-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 18

D.Grybauskaitė: atsilikimas pensijų dydžiu – ir skausmingas, ir gėdingas

Vyriausybės parengtą socialinį modelį svarstantys parlamentarai turėtų pritarti numatytam pensijų indeksavimui, sako prezidentė. Dalia Grybauskaitė mano, kad pensijos Lietuvoje turėtų pasivyti aplinkinių kaimynų rodiklius.
Pensininkai
Pensininkai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kai pradėjome galvoti apie įvairias socialines pašalpas, pamatėme, kad mūsų pensijų sistema ir pačios pensijos yra mažiausios regione, todėl prioritetu išlieka, kad mūsų ekonomikos augimas galų gale virstų apčiuopiamu rezultatu kiekvienam mūsų žmogui.

Tas atsilikimas, kad mūsų pensijos yra mažesnės nei Latvijoje, Estijoje ar Lenkijoje, iš tikrųjų jau darosi ir skausmingas, ir gėdingas. Todėl pensijų indeksavimas, kuris šiuo metu yra Seime, kuris atitinka valstybės finansines galimybes, turi būti svarstytas ir turi būti priimti sprendimai“, – pirmadienį spaudos konferencijoje po Prezidentūroje surengtų darbo pietų su Vyriausybės nariais sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, Vyriausybė šiais metais turėtų skirti dėmesio užimtumo didinimui, kuris užtikrintų ekonomikos augimą, finansinį stabilumą bei mažintų socialinę atskirtį.

„Vyriausybė intensyviai investuoja į socialinio modelio pokyčius, todėl čia reikalinga pasiekti susitarimą, kad socialinio modelio pasiūlymas galų gale būtų išspręstas dabar jau Seime. Jis turi būti užbaigtas ir visoms socialinėms grupėms ir pusėms priimtinas“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Praėjusių metų rugsėjį šalies vadovė teigė, kad svarstant naująjį socialinį modelį, nebuvo atsakyta, ar pakaks finansinių galimybių indeksuoti pensijas, ar atsiras paskatų kaupti pensiją senatvei ir apskritai dalyvauti socialinio draudimo sistemoje. Netrukus po to prezidentė sakė, kad pensijų indeksavimas yra svarbu.

Seimas dar pernai spalį priėmė svarstyti Vyriausybės parengtą darbo santykius liberalizuojantį bei „Sodros“ pensijų sistemą pertvarkantį modelį, kuriame be kita ko numatytas automatinis pensijų indeksavimas. Pensijų rodikliai (bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė) kiekvienais metais būtų indeksuojama pagal koeficientą, kurio dydis priklausytų nuo darbo užmokesčio fondo augimo per kelerius metus.

Socialinio modelio svarstymai Seime turėtų būti pratęsti pavasario sesijoje, kuri prasidės kovo 10 dieną. Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė anksčiau yra teigusi, kad įstatymų nepriėmus iki sausio vidurio, pavasarį tai padaryti bus sudėtinga.

Praėjusių metų pabaigoje Vyriausybė nusprendė nuo šių metų sausio vidutinę senatvės pensiją padidinti 8,21 euro iki 265 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius