Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 26

D.Grybauskaitė: „Lukiškių kalėjimas – žaizda Lietuvos sostinėje“

Sostinės Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime antradienį apsilankiusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė pajutusi išlikusią „caro dvasią“, o pačią įstaigą pavadino atvira žaizda Vilniaus mieste. Šalies vadovė ragina kuo skubiau vykdyti kalėjimų reformą ir iškeldinti šią įkalinimo įstaigą iš sostinės centro.
Dalia Grybauskaitė lankėsi Lukiškių kalėjime
Dalia Grybauskaitė lankėsi Lukiškių kalėjime. / Džojos Gundos Barysaitės nuotr.

Po maždaug valandą trukusio apsilankymo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime D.Grybauskaitė žurnalistams teigė, kad pamatytas vaizdas buvo pasibaisėtinas. „Pirmiausia tai yra dar caro laikais statytas kalėjimas, 1904 metų, caro dvasia išlikusi. Kokybė ir sąlygos, kuriomis laikomi žmonės, yra pasibaisėtini. Jie neturi galimybės nei socializuotis, nei bendrauti, sąlygos yra avarinės daugelyje vietų. Vilniaus centre, Lietuvos sostinėje, tai yra atvira žaizda“, – sakė prezidentė.

Ji ragino kuo skubiau įgyvendinti Vyriausybės patvirtintą Laisvės atėmimo vietų modernizavimo strategiją. Joje, be kita ko, numatoma ir Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą bei šiame pastatų komplekse įkurtą ligoninę iškeldinti. „Numatyta strategija iki 2017 metų, tai yra labai ilga strategija. Mes kalbėjome su (teisingumo) ministru, kad Lukiškes reikėtų kaip prioritetą tvarkyti greičiau. Galbūt iškėlimas būtų tarp 2012 ir 2014 metų“, – teigė D.Grybauskaitė.

Kaip prioritetinį pertvarkos punktą ji įvardino ikiteisminio proceso tobulinimą. „Negali būti taip, kad praktiškai tiek pat žmonių būtų nuteistų ir tiek pat ilgai sėdėtų ir lauktų teismo. Tai yra nenormali padėtis Lietuvoje“, – sakė šalies vadovė.

Spalvas sutirštino?

Su prezidente Lukiškėse viešėjęs teisingumo ministras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad įkalinimo įstaiga – ne atostogų vila. „Nenorėčiau tirštinti spalvų, nes iš tikrųjų ne už didelius nuopelnus ir sėdi žmonės čia. Iš tikrųjų reikia turėti omenyje, kad tai yra griežčiausio režimo įstaiga Lietuvoje ir žmonės, sėdintys kalėjimo režimo įstaigoje, turbūt neturėtų tikėtis ypač gerų sąlygų. Bet kuriuo atveju aš manau, kad poilsio namų laisvės atėmimo įstaigoje ir neturėtų būti“, – žurnalistams sakė R.Šimašius.

Nenorėčiau tirštinti spalvų, nes iš tikrųjų ne už didelius nuopelnus ir sėdi žmonės čia, – sakė R.Šimašius.Anot R.Šimašiaus, Lukiškėse įkurtas tris įstaigas –  tardymo izoliatorių, kalėjimą bei ligoninę – iškelti į naujas patalpas iki 2014 metų pavyks. Jo teigimu, tam reikės maždaug 200 mln. Lt. 

Pirmiausia iki 2012 metų ketinama į Kauną iškelti Lukiškių kalėjimą. Tardymo izoliatorių numatoma iškeldinti, kartu perkeliant ir dabartinius pirmuosius bei antruosius Vilniaus pataisos namus. Taip pat numatoma uždaryti pataisos namus Marijampolėje.

Vietoj jų numatoma įkurti 4 naujus kompleksus: po vieną Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje.

Koks likimas laukia Lukiškėse įsikūrusios Laisvės atėmimo vietų ligoninės, ministras kol kas negalėjo pasakyti.

Visą Laisvės atėmimo vietų modernizavimo strategiją numatoma baigti 2017 metais, jai planuojama skirti apie 600 mln. Lt.

R.Šimašius pridūrė, kad Lukiškių atveju lėšų bus ir sutaupyta, nes į pasenusias patalpas nereikės papildomai investuoti. „Tarkim, šitie visi pastatai per artimiausius metus bet kokiu atveju reikalauja investicijų, jų bus galima ir nedaryti: daugelio einamųjų remontų bus galima nedaryti, taip pat sutaupyti dėl komunalinių išlaidų, dėl mažesnio prižiūrėtojų skaičiaus. Taip bus pasiektas ekonominis efektas, net jei visos investicijos bus daromos privačiomis lėšomis ir valstybė tik nuomosis pataisos namus bei kitas įstaigas“, – teigė teisingumo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius