Kopenhagoje
Čiulptukų medis Kopenhagoje / vimeo.com nuotr.

Prieš trejus metus veiklą pradėjęs „Mamų radijas“ verslo akseleratoriuje neseniai buvo išrinktas vienu geriausių socialinių projektų Lietuvoje.

„Tenka apgailestauti, kad socialiniai projektai žudomi biurokratizmo“, – atsidūsta viena iš „Mamų radijo“ įkūrėjų Dovilė Tuskenytė.

Nori sukurti gražią legendą

Pirmąjį gegužės sekmadienį, kai bus minima Motinos diena, „Mamų radijas“ sumanė įgyvendinti iš užsienio nusižiūrėtą iniciatyvą – Vilniuje įkurti simbolinę vietą, kur šeimos su vaikais galėtų atlikti atsisveikinimo su čiulptuku ritualą.

„Į „Google“ įvedus užklausą čiulptukas, pirmiausia iškrenta straipsnis „už ar prieš“, o paskui pasipila patarimai, kaip atsisakyti. Tėvams tai – labai aktuali tema“, – įsitikino 24 metų D.Tuskenytė.

Pamačius, kad ir kiti vaikai čiulptukus kabina prie medžio, atsisveikinti su saviškiu būtų lengviau. Gal net smagu.

Nė viena iš viešosios įstaigos „Mamų radijas“ dalininkių dar neturi vaikų, tačiau užsinorėjo kitiems sukurti šventę.

„Atsisveikinimą su čiulptuku siekėme paversti gražia istorija, legenda, kuri vaikams paliktų įspūdį. Pamačius, kad ir kiti vaikai čiulptukus kabina prie medžio, atsisveikinti su saviškiu būtų lengviau. Gal net smagu“, – svarsto D.Tuskenytė.

Idėją pristatinėjo du kartus

Pagal iniciatorių planą renginyje gegužės 3-ąją turėjo dalyvauti visuomenėje žinomos mamos su vaikais.

„Be to, būtume susiradę menininkę, kuri piešia ant veidų. Šventę puoštų balionai, mainais už čiulptukus vaikams dalytume CD laikmenoje įrašytą edukacinę „Vardinę pasakėlę“ apie tai, kodėl reikia atsisakyti čiulptuko“, – renginio viziją brėžia pašnekovė.

buildaltars.com nuotr./Čiulptukų medis Švedijoje
buildaltars.com nuotr./Čiulptukų medis Švedijoje.

Pristatyti šią idėją Vilniaus savivaldybėje „Mamų radijo“ atstovės bandė net dukart.   

„Nuėjau pasirengusi, pasidariau elektroninį pristatymą, kurio metu ketinau detaliai papasakoti viską nuo „Čiulptuko medžio“ idėjos ištakų, akcijos viešinimo priemonių ir naudos Vilniui iki psichologinių akcijos aspektų – kodėl tai svarbu vaikas ir jų tėvams“, – kalba D.Tuskenytė.

Nesugebėjo net išklausyti

Vilniaus miesto savivaldybės renginių komisija D.Tuskenytės entuziazmą kaip mat užgesino.

„Man net nepavyko pristatyti prezentacijos, – apgailestauja ji. – Tokiais atvejais tikiesi žmonių supratimo ir geranoriškumo, bet jautiesi kaip vaikų darželyje: vieni per kitus kažkokias emocines replikas mėto. Jautėmės šokiruotos: prieš mus sėdi dvigubai vyresni žmonės, tačiau argumentuoti mintis ir išklausyti kitą jiems per sudėtinga. Mūsų empatija ir emocinis intelektas didesnis nei tų, kurie dirba tą darbą. Tai labai nuvylė.“

Prieš mus sėdi dvigubai vyresni žmonės, tačiau argumentuoti mintis ir išklausyti kitą jiems per sudėtinga. Mūsų empatija ir emocinis intelektas didesnis nei tų, kurie dirba tą darbą. Tai labai nuvylė.

Komisija akcijai pasiūlė medį S.Moniuškos skvere. Tačiau leidimą būtų išdavusi tik dienai.

„Vadinasi, vaikai atsisveikina su čiulptukais, mes greitai nufotografuojame momentą ir viskas – turime viską baigti. Mums tai netinka, nes šią idėją įsivaizduojame kaip ilgalaikį projektą, juk vaikai auga, dalis jų su čiulptukais atsisveikins tik po kelių mėnesių“, – aiškina pašnekovė.

Kas būtų, jeigu būtų?

„Mamų radijas“ renginių komisiją užtikrino, kad projekto metu stabdyti eismo nereikėtų. Tai – ne pelno siekianti iniciatyva, jokia prekyba akcijos vietoje nevyktų.

Tačiau apie tai, kad projektas miesto centre galėtų vykti ilgiau nei dieną, komisija net nenorėjo girdėti. Tiesa, leidosi į šiokį tokį kompromisą – medį dviem savaitėms būtų suteikusi Vingio parke.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Skyriui reikėtų dar bent 10 darbuotojų, tačiau kol kas konkrečių planų plėstis nėra.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Mūsų idėjai bene labiausiai priešinosi viešosios tvarkos skyriaus atstovas. Jis įžvelgė „Čiulptukų medžio“ potencialą netvarkai – esą kas bus, kai čiulptukai išsiplaikstys. Pažadėjau, kad medį pačios prižiūrėsime. Tada jis sako: „Užrašykite man numerį, kam galiu skambinti vidury nakties, jei kas nors atsitiktų.“ Paklausiau: „Pavyzdžiui, kas?“ Paaiškino, kad, tarkime, jei medį kas nors nupjautų. Pasakiau, kad tai jau būtų tikrai ne mūsų atsakomybė“, – pasakoja D.Tuskenytė.

Sakiau, kad jau greičiau pirštus susipjaustys. Replikavo: „Tada atsineš žirkles ir nukirps“.

Pareigūnas įžvelgė grėsmę, kad žvejybinį valą, kuriuo čiulptukai būtų tvirtinami prie medžio kamieno, kas nors nuplėš.

„Sakiau, kad jau greičiau pirštus susipjaustys. Replikavo: „Tada atsineš žirkles ir nukirps“, – prisimena pašnekovė.

Susirasti privatų medį – tai dar vienas komisijoje nuskambėjęs pasiūlymas. Dovilė argumentavo: „Vadinasi, tai bus ir privati teritorija: kas norės, kad ten plūstų vaikai su čiulptukais?“

Tą akimirką ji pajuto, kad diskutuoti – beviltiška.

Skambučius traktuoja kaip spaudimą

„Mamų radijo“ įkūrėjos tikina viso labo norėjusios, kad Vilnius taptų dar išskirtinesnis miestas.

„Apgalvojome net viešinimo planą, kad apie iniciatyvą būtų išgirsta ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Socialiniame tinkle „Instagram“ buvome numačiusios sukurti žymę #ciulptukumedis ir #soothertree. Prie nuotraukos komentare parašius šią žymę bei pasidalinus ja „Instagram“, nuotrauka atsiranda bendrame sraute ir ją galima rasti įvedus į „Google“ paieškos sistemą. Taip Vilniaus „Čiulptukų medis“ ir Lietuva būtų garsinama pasaulyje“, – pasakoja D.Tuskenytė.

KPD nuotr./„Kotrynos vyninė“ įsikūrusi prie Šv.Kotrynos bažnyčios prisiglaudusiame pastate.
KPD nuotr./S.Moniuškos skveras.

Pastarosiomis dienomis ji vis sulaukia savivaldybės atstovo skambučių. Tai ji traktuoja kaip spaudimą.

„Liepia parašyti laišką, kad atsisakome organizuoti renginį, o aš aiškinu, kad tai ne mes atsisakome, o komisija neleidžia, nustatydama dienos ar daugiausiai dviejų savaičių limitą, kuris mums netinka. Mes savivaldybės nieko neprašome daryti – tik netrukdyti“, – kalba D.Tuskenytė.

Tikisi R.Šimašiaus paramos

Klausimus, kokiais argumentais remiantis nepatenkinamas „Mamų radijo“ prašymas, 15min.lt pateikė savivaldybės Viešųjų ryšių skyriui.

„Pasak Saugaus miesto departamento vadovo, leidimo metams negalima išduoti, nes tai draudžia tarybos numatytos taisyklės, be to, prašyme yra tik viena diena, ir leidimas jai yra išduotas“, – paaiškino skyriaus vedėjos pavaduotoja Daiva Savickienė.

Pasak „Mamų radijo“, dieną truktų tik pats renginys, tačiau savivaldybė neįsiklauso į prašymą po jo leisti „Čiulptukų medžiui“ toliau „žydėti“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius pristatė naująją Vilniaus vadovybę
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius.

D.Tuskenytė ketina idėją pristatyti naujajam sostinės merui Remigijui Šimašiui ir tikisi jo palaikymo.

„Čiulptuko medžio“ akcija per Motinos dieną greičiausiai neįvyks, tačiau viliamasi, kad idėją dar pavyks įgyvendinti birželį Tarptautinės vaikų gynimo dienos proga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius