-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 24

Civilinės saugos treniruotėje buvo patikrinti institucijų veiksmai įvykus ekstremaliai situacijai (nuotraukos)

Ketvirtadienį Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose surengė valstybinio lygio civilinės saugos treniruotę ,,Civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos institucijų veiksmai likviduojant teroro akto padarinius masinių kultūros, sporto ar religinių renginių metu“.
Civilinės saugos treniruotė
Civilinės saugos treniruotė / PAGD nuotr.

Kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, treniruotėje dalyvavo Vidaus reikalų, Aplinkos, Krašto apsaugos bei Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybės saugumo departamentas, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apskričių viršininkų administracijos. Šios treniruotės tikslas buvo įvertinti civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos institucijų tarpusavio sąveiką likviduojant teroro aktų padarinius.

PAGD nuotr./Civilinės saugos treniruotė
PAGD nuotr./Civilinės saugos treniruotė

Civilinės saugos treniruotę pradėjęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis akcentavo, kad ši treniruotė padės išsiaiškinti, kaip institucijos sugeba dirbti komandoje įvykus ekstremaliai situacijai.

„Nebijokime klysti, priimti klaidingų sprendimų. Šios treniruotės esmė ir yra išsiaiškinti silpnąsias vietas. Konstruktyvios institucijų atstovų pastabos padės jas paversti stipriosiomis. Juk svarbiausia – suburti komandą, kuri gebėtų efektyviai dirbti esant tikrai nelaimei,“ – kalbėjo R. Baniulis ir palinkėjo visiems treniruotėms dalyviams sėkmingo darbo.

Treniruotę stebėti atvyko ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovai.

Pirmą kartą mūsų šalyje civilinės saugos treniruotei buvo modeliuojami penki skirtingi scenarijai penkiuose skirtinguose miestuose – vykstant kultūriniams, sporto ir kitiems renginiams vienu metu įvykdomi keli teroro aktai, todėl susidaro valstybinio lygio ekstremali situacija.

PAGD nuotr./Civilinės saugos treniruotė
PAGD nuotr./Civilinės saugos treniruotė

Vilniuje įvykdomas teroro aktas panaudojant biologines nuodingąsias medžiagas, Kaune – teroro aktas panaudojant kovines nuodingąsias medžiagas, Klaipėdoje –  radioaktyviąsias medžiagas, Šiauliuose užkrečiant maisto produktus toksinais, Panevėžio mieste įvykdomas teroro aktas panaudojant sprogstamąsias medžiagas, kyla gaisrai. Todėl nedelsiant imamasi valdyti susidariusią ekstremalią situaciją, telkti civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos pajėgas ir išteklius.

Paaiškėja, kad Vilniaus gyventojai užkrėsti juodlige, Kauno halės žiūrovų negalavimų priežastis – zarinas, Klaipėdos arenoje sprogimo metu į aplinką galėjo patekti radioaktyviosios medžiagos, buvo panaudota vadinamoji ,,nešvari bomba“, po kurios sprogimo sužeista apie 500 žmonių. Panevėžio arenoje yra žuvusiųjų ir sunkiai sužeistų. Šiaulių gyventojai susirgę botulizmu.

Apie teroro aktus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos Situacijų koordinavimo skyrius nustatyta tvarka informavo atsakingas ir suinteresuotas institucijas, departamento operacijų centras analizavo ir vertino gautus pranešimus. Apie padėtį Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių apskrityse buvo informuojamas Vidaus reikalų ministerijos ir Vyriausiosios ekstremalių situacijų komisijos vadovas, kitos suinteresuotos institucijos.

PAGD operacijų centras, įvertinęs iš gydymo įstaigų gautą informaciją, parengė pranešimą Užsienio reikalų ministerijai dėl nukentėjusiųjų užsieniečių, Valstybės sienos apsaugos tarnybai prie Vidaus reikalų ministerijos – dėl sustiprintos valstybės sienos apsaugos ir Europos Komisijos Stebėsenos ir informavimo centrui (MIC) – dėl ekspertų patelkimo.

Treniruotės metu buvo organizuotas Lietuvos Respublikos Vyriausiosios ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kurio metu, be kitų pasiūlymų, buvo pritarta pasiūlymui pasitelkti ekspertus iš Europos Sąjungos valstybių.

Ši civilinės saugos treniruotė padėjo įvertinti institucijoms numatytų uždavinių įvykdymo bei  patikrinti informacijos valdymo galimybes, įvertinti PAGD operacijų centro bei valstybės institucijų ESVC darbo organizavimą, patikslinti institucijų tarpusavio sąveikos procedūras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius