Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 14

COVID-19 neatsitraukia: Druskininkų sanatorijoje fiksuojami nauji atvejai, vėl privaloma dėvėti kaukes

Nors pastaraisiais mėnesiais žymiai sumažėjęs COVID-19 atvejų skaičius rodo teigiamas tendencijas, virusas niekur nedingo – praėjusį savaitgalį Druskininkų „Draugystės“ sanatorijoje nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai. Užsikrėtusieji išsiųsti gydytis namo, o sanatorija tikino sugriežtinusi tvarką: įvestas privalomas kaukių dėvėjimas, srautų reguliavimas.
Draugystės sanatorija Druskininkuose
„Draugystės“ sanatorija Druskininkuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie COVID-19 viruso plitimą „Draugystėje“ pranešė į 15min redakciją kreipęsis skaitytojas.

„Jau keletą dienų daromi greitieji testai tik turintiems temperatūros pacientams, gavus teigiamą atsakymą, skambinama artimiesiems, kad pasiimtų sergantįjį. Ar daromi ne greitieji testai, nežinoma“, – informavo skaitytojas.

Pasak jo, sanatorijoje pastebėta bent keletas atvejų, kai pacientams iš „Draugystės“ teko išvykti anksčiau.

Su sergančiaisiais kontaktavę, kartu gyvenę pacientai nėra izoliuojami, stebimi, tęsė skaitytojas. Esą nei kaukių dėvėti, nei atstumų laikytis sanatorijos gyventojams nėra privalu: „Tik sanatorijos personalas dėvi kaukes.“

„Pacientai, turintys covido požymių, nėra tiriami, išskyrus esant aukštesnei temperatūrai“, – kalbėjo skaitytojas.

Nustatyti trys atvejai, sanatorija sugriežtino tvarką

Per praėjusį savaitgalį „Draugystėje“ koronavirusas nustatytas trims žmonėms, 15min sakė sanatorijos direktoriaus pavaduotojas medicinai Virmantas Rinkevičius.

„Nebuvo čia masiškai“, – pridėjo jis ir papildė, kad užfiksavus tris naujus COVID-19 ligos atvejus, sanatorijoje buvo įvestas privalomas kaukių dėvėjimas, reguliuojami srautai.

Nebuvo čia masiškai.

„Į procedūras, maitinimo dalį nepriimamas nė vienas pacientas, nedėvintis kaukės. Pradėjome matuoti ir temperatūrą“, – aiškino V.Rinkevičius.

Pacientai, kuriems nustatomas koronavirusas, yra izoliuojami bei turi nutraukti reabilitaciją, išvykti namo ir kreiptis į šeimos gydytoją. Tik pasveikus, pasak V.Rinkevičiaus, galima sugrįžti ir užbaigti reabilitaciją.

„Bet dabar turbūt žinot, kad nėra sergančiam griežtos izoliacijos pagal dabartinę tvarką. Dabar visi čia pasileido, atsiprašant“, – piktinosi pašnekovas.

Jeigu koronavirusu suserga tik vienas iš tame pačiame kambaryje apsistojusių sanatorijos gyventojų, „Draugystė“ tokį pacientą iškelia į izoliacinę palatą, dezinfekuoja kambarį – į jį sugrįžtama tik po pusdienio.

Pasiteiravus, ar yra tiriami tie, kuriems pasireiškė kitokie koronaviruso simptomai nei karščiavimas, V.Rinkevičius pabrėžė, kad testo, esant, pavyzdžiui, tik slogai, darytis sanatorijos gyventojams nerekomenduojama.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mobilusis Covid-19 testavimo punktas Vilniuje

„Koronaviruso požymius nusakyti labai sunku. Kiekvienas daktaras vieną kartą per keturias dienas apžiūri mūsų pacientus ir mato, ar jis turi požymių, ar neturi. (...) Jei aukšta temperatūra, rekomenduojame pasidaryti testą vienareikšmiškai“, – paaiškino sanatorijos direktoriaus pavaduotojas medicinai ir papildė, kad peršalimo simptomus jaučiantis pacientas į procedūras „ar taip, ar taip neina, būna kambaryje“.

„Mes jį aplankome, stebime su apsaugos priemonėmis“, – pridėjo pašnekovas.

Vis tik būna taip, kad kai kurie užsikrėtusieji išvažiuoti iš sanatorijos nesutinka, pasakojo V.Rinkevičius. Tiesa, tokių atvejų – vienetai: „Jeigu nėra kam parvežt, mes patys su savo greitąja mašina parvežam.“

Druskininkų savivaldybėje COVID-19 situacija – prasta

Kaip rodo Statistikos departamento duomenys, Druskininkuose per dvi pastarąsias savaites 100 tūkst. gyventojų fiksuoti 184,1 koronaviruso infekcijos atvejo. Tai – didžiausias skaičius iš visų šalies savivaldybių per 14 dienų. Šiuo metu koronavirusu šiame mieste serga 30 žmonių.

Šalyje ekstremalioji situacija dėl COVID-19 atšaukta nuo gegužės 1-osios.

Testavimas dėl COVID-19 ir vakcinacija šiuo metu vyksta šalies gydymo įstaigose, nebeliko mobiliųjų punktų, tyrimai atliekami tik simptomus jaučiantiems asmenims šeimos gydytojo sprendimu, o dėl tyrimų poreikio prieš hospitalizuojant sprendžia gydymo įstaigų vadovai.

Visose viešose vietose kaukes dėvėti tik rekomenduojama. Išimtis taikoma ligoninėms, slaugos įstaigoms, kur lankytojams jos išlieka būtinos.

Sergantiesiems koronavirusu privaloma izoliacija nėra taikoma, o žmogus yra laikomas pasveikusiu gydytojo sprendimu.

Tiesa, simptomus jaučiantiems žmonėms nerekomenduojama vykti į darbą, ugdymo įstaigą, kitas viešas žmonių susibūrimo vietas. Izoliuotis, kaip ir dabar, neturės nei keliautojai, nei sąlytį turėję asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius