Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 10 /16:51

D.Grybauskaitė apie galimybę tapti NATO vadove: „Mano pozicija Rusijos atžvilgiu yra kliūtis“

Kadenciją baigusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė abejoja savo galimybėmis tapti naująja NATO vadove, baigiantis Jenso Stoltenbergo kadencijai.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ketvirtadienį paskelbtame interviu Junginių Valstijų leidiniui „The New York Times“ eksprezidentė sakė, kad aukščiausias NATO diplomatijos postas paprastai atitenka asmeniui, kuris sulaukia vieningos 30 valstybių narių paramos, o tokio palaikymo nesulauktų dėl požiūrio į Rusiją.

„Kai kurios šalys manys, kad mano tvirta pozicija Rusijos atžvilgiu yra kliūtis. Su Rusija reikia elgtis kaip su teroristais, o ne derėtis ir eiti į kompromisus“, – interviu cituojama D.Grybauskaitė.

Nors Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje tiekė Ukrainai ginklų ir pagalbos už milijardus dolerių, jos vengė rizikuoti sukelti platesnio masto karą tiesiogiai įsitraukiant NATO į frontą arba vykdant išpuolius Rusijos teritorijoje.

Vis dėlto D.Grybauskaitė teigė, kad NATO valstybės turėtų nedelsiant aprūpinti Ukrainą didesniu kiekiu karinės įrangos, kurios šalys, įskaitant Jungtines Valstijas, nenorėjo suteikti, pavyzdžiui, tolimojo nuotolio raketomis, galinčiomis smogti Rusijos teritorijai. Ji taip pat neatmetė idėjos į mūšio lauką dislokuoti Aljanso karius.

„Reagavimas turi būti adekvatus užpuolimui“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Buvusios Lietuvos prezidentės nuomonei nepritarė kai kurie kiti forume Reikjavike moterų lyderių pasauliniame forume kartu su ja dalyvavę asmenys.

Trečiadienį ten duodama atskirą interviu Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles Fernandez sakė, kad „tiesa, jog galbūt jiems reikia daugiau ginklų, kad galėtų apsiginti“. Tačiau Ispanija siuntė Ukrainai granatsvaidžius, šautuvus ir šaudmenis kaip dalį to, ką M.Robles gynė kaip bendras NATO pastangas, apimančias kitus karinius tiekimus ir humanitarinę pagalbą.

„Šiuo metu dedame visas pastangas, kad konfliktas nebūtų eskaluojamas, nes NATO negali dalyvauti šiame konflikte“, – sakė M.Robles. Tačiau ji taip pat aiškiai pasakė, kad priešinimasis Rusijos agresijai yra tvirtas. „Negalime pamiršti, kad kaltas yra tik vienas: Putinas“, – sakė ji.

2021 metų liepą įtakingas politikos leidinys „Politico“ skelbė, jog buvusi Lietuvos prezidentė yra viena iš trijų realiausių kandidačių tapti naująja NATO generaline sekretore.

Šiais metais turėjo baigtis J.Stoltenbergo kadencija Alijanso vadovo poste, tačiau besitęsiančio Rusijos karo Ukrainoje kovo mėnesį NATO šalių lyderiai jo įgaliojimus pratęsė dar vieneriems metams.

„Vyksta užkulisinė kampanija, kurioje daugiausia dėmesio skiriama moterims, tačiau D.Grybauskaitė, atrodo, nebekandidatuoja. Dabartinė Vašingtono favoritė yra Kanados ir Ukrainos pilietė Chrystia Freeland, kuri yra Kanados ministro pirmininko pavaduotoja ir finansų ministrė“, – ketvirtadienį rašė „Politico“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius