-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 25

D.Grybauskaitė kritiškai vertina S.Skvernelio pasiūlymą Seime inicijuoti parlamentinį tyrimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako kritiškai vertinanti premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą Seime inicijuoti parlamentinį tyrimą dėl galimų neskaidrių politikų ryšių su interesų grupėmis. Šalies vadovės teigimu, Seimo komisijų darbas neturi dubliuoti ar trukdyti teisėsaugos vykdomiems tyrimams.
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė
Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Labai priklausys pirmiausia nuo to, kas konkrečiai bus įvardyta, koks tikslas komisijai bus iškeliamas. Turime 2004 metų Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad laikinosios komisijos negali dubliuoti, pakeisti arba trukdyti teisėsaugos darbui. Žinome, kad visos tokios komisijos tik politinio proceso dalis, jokių teisinių pasekmių neturi. Jei, pavyzdžiui, šiai komisijai bus iškeltas uždavinys, kuris kirsis arba lies dabar esamas bylas, kurios ikiteisminiuose tyrimuose ar yra teismuose, tai bus galima traktuoti kaip tiesioginį spaudimą teisėsaugai. Todėl kuriant bet kokias komisijas tokių dalykų reikia vengti“, – žurnalistams pirmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Apie galimos laikinosios Seimo tyrimo komisijos kūrimą praėjusią savaitę kalbėjo „valstiečių“ deleguotas ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Jis komentavo teisėsaugos pateiktus įtarimus korupcija Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai.

„Tas laikas tikrai atėjo, kviesiu Seimo narius tokią komisiją suburti ir labai plačiai pasižiūrėti – politikai, politikų veikla, įtaka įvairiausių verslo grupių ir kitų suinteresuotų grupių politikų priimamiems sprendimams“, – BNS penktadienį sakė S.Skvernelis.

Anot jo, vieną stambiausių politinės korupcijos bylų tirianti teisėsauga „daro sunkius, bet ryžtingus žingsnius“, o įtarimai dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu dar dviem partijoms – didžiulis smūgis visai politinei sistemai. Būtent todėl, anot S.Skvernelio, būtinas platus parlamentinis tyrimas.

„Žinant per tuos beveik ne visus metus ir matant vaizdą, kas buvo „pridaryta“ valstybėje, „pridirbta“ ir bandant taisyti padėtį visose mūsų gyvenimo srityse, ir matant įtarimus, pareiškiamus politinėms partijoms dėl korupcinių veikų, tai, matyt, kyla neišvengiama specialiosios tyrimo komisijos būtinybė Seime, kur būtų ištirta ir atsakyta visuomenei, kokio gi masto korupcija yra užvaldžiusi mūsų politinę sistemą. Ir tie sprendimai, kurie daromi Seime, priiminėjami politikų, pasirodo, kad jie nėra skaidrūs, nėra nešališki ir yra atstovaujami kažkokiems interesams, bet ne žmonių interesams“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Seime šiuo metu atstovaujamos septynios partijos, trys iš jų – „Tvarka ir teisingumas“, Darbo partija ir Liberalų sąjūdis – kaip juridiniai asmenys yra sulaukę teisėsaugos įtarimų korupciniuose tyrimuose.

Seimo statutas numato, kad laikinosios tyrimo komisijos sudarymą gali inicijuoti ketvirtadalis visų Seimo narių, t. y. ne mažiau nei 36 parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius