-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 08

COVID-19 sukeliantis virusas nėra modifikuota sezoninio gripo versija

Feisbuke skelbiama informacija, esą pandemijos masto ligą sukėlęs SARS-CoV-2 virusas – gripo atmaina. Tačiau, ekspertų teigimu, virusai vienas kitą primena tiek pat, kiek žmonės dinozaurus.
Rajesh Babu ir koronašalmas
Rajesh Babu ir koronašalmas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Virusas tikras, (bet jis yra modifikuotas gripas) ir nera toks pavojingas kaip ziniasklaida rodo“, – skelbia įrašas socialiniame tinkle. Teiginį lydi ir daugiau „įžvalgų“, pavyzdžiui, apie ligos protrūkio sąsajas su 5G ryšiu.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Klaidinančiu įrašu nuo jo paskelbimo dienos balandžio 5 d. pasidalino beveik 400 socialinio tinklo vartotojų.

Visiškai skirtingi

SARS-CoV-2 su gripu lyginamas nuo pat ligos protrūkio pradžios. Tai galimai susiję su iš dalies gripą primenančiais COVID-19 simptomais – aukšta kūno temperatūra, šaltkrėčiu.

Vis dėlto pačios ligos ir jas sukeliantys virusai – skirtingi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas abejones siekė išsklaidyti dar kovo pradžioje.

Genetinė šio ir gripo virusų struktūra skiriasi ne ką mažiau nei mūsų skiriasi nuo dinozaurų.

„Šis virusas (SARS-CoV-2 – aut. past.) nėra SŪRS, MERS ar gripas. Tai unikalus virusas, turintis išskirtinius bruožus. Tiek COVID-19, tiek ir gripas sukelia kvėpavimo takų ligas ir plinta panašiu būdu. [...] Tačiau tarp šių ligų yra esminių skirtumų“, – žurnalistams sakė PSO generalinis direktorius.

T.Adhanomo teigimu, naujasis koronavirusas kur kas pavojingesnis už sezoninį gripą ir, skirtingai nei COVID-19, gripą įveikti padeda vakcinos.

Tuo metu pasak Antverpeno Tropinės medicinos instituto virusologo Guido Vanhamo, gripas ir naujasis koronavirusas skiriasi kaip žmonės nuo dinozaurų.

„Scanpix“/AP nuotr./Tedrosas Adhanomas
„Scanpix“/AP nuotr./Tedrosas Adhanomas

„Tai (SARS-CoV-2 – aut. past.) – visiškai kitoks virusas nei sukeliantis gripą, jis priklauso visiškai kitai virusų grupei. Todėl skiepai nuo gripo ar jam gydyti skirti vaistai šiuo atveju mums nepadeda. [...] Genetinė šio ir gripo virusų struktūra skiriasi ne ką mažiau nei mūsų nuo dinozaurų“, – paaiškino G.Vanhamas.

Pavojingesnis už gripą

COVID-19 yra pavojingesnis už sezoninį gripą. Pagrindinis skirtumas – aukštas COVID-19 mirtingumo rodiklis, kuris vidutiniškai svyruoja apie 3–4 proc. nuo patvirtintų užsikrėtimų skaičiaus.

Tuo metu sezoninio gripo mirtingumo rodiklis – keliasdešimt kartų mažesnis. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2018–2019 m. gripo sezono metu gripu Lietuvoje sirgo beveik 50 tūkst. žmonių, o dėl ligos sukeltų komplikacijų 24 žmonės mirė.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

Nors tai yra 24 tragedijomis per daug, bendras mirtingumo rodiklis siekia mažiau nei 0,05 proc. nuo visų užsikrėtusiųjų. Tai yra 60 kartų mažiau nei optimistiškiausias 3 proc. siekiantis mirtingumo nuo COVID-19 rodiklis.

SARS-CoV-2 pavojingesnis už gripo virusą ir dėl to, kad vienas susirgęs žmogus užkrečia daugiau aplinkinių. Kitaip tariant, naujasis koronavirusas sparčiau plinta. Skaičiuojama, kad vienas gripu sergantis asmuo vidutiniškai užkrečia 1,3 aplinkinių.

Nesusijusios teorijos

Karūnėlę primenantys virusai, veikiantys gyvūnus, buvo apibūdinti dar XIX a., iš žmogaus organizmo viruso pavyzdys paimtas 1965 m. Virusas nėra sukurtas laboratorijoje, ten jis aptiktas ir tyrinėtas. Oficialus šiuo metu plintančio koronaviruso pavadinimas – SARS-CoV-2.

Tai nėra kitų virusų atmaina, o visiškai naujas virusas, kuris iki šiol žmonėms nebuvo žinomas. Naujas virusas, kurio genetinė sandara, elgesys ir plitimo būdas nėra iki galo žinomi.

Teiginiai, siejantys 5G ryšį su naujuoju koronavirusu – neturi pagrindo. Vis dėlto ryšio tinklus ir pandemiją siejančios sąmokslo teorijos iš virtualios erdvės jau keliasi į realybę.

Britų ryšio operatorius „Vodafone“ informavo, kad buvo įvykdyti keturi išpuoliai prieš šios įmonės bokštus, ant kurių sukabintos įmonės antenos.

Tuo metu naftos kainų mažėjimas susijęs su Saudo Arabijos ir Rusijos pradėtų kainų karu, nepavykus susitarto dėl gamybos apimčių mažinimo. Mažinant gamybą, sumažinama rinkai tiekiamos naftos pasiūla, todėl kaina – auga.

Šalims padidinus naftos gavybą, dėl karantino visame pasaulyje sumažėjo naftos produktų paklausa, todėl „juodojo aukso“ kainai suduotas dvigubas smūgis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius