-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 05 /14:26

D.Grybauskaitė Estijoje: būtina imtis priemonių užkirsti kelią galimai karinei Baltijos šalių izoliacijai

Valstybinio vizito į Estiją išvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su Estijos Prezidente Kersti Kaljulaid, praneša Prezidentūra.
Dalia Grybauskaitė susitiko su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid
Dalia Grybauskaitė susitiko su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid / Prezidentūros/R.Dačkaus nuotr.

Su netrukus pirmininkavimą ES Tarybai perimsiančios Estijos vadove Prezidentė aptarė Lietuvai ir visai Europai svarbius ES darbotvarkės klausimus, Baltijos šalių saugumo stiprinimą, regioninių projektų įgyvendinimą, dvišalius ekonominius ir mokslinius ryšius.

Anot Estijos prezidentės Kersti Kaljulaid, Estija per savo pirmininkavimą Europos Sąjungai (ES) sieks parodyti, kad Bendrija yra realiai veikianti vertybių vienijama bendruomenė ir kylančios sunkios diskusijos dėl jos ateities nėra pagrindas atsisakyti ES projekto.

„Mes norime, kad vertindami Estijos prezidentavimą žmonės prisimintų, kad tai buvo laikas, kai ledai pradėjo eižėti, kai mes visi priėjome išvados, kad Europa išties veikia“, – pirmadienį Taline spaudos konferencijoje po susitikimo su Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaite sakė Estijos prezidentė.

Savo pasisakyme apie Estijos pirmininkavimo prioritetus ji pažymėjo, kad skelbiamoje programoje – daugybė punktų, susijusių su laisva prekyba, technologijų plėtra, saugumo klausimai, tačiau vienas nėra įrašytas, nes sunkiai objektyviai įvardinamas, tai bendromis vertybėmis grindžiama Europos vienybė.

„Jokia sistema nėra tobula, tarptautinės bendruomenės, tarptautinė diplomatija retai veikia tik harmonijoje, mes turime diskusijas, kartais sunkias diskusijas, bet mes visada kalbėsime ir tai daug geriau nei pasiduoti dėl Europos projekto, ir mes tikimės, kad mūsų prezidentavimas bus primintas dėl šios optimistinės gaidos, ledai pradėjo eižėti“, – kalbėjo Estijos vadovė.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Lietuva ir Estija yra daugiau nei kaimynės: „Esame draugai, partneriai ir sąjungininkai, visuomet palaikę vieni kitus – kovoje už laisvę, siekdami narystės ES ir NATO, kurdami pažangias ir sėkmingas valstybes. Šiandien patiriame tas pačias grėsmes, todėl ir toliau vieningai stipriname Baltijos šalių saugumą, energetinę nepriklausomybę ir gerovę“.

Pasak Prezidentės, Lietuva pasitiki Estijos pirmininkavimu ES Tarybai ir remia jos prioritetus. „Dėmesys ES ir NATO bendradarbiavimo stiprinimui, tolesnė parama Ukrainai, Gruzijai ir kitoms ES rytų partnerėms, ES piliečių interesų apsauga „Brexit“ derybose, migracijos iššūkių sprendimas, ES skaitmeninės rinkos stiprinimas – tai Estijos iškelti uždaviniai, kurie svarbūs ir Lietuvai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Šalių vadovių susitikime daug dėmesio skirta regiono saugumo stiprinimui.

„Lietuva ir Estija patiria tas pačias saugumo grėsmes: tęsiasi agresyvi Kaliningrado militarizacija, artėja prieš Vakarus nukreiptos „Zapad“ pratybos, esame priešakinėje kibernetinių ir informacinių atakų linijoje. Todėl, rengiantis kitų metų NATO viršūnių susitikimui, būtina bendromis jėgomis siekti sprendimų dėl regioninės Baltijos šalių oro gynybos, dėl nuolat atnaujinamų NATO gynybos planų su priskirtais konkrečiais kariniais pajėgumais, spartesnio sprendimų priėmimo Aljanse, imtis priemonių užkirsti kelią galimai karinei Baltijos šalių izoliacijai“, – tikino D.Grybauskaitė.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad už 550 kilometrų nuo Talino kylanti nesaugi Astravo atominė elektrinė pavojinga visos Europos žmonėms: „Estija gerai supranta kylančią grėsmę ir remia Lietuvos poziciją, kovojant su nesaugiai statoma jėgaine Baltarusijoje“.

Susitikime taip pat aptarta visam regionui strateginę reikšmę turinti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija su Europos tinklais.

Prezidentūros/R.Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid
Prezidentūros/R.Dačkaus nuotr./Dalia Grybauskaitė susitiko su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid

Prezidentės teigimu, integracija į patikimą ir modernų kontinentinės Europos elektros tinklą – paskutinis ir neatidėliotinas žingsnis įtvirtinant regiono energetinę nepriklausomybę: „Būtina kuo greičiau įtvirtinti susitarimą dėl sinchronizacijos krypties ir iš kitos finansinės perspektyvos užsitikrinti ES paramą būtiniems infrastruktūros projektams. Europos Komisijos tyrimų centro atliktos studijos duomenimis, efektyviausia ir ekonomiškai naudingiausia sinchronizacijos kryptis – per Lenkiją“.

ES parama būtina ir projektui „Rail Baltica“, kuris europine geležinkelio vėže sujungs Baltijos valstybes, Lenkiją ir Suomiją. Tai – ir naujos galimybės verslui, ir patogesnis keliavimas žmonėms, todėl, pasak šalies vadovės, darbai neturi būti atidėliojami. Nuo to priklauso ir ES finansinės paramos tęstinumas. Lietuva jau praėjusiais metais nutiesė vėžę nuo pasienio su Lenkija iki Kauno ir yra lyderė įgyvendinant šį projektą.

Prezidentės taip pat aptarė energetinį bendradarbiavimą. Klaipėdos SGD terminalas visoms Baltijos šalims padėjo atsikratyti priklausomybės nuo „Gazpromo“ monopolio ir sumažino dujų kainą visame regione.

Vizito metu dėmesys skiriamas ir dvišalių santykių stiprinimui. Kitąmet valstybės šimtmečius minėsiančios Lietuva ir Estija – artimos ekonominės partnerės. Estija yra 6-a didžiausia investuotoja Lietuvoje, mūsų šalyje sukūrusi per 8000 darbo vietų.

Estijoje veikia daugiau nei 100 lietuviškų įmonių, tačiau abi šalys dar turi potencialo bendradarbiauti IT, finansinių technologijų, gyvybės mokslų srityse. Prezidentės valstybinio vizito metu pasirašoma sutartis tarp Vytauto Didžiojo ir Talino universitetų taip pat gali paskatinti glaudesnį bendradarbiavimą mokslo ir tyrimų srityse.

Tai pirmasis valstybinis vizitas į Estiją, pareigas pradėjus eiti naujajai šios šalies Prezidentei. Lietuvoje Estijos vadovė lankėsi praėjusių metų spalį, praėjus vos kelioms savaitėms po inauguracijos.

Valstybinio vizito metu Prezidentė taip pat susitiks su Estijos Parlamento Pirmininku Eikiu Nestoru ir Premjeru Jüriu Ratasu.

Valstybinėje delegacijoje šalies vadovę lydi Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas ir krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius