Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 03

D.Grybauskaitė: neapsigaudinėkime, kad naują AE turėsime greitai

Iš naujos atominės elektrinės (AE) konkurso pasitraukus Pietų Korėjos „Kepco“, Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo pamiršti planuotus branduolinės jėgainės statybos terminus.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Oi ne, apie terminus jau nebekalbėkime – kalbėkime, kad Lietuvai būtų naudinga išlikti šios energetinės sistemos šalimi. Bet save apgaudinėti, kad tuoj tuoj turėsime atominę elektrinę, tikrai nereikėtų“, – interviu savaitraščiui „Veidas“ sakė šalies vadovė.

Anot jos, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybė nepakankamai dėmesio skiria alternatyviems energijos šaltiniams.

„Lietuva labai menkai naudoja biokurą, o savikaina už šildymą ir elektrą kristų iki 40 proc. Didelis potencialas Lietuvai – vėjo energetika, šiukšlių perdirbimas. Tad pauzę po tokios atominės elektrinės investuotojo konkurso baigties būtina panaudoti alternatyvios energetikos plėtojimui Lietuvoje“, – sakė prezidentė.

Anot jos, atominės elektrinės investuotojo konkursą Lietuva pradėjo Europos ekonominio nuosmukio metu, be to, tokie projektai labai brangūs ir ilgai trunka.

„Nei Baltijos valstybės, nei Lenkija neturi nei savo technologijų, nei patirties, nei statytojų. Net visos keturios, kad ir kiek pasirašinėtų susitarimus ir politines deklaracijas, tokio energetikos objekto negalėtų pasistatyti vienos, todėl ir buvo būtinas investuotojas. Ir čia kalba ne tik apie pinigus, bet ir apie technologijas“, – tvirtino D.Grybauskaitė.

Jos tvirtinimu, Lietuva neturi energijos išteklių, todėl vis tiek priklausysime nuo vienų ar kitų, tad galima kalbėti tik apie santykinę nepriklausomybę – tam tikrą proporciją.

D.Grybauskaitė teigė tikinti, kad 2011–aisiais šalies ekonomika stosis ant kojų, bet tai bus lėtas procesas.

„2011 –aisiais matysime tam tikrą atsigavimą – ekonomika turėtų augti 2–3 proc. Bet tai jokiu būdu nereiškia, kad biudžetas tuoj pat pasipildys papildomomis lėšomis, o tai reiškia, jog pensijų atkurti 2011 metais negalime. 2012 metais tam bus realesnė prošvaistė.

Tačiau turime labai rimtai vertinti, kad Lietuvos ekonomika labai maža ir labai priklausoma nuo išorės, o joje, deja, kol kas vyksta įvairių reiškinių“, – sakė Lietuvos vadovė.

Jos nuomone, sunkmečio laikotarpis nebuvo panaudotas saulėlydžio planams įgyvendinti, per mažai pastangų dėta socialinio draudimo sistemai, valstybės valdymui reformuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius