-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 24

Cukrų perka ir naminukei gaminti

Lietuvoje pabrangus stipriajam alkoholiui vis konkurencingesnė tampa naminukė. Provincijos parduotuvėse stipriojo alkoholio pardavimas nuo metų pradžios smunka, užtat iš lentynų šluojamas cukrus.
Naminukės fabrikėlis
Naminukės fabrikėlis / Šilutės policijos nuotr.

Prekybininkai nuo metų pradžios stebi didėjantį cukraus pardavimą, nors dažniausiai jo pardavimas padidėdavo rudeniop. Iki obuolių ir uogų derliaus nuėmimo dar ankstoka, tad veikiausiai cukrus naudojamas ne uogienėms virti, o naminukei gaminti.

Nuo metų pradžios dėl pakeistų akcizų pakilus alkoholio kainai, stipriųjų alkoholinių gėrimų gamybos atvejų namuose daugėja, o parduotuvėse stipriojo alkoholio parduodama mažiau nei pernai.

Alkoholinių gėrimų gamintojai nuolat užsimindavo, kad padidėjus akcizui ir dėl to pakilus alkoholio kainai legalioje rinkoje, prekyba juo suvešės šešėlyje, kur svaigalai įsigyjami už mažesnę kainą.

Paklausos pokyčiai

Prekybininkai skaičiuoja, kad šių metų pirmąjį ketvirtį cukraus parduodama iki trečdalio daugiau, nei jo buvo parduota tuo pačiu metu praėjusiais metais.

Renata Saulytė, prekybos tinklo „Maxima LT“ atstovė spaudai, LŽ teigė, kad šio prekybos tinklo parduotuvėse per pirmąjį šių metų ketvirtį cukraus buvo parduota 37 proc. daugiau nei tuo pačiu laiku praėjusiais metais. Prekybininkai padidėjusį cukraus pardavimą linkę sieti su tuo, kad žmonės sunkesniu metu daugiau maisto gaminasi namuose bei su didesniu akcijų, kai cukraus galima nusipirkti pigiau, skaičiumi. Tačiau jie taip pat mano, kad perkamas cukrus gali būti naudojamas naminukės gamybai.

„Nuo praėjusių metų pabaigos pastebime, kad žmonės mažiau perka jau pagamintų maisto gaminių, pusfabrikačių, o tokių produktų kaip miltai, cukrus, kurie naudojami maisto gamybai namuose, pardavimas išaugo. Cukraus per pirmąjį šių metų ketvirtį parduota daugiau nei pernai tuo pačiu metu tikriausiai todėl, kad žmonės konditerinius gaminius ruošia namuose, užuot pirkę jau pagamintus pyragus, sausainius. Niekas neatmeta ir tos galimybės, kad didesniais kiekiais nupirktą cukrų pirkėjai naudoja stipriojo alkoholio gamybai namuose“, - teigė R.Saulytė.

Pasak jos, po to, kai buvo padidinti alkoholio akcizai, prekybos vietose stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas smuktelėjo. „Palyginti šių metų pirmąjį ketvirtį su pirmuoju 2008 metų ketvirčiu, stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas nukrito 4 procentais. Labiausiai sumažėjo konjako ir viskio pardavimas - atitinkamai 34 ir 25 procentais. Gali būti, kad po akcizo padidinimo stipriojo alkoholio pardavimas padidėjo šešėlinėje rinkoje, kur įsigyti šias prekes galima gerokai pigiau“, - svarstė pašnekovė.

Perka regionuose

Pardavėjai pastebi, kad cukraus pardavimas labiau išaugo mažesnėse šalies regionų parduotuvėse, nei didesniuose prekybos centruose. „Didesniuose prekybos centruose „Iki“ pastebimas šioks toks cukraus paklausos mažėjimas, tačiau regionuose esančiose „Cento“ parduotuvėse šios prekės pardavimas išaugo 6-8 procentais“, - LŽ teigė „Palink“, valdančios prekybos tinklus „Iki“ ir „Cento“, komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila.

Niekas neatmeta ir tos galimybės, kad didesniais kiekiais nupirktą cukrų pirkėjai naudoja stipriojo alkoholio gamybai namuose. Teigė R.Saulytė.

Tuo tarpu stipriojo alkoholio pardavime stebima nežymi mažėjimo tendencija - pirmąjį metų mėnesį kiek augęs šio alkoholio pardavimas kristi pradėjo antrąjį metų mėnesį.

Prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse, pasak šio tinklo atstovės spaudai Rasos Juodkienės, ir cukraus, ir stipriojo alkoholio pardavimas palyginamuoju laikotarpiu yra šiek tiek padidėjęs.

Daugiau nelegalių atvejų

Policijos departamento LŽ pateiktais duomenimis, palyginus 2009 metų ir 2008 metų 3 mėnesių rodiklius, stebimas neteisėto namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto, denatūruoto ar techninio etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) ir aparatų jiems gaminti gaminimo, laikymo, gabenimo ar realizavimo atvejų augimas.

Pirmaisiais šių metų mėnesiais minėtų atvejų užregistruota 96,3 proc. daugiau nei per pirmuosius tris mėnesius pernai. Iš viso užregistruota 216 nusikalstamų veikų, iš jų - 123 nusikaltimai ir 82 baudžiamieji nusižengimai (per 2008 metų pirmuosius 3 mėnesius užregistruota 110 nusikalstamų veikų).

Daugiausia šių nusikalstamų veikų registruojama Klaipėdos, Kauno ir Telšių apskrityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius