Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 07

D.Grybauskaitė lankysis sveikstančiųjų nuo priklausomybių bendruomenėje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį lankysis nuo priklausomybės ligų sveikstančiųjų bendruomenėje „Aš esu“.
Seimo valdybos susitikimas su Prezidente
Dalia Grybauskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Prezidentė pažymi, kad valstybės mastu nėra darniai veikiančio pagalbos modelio, kuris apimtų pradinę reabilitaciją bei vėlesnį grįžimą į visuomenę, todėl Kunigo Kęstučio Dvarecko įkurta bendruomenė yra viena iš sveikintinų nevyriausybinių iniciatyvų.

Jos teigimu, Ukmergės, Varėnos, Elektrėnų savivaldybėse sėkmingai veikia reabilitacijos besigydantiems nuo priklausomybių modeliai, kuriuos, prezidentės nuomone, reikėtų taikyti ir kitur.

Bendruomenę „Aš esu“ 2009 metais Vilniuje įkūrė kunigas K.Dvareckas, laiminant Kardinolui Audriui Juozui Bačkiui. 2010 metais bendruomenė tapo Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ struktūros dalimi.

„Išties reikia tokių bendruomenių, todėl jas važiuoju palaikyti ir parodyti, kad visi žmonės, kurie kenčia ir serga priklausomybėmis yra pagydomi, jiems galima padėti, bet tai turi daryti visi – valstybė, bendruomenė, savivalda, šeima – visi žmonės“, – LRT radijui sakė prezidentė.

Anot D.Grybauskaitės, nuo priklausomybių Lietuvoje oficialiai gydosi apie 50 tūkst. asmenų, tačiau manoma, kad yra keliskart daugiau tokių, kuriems reikėtų tai daryti. Pasak jos, valstybės teikiama pagalba dažnai nėra efektyvi, nes „nutrūksta pirminėje stadijoje“.

D.Grybauskaitė, kalbėdama apie valdančiųjų numatytas priemones kovai su alkoholizmu, sutinka, kad alkoholio prieinamumą būtina mažinti, bet sprendimai turi būti pasverti, kad nepaskatintų šešėlinės prekybos. Ji pripažįsta, kad siekiai riboti prekybos alkoholiu laiką, didinti amžiaus cenzą gali suveikti.

„Tačiau čia turime pasverti ir žiūrėti, kad neatsitiktų taip, jog paskatinsime šešėlinę pilstuko gamybą“, – interviu LRT radijui teigė šalies vadovė.

Vyriausybė siūlo sugriežtinti alkoholio prekybos laiką, nuo 18 iki 20 metų padidinti amžiaus cenzą ir uždrausti alkoholio reklamą. Pagal siūlymus, alkoholiu nuo pirmadienio iki šeštadienio būtų leidžiama prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais – iki 15 valandos. Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę.

Bendruomenę „Aš esu“ 2009 metais Vilniuje įkūrė kunigas K.Dvareckas, laiminant Kardinolui Audriui Juozui Bačkiui. 2010 metais bendruomenė tapo Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ struktūros dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius