Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 07 /13:27

COVID-19 susirgus pradinukui Pilaitėje gimnazija dirba nuotoliniu būdu, progimnazija – įprastai, vaikas buvo ir futbolo treniruotėje

Vilniaus M.Mažvydo progimnazijos pradinukui savaitgalį nustatyta COVID-19 infekcija. Dėl to dezinfekuotos net dvi sostinės mokyklos – minėta progimnazija ir šalia esanti Pilaitės gimnazija, nes būtent čia yra kabinetas, kuriame mokosi susirgęs vaikas. Gimnazijos direktorius priėmė sprendimą, kad pirmadienį visi jos mokiniai mokysis nuotoliniu būdu. Progimnazija dirba įprastai.
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klasė mokosi nuotoliniu būdu

Apie tai, kad M.Mažvydo progimnazijoje nustatytas COVID-19 atvejis, socialiniame tinkle „Facebook“ vėlų sekmadienio vakarą informavo už švietimą atsakingas Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas.

„Šiandien Vilniuje M.Mažvydo progimnazijos pradinukui nustatytas koronavirusas. Užsikrėtė iš šeimos nario ir šeima tik sužinojusi rezultatus iš karto izoliavosi, todėl moksleivio penktadienį mokykloje jau nebuvo.

Visai klasei artimiausią laikotarpį dabar bus taikomas nuotolinis mokymas. Mokykla šiandien buvo kruopščiai dezinfekuota ir ryt darbą tęs pagal tvarkaraštį, nes vaikai iš skirtingų klasių šiuo atveju tarpusavyje nekontaktavo“, – rašė vicemeras.

Dezinfekavo dvi mokyklas

Dezinfekuotos, kaip paaiškėjo, net dvi mokyklos – Pilaitėje esančios progimnazija ir gimnazija, nes pastarosios patalpose mokosi dalis pradinukų, netelpančių perpildytoje M.Mažvydo mokykloje.

Gimnazija, direktoriaus sprendimu, pirmadienį dirba nuotoliniu būdu. Pilaitės gimnazija šiuos mokslo metus pradėjo taikydama ugdymą mišriu būdu: kas antrą dieną į mokyklą ateina skirtingų klasių mokiniai. Tad pirmadienį kabinetuose mokytis turėjo devintokai ir dešimtokai, o vienuoliktokams ir dvyliktokams pamokos organizuojamos nuotoliniu būdu. Antradienį klasės keičiasi vietomis.

„Gimnazija nuo rugsėjo pradžios priėmė sprendimą daryti kas antrą dieną skirtingiems srautams pamokas – devintokai ir dešimtokai vieną dieną ateina į mokyklą, vienuoliktokai ir dvyliktokai – kitą dieną. Šį pirmadienį į mokyklą turėjo ateiti devintokai ir dešimtokai, bet gimnazijos direktorius vakar, tik sužinojęs naujienas, nesulaukęs tikslaus laiko, kada atvažiuos dezinfekuoti mokyklos, nenorėdamas rizikuoti, priėmė sprendimą, kad devintokai ir dešimtokai ir šiandien pabus namuose, turės ekstra dieną nuotolinio mokymo, įvertinant visą situaciją“, – 15min teigė V.Mitalas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Antradienį, kaip bendruomenę informavo mokyklos vadovai, ugdymas vyks pagal planą – į gimnaziją turėtų ateiti vienuoliktokai ir dvyliktokai.

Mažieji eina įprastai

Anot vicemero, mokykla buvo dezinfekuota dar sekmadienį, tačiau gimnazijos direktoriaus sprendimas liko galioti, kaip sakė vicemeras, „siekiant kuo mažiau nesusipratimų“.

Tačiau progimnazijos mokiniai, kuriems pamokos vyksta gimnazijos patalpose, pirmadienį į pamokas turėjo rinktis įprasta tvarka. Tik klasė, kurią lankė susirgęs vaikas, mokosi nuotoliniu būdu.

Socialinių tinklų grupėse pilaitiškiai dalijosi informacija, kad neva toje pačioje šeimoje auga ir dar vienas vaikas, taip pat lankantis progimnaziją, tačiau esą apie jį informacijos kitų mokinių tėvai dar nesulaukė.

Nei M.Mažvydo progimnazijos, nei Pilaitės gimnazijos direktoriai telefonu neatsiliepia.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./2018 m. Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./2018 m. Rugsėjo 1-osios šventė M.Mažvydo progimnazijoje

V.Mitalas teigė, kad kol kas daugiau informacijos apie patvirtintus atvejus Pilaitės mokyklose nėra, bet dezinfekuotos buvo abi mokyklos.

Dalyvavo ir futbolo treniruotėje

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė spaudos konferencijoje sakė, kad savaitgalį koronaviruso infekcija nustatyta vienos privačios mokyklos mokiniui, todėl izoliuotis teko 14 vaikų iš jo klasės ir dvi mokytojos.

Pilaitėje šis skaičius didesnis: „Vaikas užsikrėtė namų aplinkoje, mokykloje buvo rugsėjo 1-3 dienomis. Izoliuota visa klasė ir mokytojai, iš viso 25 asmenys. Šis atvejis pateks į rytojaus statistiką, nes visas formalizavimas vyksta šiandien. Taip pat šis moksleivis, kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, buvo būrelyje – futbolo treniruotėje, tad sąlytį turėjusių asmenų gali skaičius irgi padidėti.“

Šis moksleivis, kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, buvo būrelyje – futbolo treniruotėje, tad sąlytį turėjusių asmenų gali skaičius irgi padidėti.

Anot R.Lingienės, mokyklos, mokyklų bendruomenės renkasi ne gyventi naujoje realybėje su virusu, ne imtis visų reikalingų apsaugos priemonių, bet avansu užkirsti kelią grėsmėms, kurios dar nėra nustatytos.

„Tai irgi yra sprendimas, bet reikia pasakyti, kad labai greitai galima prieiti tokią situaciją, kai karantiną pačios mokyklos tokiu būdu įsives visur. Nes šiuo metu per keturias mokslo metų dienas jau yra izoliuota daugiau nei 200 mokinių, tėvų bei pedagogų. Jeigu būtų izoliuotos, kaip pirmomis dienomis bandyta, ištisos klasės, kurios neturėjo jokio sąlyčio su susirgusiais, o tik sąlytį su susirgusiojo sąlyčiu, tai įsivaizduokite, kokie tai būtų skaičiai.

Reikia pasakyti, kad su virusu teks gyventi ilgai, reikia prie jo priprasti ir taikyti visas atsargumo priemones, apie kurias ištisai informuojame mes, epidemiologai, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Sveikatos apsaugos ministerija“, – sakė NVSC atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Ji neslėpė pastebinti, kad informacijos trūksta, todėl žadami papildomi mokymai.

Priemonių užtenka

V.Mitalas tikina, kad dezinfekcijos priemonių ir pajėgų dezinfekuoti ugdymo įstaigų patalpas Vilniuje tikrai netrūksta: „Dalį dezinfekavimo priemonių turi pačios mokyklos, nes didelę dalį mes esame skyrę. Bet jeigu pritrūksime, savivaldybė ir toliau yra pasiryžusi skirti jų.“

Mes patys paruošėme tvarką ir visą praėjusią savaitę bandėme derinti ją su NVSC. Mums praėjusios savaitės, deja, nepakako suderinti, – sakė V.Mitalas.

Vicemeras patvirtino, kad klausimų švietimo bendruomenėje kyla daug ir visiems – labiausiai dėl to, kad trūksta suderintų sprendinių su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), kas atsitinka, kai koronaviruso infekcijos atvejis mokykloje išaiškėja.

„Mes patys paruošėme tokią tvarką ir visą praėjusią savaitę bandėme derinti tą tvarką su NVSC. Mums praėjusios savaitės, deja, nepakako suderinti, tai tikiuosi, kad šiandien arba rytoj pavyks gauti jų pritarimą tam algoritmui, kuris tiksliau nusako, ką mokyklos turi daryti, kai nutinka toks atvejis. Bet kokiu atveju, nors ir su NVSC tas algoritmas nebuvo suderintas, o NVSC budintis epidemiologas savaitgalį nedirba, manau, šitas vakarykštis atvejis buvo išspręstas gana sklandžiai“, – kalbėjo V.Mitalas.

O tas algoritmas nurodo, ko reikia imtis sužinojus apie patvirtintą mokyklos bendruomenėje atvejį: jeigu moksleivis suserga, mokykla turi iš karto identifikuoti, su kuo tas moksleivis kontaktavo, kuriose klasėse, grupėse buvo, kokią riziką turėjo. Tada mokykla privalo nedelsiant informuoti savivaldybę apie tokį atvejį. Taip pat svarbus yra bendravimo su bendruomene aspektas.

L.Tubio nuotr./Dezinfekcija namo laiptinėje
L.Tubio nuotr./Dezinfekcija namo laiptinėje

„Mokykla turi palaikyti geranorišką ryšį su bendruomene, nes tai labai svarbu, kad tėvai nebūtų abejingi sužinoję savo šeimoje apie atvejį ir informuotų. Nors tai pagal teisinius aspektus priklauso tik nuo jų valios, bet geranoriškumas labai svarbu.

Visas algoritmas aprašytas, ką turi daryti mokyklos darbuotojai. Tokią tvarką turint nereikėtų laukti kiekvieno individualaus NVSC epidemiologų išaiškinimo, būtų galima tam tikromis taisyklėmis vadovaujantis greitai priimti sprendimus ir tada jau laukti individualaus vertinimo“, – teigė V.Mitalas.

Paprašytas tai pakomentuoti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad su Vilniaus savivaldybe susijusių dalykų jau ir komentuoti nenorįs, nes problemų nuolat kyla būtent Vilniui – iš kitų savivaldybių esą to nesigirdi.

Atvejų ugdymo įstaigose – ne vienas

Būtent apie tai, kaip svarbu tėvų geranoriškumas, 15min studijoje kalbėjo M.Mažvydo progimnazijos direktorius Eugenijus Manelis: „Visi turėtume sakyti tiesą. Nebijoti. Susirgo vaikas – iš karto skambinti, sakyti, [spręsim] ką daryti. Tai – mūsų kiekvieno atsakomybė.“

Pirmadienio rytą pranešta, kad susirgo COVID-19 susirgo Raseinių lopšelio-darželio „Saulutė“ auklėtoja. Plačiau skaitykite čia. Pranešta apie susirgimo atvejus ir Šiauliuose, Raseinių rajone.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 17 naujų koronaviruso atvejų, 9 iš jų registruoti Vilniaus, 4 – Tauragės, 3 – Kauno ir 1 – Marijampolės apskrityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius