-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 07

D.Barakauskas: siūlymas ilgiau tarnauti iki pensijos – naudingas pareigūnams

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas teigia, kad siūlymas vėlinti pareigūnų ir karių išėjimą į pensiją yra jiems naudingas.
Dailis Alfonsas Barakauskas
Dailis Alfonsas Barakauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ministerija yra parengusi pataisas, kurias priėmus pareigūnai ir kariai teisę į valstybinę pensiją įgytų ištarnavę ne 20, o 25-erius metus.

„Aš manau, kad kai žmogui yra sudaryta galimybė dirbti, jaunam žmogui, tai yra tikrai tik pliusas, jokio čia minuso nėra. Tuo labiau kad per tą laikotarpį ir socialinės garantijos padidės jiems“, – žurnalistams šią savaitę aiškino ministras.

Jis pabrėžė, kad atitinkamai pagal atitarnautų metų skaičių automatiškai didės ir socialinės garantijos, kad tie žmonės būtų suinteresuoti

Jis pabrėžė, kad „atitinkamai pagal atitarnautų metų skaičių automatiškai didės ir socialinės garantijos, kad tie žmonės būtų suinteresuoti“.

Kartu ministras pabrėžia, kad pataisos galios tik būsimiems pareigūnams, kurie pradės dirbti priėmus pataisas.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis šią savaitę „Lietuvos žinioms“ sakė, toks siūlymas gali būti svarstomas tik didinant socialines garantijas.

„Apie tokius sumanymus šnekama gal jau gerą dešimtmetį. Mes ne kartą pabrėžėme, kad reformos gali būti daromos tik lygiagrečiai peržiūrint statutiniams pareigūnams taikomas socialines garantijas. Pirmiausia – valstybinės pensijos dydį. Ji Lietuvoje – viena mažiausių, sudaro tik 20 proc. pareiginės algos. Pavyzdžiui, kaimynėje Lenkijoje pensija siekia 40 proc. pareiginės algos“, – dienraščiui teigė V.Banelis.

Kaip jau BNS skelbė anksčiau, VRM Vyriausybei teikiamose Pareigūnų ir karių įstatymo pataisose numatoma, kad tarnybos laikas iki pensijos penkeriais metais ilgėtų vidaus reikalų, valstybės saugumo, krašto apsaugos sistemose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Kalėjimų departamente ar jam pavaldžiose įstaigose ir valstybės įmonėse, muitinės sistemoje tarnavusiems pareigūnams.

Pastaruoju metu smarkiai daugėja pareigūnų ir karių valstybinių pensijų gavėjų – 2010-aisiais vidaus reikalų sistemoje pensijų gavėjų vidutinis skaičius buvo 11 tūkst., o 2013-aisiais – jau 13,4 tūkst.

VRM nurodo, kad pastaruoju metu smarkiai daugėja pareigūnų ir karių valstybinių pensijų gavėjų – 2010-aisiais vidaus reikalų sistemoje pensijų gavėjų vidutinis skaičius buvo 11 tūkst., o 2013-aisiais – jau 13,4 tūkst. Tad ženkliai didėjo ir valstybės išlaidos pensijoms.

„Nekeičiant dabar galiojančio teisinio reglamentavimo, pagal kurį darbingo amžiaus pareigūnams, pasitraukusiems iš tarnybos jau po 20 tarnybos metų, mokama valstybinė pensija, pirmiau nurodytas pensijų gavėjų skaičius bei valstybės biudžeto lėšų šioms valstybinėms pensijoms išmokėti poreikis dar didės“, – rašoma VRM pateikto projekto aiškinamajame rašte.

VRM taip pat remiasi generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos išleista monografija, kurioje nurodoma, jog daugėjant pensijų gavėjų, pareigūnų ir karių pensinis amžius nuolat ilginamas ir kitose valstybėse.

Ministerija siūlo numatyti, kad įstatymas galiotų tik naujiems, t.y. nuo 2015-ųjų į tarnybą priimtiems pareigūnams ir kariams. Įstatymas įsigaliotų taip pat nuo kitų metų pradžios.

Šiuo metu kariai ir pareigūnai, kad gautų valstybinę pensiją, turi ištarnauti 20 metų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius