Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 17 /10:37

COVID-19 nustatytas Seimo nariui liberalui J.Varkaliui, kontaktavo su R.Šalaševičiūte, bet nesiizoliavo, Seimo posėdis vyks

Pirmadienį vakare Seimo narys liberalas Jonas Varkalys gavo teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą. Anksčiau jis kontaktavo ne su vienu parlamentaru, kurie antradienį – Seime, o ir visas Seimas nežada stabdyti darbo. Tiesa, planuojama imtis atsargumo priemonių. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad J.Varkalys turėjo sąlytį su anksčiau teigiamą koronaviruso tyrimo atsakymą gavusia Rimante Šalaševičiūte, tačiau nesiizoliavo ir penktadienį dalyvavo priesaikų ceremonijoje, Seimo posėdyje.
Jonas Varkalys
Jonas Varkalys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Antradienį buvo ta bendra nuotrauka su R.Šalaševičiūte senojo Seimo, trečiadienį dar J.Varkalys dalyvavo su R.Šalaševičiūte Socialinių reikalų komiteto posėdyje, tai buvo dar papildomas kontaktas“, – 15min sakė E.Gentvilas.

Keista, kad po tiek kontaktų su užsikrėtusiąja J.Varkalys nutarė nesilaikyti saviizoliacijos ir penktadienį dalyvavo priesaikų ceremonijoje bei Seimo posėdyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Seimo salėje jis sėdėjo šalia liberalo Ričardo Juškos ir konservatoriaus Jono Gudausko. Šie asmenys pagal taisykles tikrai turėtų izoliuotis, tačiau kontaktavusių su J.Varkaliu gali būti gerokai daugiau.

Pirmiausia, sąlytį su Seimo nariu tikrai turėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai.

„Gal nebuvo intensyvūs tie kontaktai, bet vis tiek kontaktai“, – 15min pripažino E.Gentvilas.

Jis tikino nežinantis, kiek išvis parlamentarų turės izoliuotis. Su J.Varkaliu pirmadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dar nebuvo susisiekęs ir jo apklausęs.

„Bet mes patys žinom ir nežinom, ką daryt. Aš atšaukiau savo susitikimus, bet galvosime, nes neaišku, kaip daryti su Seimo posėdžiu, skambinsiu tuoj Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen ir siūlysiu galbūt Seimo posėdį šios dienos atšaukti“, – teigė E.Gentvilas.

Parlamentarai darysis COVID-19 testus

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, jog Seimo posėdis vis tik turi įvykti.

„Aš manau, kad turėtų įvykti, nes tai nėra pirmas atvejis Seime. Ankstesniais atvejais taip pat rasdavom būdus, kaip Seimas gali užtikrinti darbą. Bet akivaizdu, kad mes vaikštom gan arti pavojingos ribos“, – žurnalistams Seime antradienį komentavo politikas.

Pasak jo, du konservatorių frakcijos nariai sėdėjo netoli COVID-19 pasigavusio J.Varkalio. Jie esą dabar dirbs nuotoliniu būdu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Mes šiandien tik su frakcijos kolegomis diskutavome, kurie sėdi netoli pono J.Varkalio, kad jie nedalyvautų frakcijos posėdyje gyvai, prisijungtų nuotoliniu būdu. Iš karto tie žmonės, mano žiniomis, užsirašė testui“, – pasakojo G.Landsbergis.

Pasitikslinus, ar tie frakcijos kolegos izoliavosi, politikas teigė, kad tai nebūtina: „Jiems nėra privaloma, nes tiesioginio kontakto, pokalbio, buvimo be kaukių nebuvo. Iš NVSC taip pat nėra gauta jokios žinios. Tiesiog mes patys ėmėmės sveiko proto priemonių mažinti buvimą salėje tiek frakcijoje, tiek plenarinėje, atlikti tyrimą, geriau pabūti toliau nuo visų.“

Antradienį Seimas turėtų balsuoti dėl kelių Seimo vicepirmininkų skyrimo. Balsavimo metu, pasak G.Landsbergio, bus imtasi atsargumo priemonių.

„Ir su Seimo pirmininke aptarėme, kad vėliau, slaptame balsavime būtų imamasi papildomų saugumo priemonių, kitaip tariant – balsuoti frakcijomis, laikytis distancijos“, – nurodė konservatorius.

Seimo posėdis įvyks

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, jog antradienį Seimo posėdis įvyks. Tie parlamentarai, kurie turėjo sąlytį su J.Varkaliu, pasak jos, antradienį bus Seime, tačiau vengs kontaktų.

Rekomenduosime Seimo nariams, kurie mano turėję sąlytį su sergančiuoju, neiti į posėdžio salę.

„Šiandien turim priimti daug svarbių sprendimų. Rekomenduosime Seimo nariams, kurie mano turėję sąlytį su sergančiuoju, neiti į posėdžio salę, dalyvauti slapto balsavimo procedūroje ir kitaip saugiau elgtis. Žinoma, – testuotis, kad tolimesnis sklandus Seimo darbas būtų užtikrintas“, – žurnalistams komentavo Seimo pirmininkė ir teigė, jog Seimo darbotvarkė nesikeičia.

V.Čmilytė-Nielsen teigė su J.Varkaliu kontaktavusi praėjusią savaitę, bet tada esą kolega buvo atlikęs COVID-19 tyrimą ir jis esą buvo neigiamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valoma Seimo posėdžių salė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valoma Seimo posėdžių salė

„Posėdžių salėje aš turėjau labai trumpą, saugų kontaktą, visą laiką su apsaugos priemonėmis, ilgą laiką nebuvau. – tikino politikė. – O jo atsakymas neigiamas buvo antradienį arba trečiadienį – negaliu tiksliai pasakyti.“

Ieško būdų, kaip įvesti nuotolinį balsavimą

V.Čmilytė-Nielsen tikino, jog Seime turi būti sprendžiama galimybė dirbti nuotoliniu būdu.

„Dabar yra svarstomos skirtingos alternatyvos, kaip galėtume užtikrinti su taisyklėmis – Seimo statutu – neprasilenkiantį nuotolinį balsavimą, kuris padarytų Seimo darbą nepertraukiamą bet kokiomis sąlygomis“, – komentavo ji.

Dėl tokio balsavimo galimybių šiuo metu, pasak Seimo pirmininkės, konsultuojamasi su ekspertais.

Seime taip pat reikalingas „nuolatinis testavimasis“, teigė V.Čmilytė-Nielsen: „Tai tikrai nėra nepamatuota privilegija, o būtinybė, nes Seimo nariai negali pasirinkti buvimo vienoje salėje. Mes priversti esame būti vienoje salėje – diskutuoti, balsuoti.“

Antradienio posėdyje numatyti ne tik Seimo pirmininko pavaduotojų skyrimai, dėl kurių verda aistros, tačiau dar svarbiau – vizito atvykusio Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius